Πρωταθλητες στην υπονομευση της επιχειρηματικοτητας

Σχεδόν τελευταία (!) ανάμεσα σε 145 χώρες από πλευράς επιχειρηματικού κλίματος κατατάσσει την Ελλάδα έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, όπως αναφέρεται σε χθεσινό δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας «Ημερησία».

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις διαδικασίες για το άνοιγμα επιχειρήσεων η Ελλάδα κατέχει την 140η θέση, ενώ για το άνοιγμα μιας επιχείρησης απαιτείται χρόνος 38 ημερών που είναι ανάλογος με εκείνον που χρειάζεται στη Γουατεμάλα.

Όσον αφορά το κόστος των απολύσεων, η χώρα μας βρίσκεται στην 9η θέση, αφού ο επιχειρηματίας καλείται να πληρώσει μισθούς μέχρι και 133 εβδομάδων στον απολυθέντα εργαζόμενο.


Προκειμένου ο επιχειρηματίας να καταχωρήσει την ακίνητή του περιουσία θα πρέπει να περάσει από επιπλέον 12 διαδικασίες για τις οποίες απαιτούνται 23 επιπλέον ημέρες πέραν των 38ν αρχικών.

Η όλη διαδικασία θα κοστίσει στον επενδυτή κατά μέσο όρο περίπου το 13,7% του συνολικού κόστους της περιουσίας που πρόκειται να καταχωρηθεί.

Δύσκολη όμως αποδεικνύεται και η πρόσβαση των επιχειρήσεων σε κεφάλαια ιδίως αν αυτή συγκριθεί με τις αντίστοιχες επιδόσεις χωρών όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, έναντι των οποίων η Ελλάδα παρουσιάζει σημαντικά χαμηλότερη βαθμολογία.

Αν έρθει η ώρα που ο επενδυτής θα αναγκαστεί να καταφύγει στα δικαστήρια για να διεκδικήσει τα οφειλόμενα ποσά, θα χρειαστούν κατά μέσο όρο 151 μέρες για να ολοκληρώσει τις απαιτούμενες 14 διαδικασίες, ενώ το όλο θέμα εκτιμάται ότι κοστίζει περίπου το 12,7% της οφειλής που διεκδικεί.

Στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας προτείνεται μεταξύ άλλων προς την ελληνική κυβέρνηση η λήψη μέτρων τόνωσης της επιχειρηματικότητας μέσα από τη μείωση των διαδικασιών και του χρόνου που απαιτείται για να αποκτηθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Πιο συγκεκριμένα προτείνεται η δημιουργία one-stop shops, η απεμπλοκή των δικαστηρίων από τις διαδικασίες, η υιοθέτηση προσωρινών αδειών λειτουργίας, η υιοθέτηση ασφυκτικών προθεσμιών για έγκριση της αίτησης και δυνατότητα λειτουργίας της επιχείρησης αν περάσει η προθεσμία, η οργάνωση της απαιτούμενης γραφειοκρατίας σε πρότυπα εγγράφων.

Ως προς τις εργασιακές σχέσεις προτείνεται η αύξηση των συμβάσεων εργασίας, η υιοθέτηση ειδικών μισθών για τους μαθητευόμενους, ο περιορισμός των διοικητικών εμποδίων στις απολύσεις, η προώθηση ευέλικτων ωραρίων εργασίας.

Επίσης δίνεται έμφαση στην απλοποίηση και ενοποίηση διαδικασιών δήλωσης ακίνητης περιουσίας, στην σύνδεση και τελικά ενοποίηση των υπηρεσιών που ελέγχουν την ίδρυση επιχειρήσεων και του κτηματολογίου.

Στον τομέα των πιστώσεων η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας δίνει έμφαση στη δυνατότητα διασταύρωσης των στοιχείων για την πιστοληπτική ικανότητα μιας επιχείρησης καθώς και στη μεγαλύτερη κάλυψη του δανειστή σε περίπτωση χρεοκοπίας.

Στην έκθεση γίνεται λόγος επίσης για υιοθέτηση πληροφοριακών συστημάτων στα δικαστήρια, μείωση της γραφειοκρατίας στις προβλεπόμενες διαδικασίες, ίδρυση ειδικών δικαστηρίων για μικρό διαφορές και ειδικευμένων εμπορικών δικαστηρίων, απεμπλοκή των δικαστηρίων από τις υποθέσεις που δεν αφορούν διαφορές (πχ ίδρυση επιχείρησης), υιοθέτηση συστήματος όπου ο ίδιος δικαστής ασχολείται με μία περίπτωση από την αρχή ως το τέλος ή όπου την περίπτωση ακολουθεί ένας ηλεκτρονικός φάκελος, περιορισμό της κατάχρησης των εφέσεων και παροχή ισχυρών κινήτρων για άμεση εφαρμογή της απόφασης.

Να σημειωθεί τέλος ότι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι περισσότερες από τις 29 προτάσεις που παραθέτουν στις έκθεσή τους οι αναλυτές της Π.Τ. δεν συνεπάγονται κόστος για το κοινωνικό σύνολο και άρα δεν οδηγούν σε κοινωνικές συγκρούσεις…

Επιμέλεια ρεπορτάζ:

Δάμων Δαμιανός

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.