Πρωτοφανης ελλειψη φαρμακων

Σημαντικές ελλείψεις και λίστες αναμονής για βασικά φάρμακα παρατηρούνται τον τελευταίο καιρό στα φαρμακεία. Δεν υπάρχει ασθένεια στην οποία να μην παρουσιάζεται έλλειψη φαρμάκου. Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης Αλέξανδρος Τσαπέκος κάνει λόγο για την μεγαλύτερη έλλειψη όλων των χρόνων, ενώ εστιάζοντας στις αιτίες εμφάνισης του φαινομένου τονίζει ότι αυτές έχουν να κάνουν με την μείωση των τιμών των φαρμάκων αλλά και με τις εξαγωγές που γίνονται στις χώρες της Ευρώπης με αποτέλεσμα να μένει ακάλυπτη η εγχώρια αγορά.
Το φαινόμενο έχει πάρει διαστάσεις και οι φαρμακοποιοί προκειμένου να καλύψουν τους ασθενείς αναγκάζονται να ανοίγουν τα κουτιά και να χορηγούν δισκία. Κατά την άποψη του κ. Τσαπέκου το θέμα θα λυθεί εφόσον ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση η οποία και θα έχει ως αποτέλεσμα οι φαρμακευτικές εταιρείες να καταγράφουν ηλεκτρονικά κάθε κουτί φαρμάκου το οποίο εξάγουν.

«Η μεγαλύτερη έλλειψη όλων των εποχών»

Για την μεγαλύτερη έλλειψη φαρμάκων όλων των εποχών κάνει λόγο ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Αλέξανδρος Τσαπέκος. «Είναι η πρώτη φορά που οι λίστες των ελλειμματικών φαρμάκων είναι τόσο μεγάλες. Για παράδειγμα θα σας πω ότι στο δικό μου φαρμακείο είναι τρεις σελίδες η λίστα αυτών, ενώ μέχρι σήμερα δεν υπερέβαινε τα τριάντα φάρμακα. Σήμερα αυτά τα φάρμακα έχουν γίνει εκατό. Έχει επιδεινωθεί η κατάσταση και λόγω της μείωσης των τιμών των φαρμάκων τον τελευταίο χρόνο και λόγω των εξαγωγών που κάνουμε σε άλλες χώρες εξαιτίας του ότι τα φάρμακα που παράγονται στην Ελλάδα είναι φθηνά. Γίνονται πάρα πολλές εξαγωγές στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης».

Θα πρέπει πρώτα να καλύπτεται η εγχώρια αγορά και μετά να γίνονται εξαγωγές

Σε ερώτηση αν θα μπορούσαμε να κάνουμε λόγο για κερδοσκοπία των φαρμακευτικών εταιρειών ο κ. Τσαπέκος σημειώνει ότι κατά την άποψή του οφείλεται «στην κακή οργάνωση. Αν το δει κανείς από την άποψη ότι κάνουμε εξαγωγές είναι και θετικό. Δηλαδή αν το δει κανείς από την άποψη ότι τα φάρμακα παράγονται εδώ και για αυτό απασχολείται προσωπικό, αυτό είναι καλό. Απλά θα έπρεπε πρώτα να καλυφθεί η εγχώρια αγορά και ό,τι περισσεύει να εξάγεται ή να έχουν οργανωθεί οι φαρμακευτικές εταιρείες, οι φαρμακοποθήκες και η πολιτεία οπωσδήποτε να επιβλέπει έτσι ώστε μετά την κάλυψη της εγχώριας αγοράς ό,τι απομένει να εξάγεται. Πιστεύω ότι υπάρχει κακή οργάνωση της όλου εγχειρήματος, γίνονται εξαγωγές και οι ασθενείς εδώ ψάχνουν να βρουν τα φάρμακά τους για παράδειγμα το σκεύασμα madopar, για Πάρκινσον».

Στην παρούσα φάση φοβάμαι ότι από πλευράς βιομηχάνων γίνεται ένας «πόλεμος» προς την κυβέρνηση

