Πρωτο σε κερδη το Περιφερειακο Ταμειο Αναπτυξης ΑΜΘ

Κέρδη ενός δισεκατομμυρίου δραχμών περίπου παρουσίασε ο ισολογισμός του 2002 του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, διασφαλίζοντας την πρώτη θέση ανάμεσα στα υπόλοιπα περιφερειακά ταμεία της χώρας σε επίπεδο κερδών.

Ο θεσμός του ΠΤΑ δεν είναι ευρέως γνωστός στην κοινωνία, πρόκειται ωστόσο για ένα σημαντικό εργαλείο που συμβάλλει αποτελεσματικά στην κατεύθυνση ανάπτυξης των περιφερειών.

Τα έσοδα αυτά όπως ανέλυσε στον «ΠτΘ» ο Προϊστάμενος του ΠΤΑ ΑΜΘ κ. Τρύφων Εξάρχου προέρχονται από την σωστή διαχείριση των έργων, από τόκους τραπέζης κι από τον λεγόμενο «πόρο»του περιφερειακού ταμείου ανάπτυξης.

«Υπάρχει αρμονική συνεργασία με όλες τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και με την Υπηρεσία Διαχείρισης καθώς και με τους άλλους φορείς διαχείρισης των έργων.

Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης λειτουργεί έξω από τα πλαίσια του δημοσίου. Η έμπνευση της σύστασης των περιφερειακών ταμείων ήταν να αποτελέσουν ένα ευέλικτο όργανο, δίπλα στις περιφέρειες για την σωστή απορρόφηση του Γ’ ΚΠΣ», περιγράφει.


Σύμφωνα με τον κ. Εξάρχου «η προηγούμενη απορρόφηση γινόταν από όλες τις νομαρχίες από όλες τους Δήμους , τώρα όλα τα έργα πληρώνονται συγκεντρωτικά από εδώ».

Ο Προϊστάμενος του ΠΤΑ ΑΜΘ πρόσθεσε ότι ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας πρόκειται να ετοιμάσει μια πρόταση προκειμένου οι πόροι (από τα δάση και τα λατομεία ) που προέρχονται από υπηρεσίες της Περιφέρειας να έρχονται στο Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης κι από κει να γίνεται η απόδοση τους, σε αυτές, μέσω της αγοράς πάγιων στοιχείων όπως λογισμικά προγράμματα, της βελτίωσης της εκπαίδευσης των υπαλλήλων, της πρόσληψης νέων υπαλλήλων για την περαιτέρω στελέχωση τους και για την δημιουργία νέων χώρων για την λειτουργία των υπηρεσιών.

Ο κ. Εξάρχου τονίζει εξάλλου ότι πρόσφατα μέσω του ΠΤΑ προχώρησε η ανανέωση του στόλου των οχημάτων της Περιφέρειας με την αγορά 15 επιβατικών και τζιπ, που καλύπτουν υφιστάμενες ανάγκες υπηρεσιών.

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Περιφερειακού Ταμείου είναι ακόμη η πληρωμή των δανείων και της δωρεάν κρατικής επιχορήγησης στους παλιννοστούντες ομογενείς, των μισθωμάτων των κατοικιών των ομογενών επίσης των επενδύσεων που αφορούν στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

Στους σκοπούς του ΠΤΑ ΑΜΘ όπως επισημαίνει ο κ. Εξάρχου είναι η σύνταξη μελετών για την ένταξη έργων στο Γ’ΚΠΣ είτε σε άλλα προγράμματα. Προβλέπεται επίσης και η υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, τομέας στον οποίο δραστηριοποιήθηκε ήδη υλοποιώντας το πρόγραμμα καινοτόμων δράσεων Ritz.

«Τα στελέχη εργάζονται και εκτός ωραρίου εργασίας. είναι εκπαιδευμένοι υπάλληλοι. Προσπαθούμε να είμαστε κοντά στις νέες τεχνολογίες , αγοράζοντας καινούρια λογισμικά προγράμματα, αναπτύσσοντας νέες μεθόδους .

Κοιτάμε να ξεφύγουμε από την στενή δημοσιουπαλληλική σκέψη και να προχωρήσουμε μπροστά» υπογραμμίζει ο ίδιος .

Την παρούσα περίοδο μάλιστα επιδιώκεται η εισαγωγή ενός νέου λογιστικού προγράμματος με το οποίο θα επιτευχθεί η on line σύνδεση με την Υπηρεσία Διαχείρισης του ΠΕΠ ΑΜΘ και με τη Διεύθυνση Σχεδιασμού κι Ανάπτυξης «έτσι ώστε να έχουν στοιχεία, κάθε μέρα και ανά πάσα στιγμή, για κάθε έργο που έχει πληρωθεί και να ενημερώνεται αυτόματα το Ολοκληρωμένο περιφερειακό σύστημα που ενημερώνει το αρμόδιο υπουργείο, και η Ε.Ε».

Ν.Δ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.