Σε νεα πανελλαδικη αποχη οι συμβολαιογραφοι

Αντιδρούν στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τις αποδοχές κληρονομίας

Σε νέα πανελλαδική αποχή προχώρησαν χθες, Πέμπτη, 14 Μαρτίου οι Συμβολαιογράφοι όλης της χώρας, όπως αποφασίστηκε στην έκτακτη συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος με αφορμή την επικείμενη ψήφιση από τη Βουλή του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο περιλαμβάνει διάταξη με την οποία ανατίθεται η σύνταξη εκθέσεων αποδοχής κληρονομιάς στις Γραμματείες των Δικαστηρίων με την παράσταση δικηγόρων.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, για την «Ενίσχυση δικηγορικής ύλης», αφορά μεταξύ άλλων ρυθμίσεις για τα Σωματεία, τα κληρονομητήρια, τις αποδοχές και αποποιήσεις κληρονομιών, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, προτείνεται σειρά τροποποιήσεων στον Αστικό Κώδικα και στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, προκειμένου να καταστεί εφικτή η μεταφορά μεγάλου αριθμού υποθέσεων στους «δικηγόρους και συμβολαιογράφους, η οποία μέχρι σήμερα απασχολεί αποκλειστικώς τους δικαστικούς λειτουργούς».

Η απόφαση της αποχής έρχεται σε συνέχεια μιας σειράς κινήσεων και προς την ηγεσία του Υπουργείου προκειμένου να εκφράσουν τις αντιρρήσεις του κλάδου στις προωθούμενες αλλαγές, οι οποίες αντιρρήσεις έχουν κατατεθεί μαζί με τις προτάσεις του συμβολαιογραφικού κόσμου και στην δημόσια διαβούλευση, εκθέτοντας τους λόγους για τους οποίους εκφράζουν της επιφυλάξεις τους.

Παρά τις αντιδράσεις, που όπως έσπευσε να ξεκαθαρίσει ο πρόεδρος των Συμβολαιογράφων Εφετείου Θράκης κ.Χρήστος Τερζίδης μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» δεν αντιτίθενται στην αύξηση της δικηγορικής ύλης, για να εκφράσει την κάθετη αντίθεσή τους στο κομμάτι που αφορά τις αποδοχές κληρονομίας καθώς όπως επεσήμανε «δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, παρά μόνο  εξυπηρετεί συντεχνιακά  συμφέροντα επαγγελματικών ομάδων μεγάλου πληθυσμού, με  ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Τα σημεία «αντίδρασης»

Κληθείς να εξηγήσει τα όσα η κυβέρνηση προωθεί δια του νομοσχεδίου ο ίδιος έκανε λόγο για την πρόβλεψη συναρμοδιότητας σε ό,τι αφορά το θέμα των αποδοχών κληρονομιάς, αν και η διάταξη παραμένει ασαφής ως προς τις λεπτομέρειες του τρόπου με τον οποίο αυτό θα γίνεται.

Ουσιαστικά θα  εξακολουθεί να υφίσταται η αρμοδιότητα των συμβολαιογράφων στη συγκεκριμένη ύλη, ωστόσο θα υπάρχει και μια συντρέχουσα αρμοδιότητα, η οποία θα γίνεται ενώπιον των γραμματέων των Ειρηνοδικείων με παράσταση δικηγόρου.

Σύμφωνα με τον ίδιο η πρακτική αυτή αντιτίθεται στο δημόσιο συμφέρον για μια σειρά λόγων με πρώτο και κύριο την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων που θα έπρεπε να αποτελεί ζητούμενο καθώς όπως τόνισε «έχουμε φτάσει πλέον σε καταστάσεις αρνησιδικίας, με την καθυστέρηση των δικών». 