Όσον αφορά στο αν υπάρχει ενδεχόμενο δημιουργίας τεχνητής έλλειψης φαρμάκων από πλευράς φαρμακοβιομηχανιών λόγω της μείωσης των τιμών ο κ. Τσαπέκος προσεγγίζει το θέμα διττά. «Επειδή πέρσι το Μάη η μείωση των φαρμάκων έγινε οριζόντια, με αποτέλεσμα η μείωση αυτή να αγγίζει τα κοστολογικά δεδομένα των φαρμακοβιομηχανιών και να μην έχουν ικανοποιητικό κέρδος, θα έλεγα ότι από την πλευρά τους υπάρχει και κάποιο δίκιο. Μιλάμε για ορισμένα φάρμακα ορισμένων εταιρειών που κατά την άποψή μου θα πρέπει να εκδοθεί διορθωτικό δελτίο προκειμένου να υπάρξει ισορροπία. Είναι γνωστό ότι ο βιομήχανος αν δεν έχει κέρδος δεν ενδιαφέρεται. Φοβάμαι όμως πολύ ότι στην παρούσα φάση γίνεται και από πλευράς βιομηχάνων ένας «πόλεμος» γιατί όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαν συνηθίσει σε ένα άλλο πλαίσιο λειτουργίας των τιμών οι οποίες ήταν πολύ αυξημένες. Διαβλέπω δηλαδή ότι θέλουν να σταματήσουν τη διάθεση για περαιτέρω μειώσεις των δαπανών με τον τρόπο αυτό δηλαδή κάνοντας τεχνητές ελλείψεις. Κατά την άποψή μου δηλαδή για ορισμένα φάρμακα συμβαίνει αυτό που σας είπα αλλά συμβαίνει και το άλλο να χρησιμοποιείται η όλη κατάσταση για να προσαρμοστεί η κυβέρνηση σε δεδομένα που για τις εταιρείες είναι ικανοποιητικά».

Το θέμα θα λυθεί με την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης

Η όλη κατάσταση ταλαιπωρεί τους φαρμακοποιούς στο ρυθμό της εργασίας τους. «Δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τους ασθενείς. Είμαστε οι τελικοί αποδέκτες των παραπόνων. Έρχονται οι ασθενείς και διερωτώνται τι θα κάνουν εφόσον δεν έχουν τα χάπια τους. Θα έλεγα λοιπόν ότι στην περίπτωση αυτή είμαστε οι παρηγορητές των ασθενών. Ήδη ο σύλλογός μας έχει κάνει διαβήματα προς τον ΕΟΦ ο οποίος εξέδωσε αποφάσεις για διάφορα φάρμακα ώστε να δίνουν αναφορά οι αποθήκες τι φάρμακα εξάγουν και τι διαθέτουν στην ελληνική αγορά. Το έχουμε ξανατονίσει ότι ο ΕΟΦ και το Υπουργείο Υγείας θα έπρεπε να θεσπίσουν μια τέτοια διαδικασία εξόδου του φαρμάκου από την βιομηχανία που να φαίνεται ποιο φάρμακο εξάγεται και ποιο πηγαίνει στην αγορά. Αυτό θα γίνει πιστεύω με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, όταν αυτή θα ολοκληρωθεί, ευελπιστώ εντός του έτους».

Ανοίγουμε τα κουτιά και μοιράζουμε τα δισκία στους ασθενείς για να τους καλύψουμε όλους

Ελλείψεις παρουσιάζονται σε φάρμακα που αφορούν όλη την γκάμα των ασθενειών από ψυχοφάρμακα, ινσουλίνες, καρδιολογικά φάρμακα, νευρολογικά, φάρμακα για το αναπνευστικό, αντιθληπτικά, για το λεύκωμα, «δεν υπάρχει κατηγορία ασθένειας που να μην υπάρχει έλλειψη», τονίζει ο κ. Τσαπέκος. «Υπάρχει πολύ μεγάλη έλλειψη ασπιρίνης και είναι φανερή η προσπάθεια της Bayer για αύξηση της τιμής της. Στην Ελλάδα η ασπιρίνη κοστίζει 0,70 λεπτά ενώ στη Γερμανία και γενικότερα στην Ευρώπη κοστίζει μέχρι και 5,00 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι και πέρυσι οι μετανάστες εκ Γερμανίας το καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια των διακοπών τους, προμηθεύονταν μέχρι και είκοσι κουτιά ασπιρίνες. Φέτος λόγω της έλλειψης δεν μπορούσαμε να ανταποκριθούμε στη ζήτηση. Υπάρχουν αντίγραφα από σοβαρές εταιρείες, αλλά ο έλληνας προτιμά αυτό το σκεύασμα γιατί ίσως το έχει συνηθήσει». Επαληθεύοντας δε τα όσα λέγονται ότι οι φαρμακοποιοί εξ ανάγκης και προκειμένου να μην μείνει κανείς χωρίς φάρμακα αναγκάζονται να χορηγούν δισκία από κουτιά και με τον τρόπο αυτό να καλύπτονται οι ανάγκες αναφέρει ότι «λίγο πριν ήρθε μια κυρία στο φαρμακείο και μου ζήτησε να της χορηγήσω adalat των 30 και αναγκάστηκα από μια προηγούμενη παραγγελία που μου έγινε να αφαιρέσω μια δισκέτα με δέκα χάπια και να της δώσω, ώστε να καλυφθεί και αυτή και να μη μείνει κανείς χωρίς τα χάπια του. Ανοίγουμε τα κουτιά και μοιράζουμε. Παραγγέλνουμε δέκα κουτιά και μας στέλνουν ένα οπότε βρήκαμε λύση».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.