Πρωτο βραβειο για το Μουσικο Σχολειο Κομοτηνης

Με πρώτο βραβείο στους Πανελλήνιους Καλλιτεχνικούς Αγώνες Μουσικής στην κατηγορία «Σύνολο έντεχνου ελληνικού τραγουδιού» επέστρεψαν οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής, οι οποίοι βραβεύτηκαν την Παρασκευή στην Αθήνα μετά από ομόφωνη απόφαση της επιτροπής. Μία μέρα μετά τα 85χρονα των Ελευθερίων Θράκης οι μαθητές επεφύλαξαν μια ευχάριστη έκπληξη για τους καθηγητές, τους γονείς τους και για όσους τους απόλαυσαν το βράδυ της Κυριακής σε μια εκδήλωση – παρουσίαση μουσικών συνόλων.

Ο διευθυντής του σχολείου Δημήτρης Λαζίδης ευχαρίστησε τους μαθητές για τη μεγάλη χαρά που έφεραν στο σχολείο κι έδωσε συγχαρητήρια στη μουσικό Μαρία Περπερίδου, που ήταν η μαέστρος, όπως και την πιανίστρια Μαρίζα Κακαβελάκη που συνόδευσε μουσικά τα παιδιά. Η Χριστίνα Αποστολίδου εκ μέρους του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων μετέφερε τις ευχαριστίες στους μαθητές και στη φιλόλογο Μαλαματή Καραπάτσιου η οποία συνόδευσε τα παιδιά κι ερμήνευσε τους στίχους για να τους κατανοήσουν. Ευχαρίστησε επίσης το νομάρχη Ροδόπης για την κάλυψη των αεροπορικών εισιτηρίων και την Αναπτυξιακή Ροδόπης για την οικονομική στήριξη.

Τα συγχαρητήρια έδωσε και η βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ Χρύσα Μανωλιά, η οποία έδωσε μια μεγάλη ανθοδέσμη σχολιάζοντας ότι εκείνο που έχει σημασία είναι το τι κρύβει η επαρχία. «Αγάπη, μεράκι, δουλειά, συνεργασία, ικανότητες των παιδιών και αξιόλογη δουλειά των καθηγητών».

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με τα τραγούδια «Τα παιδιά κάτω στον κάμπο» και «Μικρή πατρίδα», τα οποία τα ερμήνευσαν οι μαθητές και στους αγώνες, με επιτυχία όπως αποδείχθηκε.

Η διαδρομή της νίκης

Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου κέρδισαν το βραβείο στους περιφερειακούς αγώνες μουσικής και στη συνέχεια συμμετείχαν στους πανελλήνιους – τελικούς στην κατηγορία «Σύνολο έντεχνου ελληνικού τραγουδιού».

Η Μαρία Περπερίδου η οποία είχε την ευθύνη της διεύθυνσης και της διδασκαλίας του συνόλου εξηγεί τη σύσταση της ομάδας και τις επιλογές. «Ήταν 20 παιδιά, τετράφωνο χορωδιακό, με τραγούδια Χατζιδάκι, Θεοδωράκη και η Μαρία Κακαβελάκη συνόδευσε τα παιδιά στο πιάνο. Συναγωνίστηκαν με 11 σχολεία, μουσικά στην πλειοψηφία τους. Ήταν τα Μουσικά Σχολεία Ιωαννίνων, Βόλου, Κοζάνης, της Λεοντείου Ακαδημίας, το Μουσικό Μυτιλήνης που πήρε το δεύτερο βραβείο. Το επίπεδο ήταν πολύ ψηλό, η επιτροπή ήταν ιδιαίτερα αξιόλογη. Ο Χρήστος Λεοντής, η Ευανθία Ρεμπούτσικα, ο Κώστας Βόμβολος, η Κλειώ Δενάρδου και ο Γιάννης Παπαδόπουλος (από το έντεχνο ελληνικό τραγούδι). Ψήφισαν όλοι ομόφωνα να πάρουμε το πρώτο βραβείο».

Η Μαρία Περπερίδου σχολιάζει ότι οι ίδιοι σαν θεατές θαύμαζαν τη δουλειά των άλλων σχολείων και δεν περίμεναν να πάρουν την πρώτη θέση. Τραγούδησαν το «Νανούρισμα» του Θεοδωράκη, την «Πέτρα» και «Τα παιδιά κάτω στον κάμπο» του Χατζιδάκι και τη «Μικρή πατρίδα» του Ανδρέου. Τα δύο τελευταία τραγούδια επεξεργάστηκε για τη χορωδία η Μαρία Περπερίδου. Ο διαγωνισμός έλαβε χώρα στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών στις 12 Μαίου και η απονομή των βραβείων και των επαίνων έγινε στη Ρωμαϊκή Αγορά στις 13 Μαίου με εκφωνητές το Νίκο Απέργη και τη Μαρία Αλιφέρη. «Καταφέραμε να γίνουμε ένα σώμα, δεν παλέψαμε για το βραβείο αλλά για να ενωθούμε με τις ψυχές των άλλων ανθρώπων» σχολίασε στην προχθεσινή παρουσίαση.

Το Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής έλαβε το 2003 επίσης α΄ βραβείο στην ίδια κατηγορία «Σύνολο έντεχνου ελληνικού τραγουδιού», ενώ πέρυσι δεν κατέβηκε.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.