Πρωτης ποιοτητας τα σιτηρα της Ροδοπης

Σε 500-550 κιλά το στρέμμα στα ποτιστικά και σε 300-350 κιλά το στρέμμα στα ξηρικά κυμάνθηκε η σοδειά

Μικρότερη των αρχικών εκτιμήσεων αναμένεται τελικά να είναι η συνολική παραγωγή σιτηρών της Ε.Ε. καθώς η Νότιας Ευρώπη, με τους κορυφαίους παραγωγούς, ήτοι την Γαλλία και την Ισπανία να βρίσκονται αντιμέτωποι με σφοδρό κύμα καύσωνα, ενώ αντιθέτως χώρες όπως η Γερμανία, η Πολωνία και η Βρετανία φαίνονται ευνοημένες από τις απρόβλεπτες βροχοπτώσεις.
 
Στην Ελλάδα τώρα η εικόνα της αγοράς και για τα µαλακά σιτάρια, κυρίως σε ό,τι αφορά την Βόρεια Ελλάδα δεν είναι καλή λόγω της χαμηλής στρεμματικής απόδοσης αλλά και της ποιότητας – στο χαμηλό ειδικό βάρος – η οποία καταγράφηκε, ενώ και στα σκληρά σιτάρια, µετά τον αλωνισµό η ποιότητα που καταγράφηκε, σε περιοχές όπως η Λάρισα και τα Τρίκαλα,  είναι σηµαντικά υποβαθμισμένη.
 
Την ίδια ώρα στο κομμάτι των εξαγωγών για ακόμα μία εβδομάδα δεν υπάρχει δραστηριότητα καθώς οι Ιταλοί είναι επικεντρωµένοι στη σοδειά τους και δεν προσφέρουν τιµές για τα ελληνικά, με το εμπόριο για την ώρα να παραμένει αδρανές. 

Νίκος Κυριαζής «Σύμμαχός μας ο καιρός» 

Τα αλώνια της Ροδόπης σε αντίθεση με τις αρχικές εκτιμήσεις, φαίνεται πως τελικά απέδωσαν, με ελάχιστους αγρότες να μην έχουν ολοκληρώσει έως τώρα το αλώνισμα, με την ποιότητα των σιτηρών, σε αντίθεση με τις προαναφερθείσες περιοχές, να είναι πολύ υψηλή.  Όπως επεσήμανε μιλώντας στον «ΠτΘ» ο κ. Νίκος Κυριαζής, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου του Δήμου Κομοτηνής ο καιρός στάθηκε τελικά σύμμαχος των αγροτών, καθώς την ανομβρία των χειμερινών μηνών, διαδέχτηκαν οι  βροχοπτώσεις της άνοιξης που βοήθησαν τα σιτηρά, ενώ όπως εξήγησε «η ανομβρία κατά την διάρκεια του αλωνίσματος, είχε ως αποτέλεσμα η ποιότητα της παραγωγής να είναι εξαιρετικά  υψηλή» .
 

«Οι πρώτες μας εκτιμήσεις τον χειμώνα δεν ήταν θετικές, είχαμε και μεγάλες απώλειες, ωστόσο οι συχνές βροχοπτώσεις της άνοιξης τελικά βοήθησαν. Βέβαια ενώ σπάρθηκαν κανονικά τον Νοέμβριο, λόγω της έλλειψης της βροχής φύτρωσαν τον Γενάρη» επεσήμανε ο ίδιος τονίζοντας πως η παραγωγή της Ροδόπης κινήθηκε σε μέτρια επίπεδα και συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τα ποτιστικά ανέρχεται στα 500-550 κιλά το στρέμμα, ενώ στα ξηρικά 300-350 κιλά το στρέμμα, με το αποτέλεσμα όμως να είναι Α’ ποιότητας.
 
Ο κ. Κυριαζής χαρακτήρισε «ικανοποιητικές» τις έως τώρα τιμές, με την τιμή του σκληρού σιταριού να κυμαίνεται στα 18 λεπτά και του μαλακού να ξεπερνά την περσινή τιμή των 15 λεπτών. «Περιμένουμε ωστόσο η τιμή να ανέβει, αν κρίνουμε από τον δείκτη τιμών της παγκόσμιας αγοράς που κυμαίνεται στα 24- 26 λεπτά» υπογράμμισε ο ίδιος, για να επισημάνει πως η διαφορά αυτή στις τιμές είναι αποτέλεσμα των Ελλήνων αγροτών, η πλειοψηφία των οποίων επιλέγει να παραδώσει την παραγωγή του στους εμπόρους πριν την ανακοίνωση των τιμών.
 
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές οι κερδισμένοι της φετινής χρονιάς, θα είναι όσοι έχουν τη δυνατότητα αποθήκευσης σιτηρών καλής ποιότητας, καθώς έως και το φθινόπωρο οι υφιστάμενες τιμές αναμένεται να είναι αρκετά βελτιωμένες, φτάνοντας ενδεχομένως έως και τα 28 λεπτά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.