«Όποια προσπάθεια γίνεται στο να αφαιρεθεί ύλη από τα δικαστήρια προκειμένου να αποσυμφορηθούν και να τρέξουν οι σοβαρού αντικειμένου υποθέσεις, είναι  αποδεκτό και προς τη σωστή κατεύθυνση» ανέφερε ο ίδιος για να προσθέσει πως «εδώ όμως δεν έχουμε αποσυμφόρηση, έχουμε συμφόρηση των δικαστηρίων, διότι μια ύλη η οποία ανήκε σε έναν επαγγελματικό κλάδο, ο οποίος άξια την υπηρέτησε όλα αυτά τα χρόνια,  έρχεται και ουσιαστικά την  φορτώνει στις γραμματείες των δικαστηρίων, οι οποίοι θα εκλείψουν από τις λοιπές αρμοδιότητές τους».

Ως προς το επιχείρημά της διασφάλιση του δημοσιονομικού αποτελέσματος ο κ.Τερζίδης αναφέρθηκε στο παράδειγμα των ελέγχων της ορθής αποτύπωσης ακινήτων στο Ε9 που ανατέθηκε στου συμβολαιογράφους με την εκκίνηση του ΕΝΦΙΑ, με ενιαύσια διαδικασία ελέγχου και αυστηρά πρόστιμα, για να εξηγήσει πως με τις προτεινόμενες αλλαγές οι γραμματείς των δικαστηρίων και οι δικηγόροι που θα παρίστανται δεν θα υπόκεινται σε κανέναν έλεγχο, επιτυγχάνοντας στην ουσία δυσμενείς δημοσιονομικές συνέπειες.

Ο πρόεδρος των Συμβολαιογράφων Εφετείου Θράκης αναφέρθηκε και στην ωφέλεια των πολιτών, οι οποίοι, όπως υπογράμμισε, θα επιβαρυνθούν επιπλέον οικονομικά.

«Είναι γνωστό ότι οι αποδοχές κληρονομιάς είναι μεταξύ των πράξεων των συμβολαιογράφων οι οποίοι αμείβονται πάγια, με ό,τι αυτό σημαίνει» ανέφερε εξηγώντας πως ουσιαστικά η αμοιβή τους δεν καλύπτει καν το κόστος παροχής της υπηρεσίας τους.

«Παρά ταύτα εμείς θεωρούμε ότι παρέχουμε και κοινωνική υπηρεσία στους πολίτες εξυπηρετώντας σε αυτές τις υποθέσεις» πρόσθεσε για να επισημάνει πως με το νέο νομοσχέδιο «οι δικηγόροι που θα παρίστανται θα αμείβονται διαβαθμισμένα, ανάλογα με την αξία της κληρονομιάς».

Τέλος σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των συναλλαγών ο ίδιος έσπευσε να υπογραμμίσει την συσσωρευμένη γνώση και εμπειρία των συμβολαιογράφων, εκφράζοντας την άποψη πως ενδεχομένως η ασφάλεια των συναλλαγών των πολιτών «θα διασαλευτεί,  διότι δεν υπάρχει αυτή η εμπειρία όπως ακριβώς κι εμείς δεν μπορούμε να έχουμε την εμπειρία και τη γνώση για να συντάσσουμε αγωγές».

Στο «πλευρό» των συμβολαιογράφων οι Έλληνες Δικονομολόγοι

Αν και η ψήφιση του νομοσχεδίου ως έχει κρίνεται δεδομένη ο κ.Τερζίδης εξήγησε πως ως κλάδος θα συνεχίσουν τις προσπάθειες ώστε να καταδειχθεί το λάθος από πλευράς της κυβέρνησης, ενώ προς επίρρωση των λεγομένων του παρέθεσε απόσπασμα από την ομιλία της Προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Δικονομολόγων, καθηγήτριας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ κ.Ευαγγελίας Ποδηματά στην Αρμόδια Επιτροπή της Βουλής κατά την ακρόαση των Φορέων στα πλαίσια συζήτησης του Νομοσχεδίου, που εξέφρασε τη διαφωνία της στις προωθούμενες αλλαγές.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.