Προταση στο «INTERREG» για την καταρτιση εργαζομενων στον τουριστικο τομεα

Η δημιουργία «Τράπεζας τουριστικού υλικού» και «Παρατηρητήριο τουρισμού» σε δεύτερη πρόταση για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα

Δύο έργα, τα οποία προσδοκάται να προσθέσουν στο τουριστικό κεφάλαιο του τόπου μας, φιλοδοξεί να εντάξει σε ευρωπαϊκά προγράμματα η Περιφέρεια Ανατολική Μακεδονίας και Θράκης. Η υποβολή των αντίστοιχων προτάσεων εγκρίθηκε τη Δευτέρα από το περιφερειακό συμβούλιο. Η πρώτη πρόταση αφορούσε στο έργο με τίτλο «ΕΞΥΠΝΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ (SMS-CBA)» και υποβλήθηκε για ένταξη στο Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Διασυνοριακής Συνεργασίας «INTERREG ΕΛΛΑΔΑ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 2014-2020». Η δεύτερη πρόταση ήταν για το έργο με τίτλο «ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΚΑΤΑΡΤΗΣΗΣ ΕΝΩΝΟΥΝ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ (TOURIST)», που προσδοκάται να υλοποιηθεί στο πλαίσιο του Προγράμματος Διακρατικής Συνεργασίας «INTERREG BALKAN-MEDITERRANEAN 2014-2020». 

Μιχάλης Αμοιρίδης «Υπήρχαν διάσπαρτες φωτογραφίες σε διάφορα γραφεία, σε διάφορες περιφερειακές ενότητες και πουθενά δεν υπήρχαν συγκεντρωμένα»

Για το περιεχόμενο των δύο ανωτέρω εγχειρημάτων μίλησε αναλυτικά, στο περιθώριο της συνέντευξης που παραχώρησε στο «Ράδιο Παρατηρητής», ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, κ. Μιχάλης Αμοιρίδης. Εστιάζοντας στο πρώτο έργο, εξήγησε πως ο σχεδιασμός της Περιφέρειας είναι να δημιουργήσει μια «τράπεζα τουριστικού υλικού», μια σύγχρονη δηλαδή βάση δεδομένων με το υλικό που διαθέτει για το τουριστικό προϊόν της περιοχής μας, αλλά και ένα «Παρατηρητήριο τουρισμού», που θα παρακολουθεί και θα καταγράφει όλες τις εξελίξεις στον τομέα του τουρισμού περιφερειακά. «Το προηγούμενο διάστημα είχαμε ένα υλικό, το οποίο για πρώτη φορά προσπαθήσαμε να συγκεντρώσουμε και να ομαδοποιήσουμε», σημείωσε, «και μια ιδέα του Γιώργου Παυλίδη ήταν να γίνει η «Τράπεζα τουριστικού υλικού», που δεν υπήρχε». «Υπήρχαν διάσπαρτες φωτογραφίες σε διάφορα γραφεία, σε διάφορες περιφερειακές ενότητες», συνέχισε, «και πουθενά δεν υπήρχαν συγκεντρωμένα. Αυτό το υλικό λοιπόν συγκεντρώθηκε, έγινε η πρώτη βάση, το πρώτο βήμα, αλλά δεν είναι σε ένα επίπεδο ικανοποιητικό, σύμφωνα με τα σύγχρονα δεδομένα. Έτσι λοιπόν αποφασίσαμε να βάλουμε ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο σχέδιο στο Interreg Ελλάδας-Βουλγαρίας, συνεργαζόμενοι με τους ανθρώπους του τουρισμού από τον Σύνδεσμο Ξενοδόχων Θράκης, τον σύνδεσμο της Καβάλας και τις ενώσεις της Δράμας και της Θάσου, αλλά και με το ερευνητικό κέντρο «Αθηνά» της Ξάνθης, που είναι ένας φορέας κρατικός ουσιαστικά, ο οποίος θα μας βοηθήσει στο διαδικτυακό στήσιμο. Παράλληλα θα προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε την εμπειρία και τη δυνατότητα που έχει ο ΣΕΤΕ, μέσα από τους δικούς του φορείς, ούτως ώστε το αποτέλεσμα που θα παραχθεί μέσα στην επόμενη διετία να αποτελεί ουσιαστικό εργαλείο προσέλκυσης επισκεπτών». 

«Το Παρατηρητήριο Τουρισμού θα μας δώσει πληροφορίες για το τι ψάχνει ο επισκέπτης»

Αναφερόμενος στο «Παρατηρητήριο Τουρισμού», ο κ. Αμοιρίδης εξήγησε ότι μία τέτοια δομή «θα μας δώσει πληροφορίες για το τι ψάχνει ο επισκέπτης, αν είναι ευχαριστημένος και τι πρέπει να γίνει ούτως ώστε την επόμενη φορά να είναι ακόμα πιο ικανοποιημένος ή τι έλλειπε και πρέπει να το συμπληρώσουμε». «Είναι κάτι το οποίο δεν υπάρχει στην περιοχή και θα είναι χρήσιμο εργαλείο», επισήμανε, «όχι μόνο για την περιφέρεια, αλλά και για τους ιδιώτες επιχειρηματίες, τους ξενοδόχους και τους εστιάτορες, γιατί θα κατανοήσουν καλύτερα τις ανάγκες των πελατών τους». 

«Το πρόβλημα της κατάρτισης στον ξενοδοχειακό τομέα είναι έντονο»

Το δεύτερο έργο, που φιλοδοξεί να υλοποιήσει η Περιφέρεια, έχει να κάνει με την κατάρτιση του προσωπικό που απασχολείται στον τομέα του τουρισμού και ιδίως στα ξενοδοχεία. «Το πρόβλημα της κατάρτισης στον ξενοδοχειακό τομέα είναι έντονο», παρατήρησε ο κ. Αμοιρίδης. «Έτσι λοιπόν σε συνεργασία πάλι με έναν μεγάλο ιδιωτικό φορέα, έμπειρο στον τουρισμό, όπως είναι ο Σύνδεσμος Τουριστικών Πρακτόρων Κύπρου, και με ειδικούς στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης», προσέθεσε, «προχωράμε στην κατάρτιση των υπαλλήλων σε επιχειρήσεις του ξενοδοχειακού τομέα, ώστε να βελτιώσουμε την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά και σε ένα μικρό ποσοστό στην εκπαίδευση ανέργων, έτσι ώστε να μπορέσουν να βρουν δουλειά πάλι στον τομέα της φιλοξενίας και της εστίασης». «Αυτό το πρόγραμμα είναι πολύ σημαντικό», συνέχισε, «όχι μόνο γιατί προσπαθεί να βελτιώσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά και γιατί συνεργαζόμαστε με τους Κύπριους τουριστικούς πράκτορες, οι οποίοι φέρνουν πάρα πολύ κόσμο στην Ελλάδα, όχι τόσο στη δική μας περιφέρεια, και ενδεχομένως μέσα από αυτήν την συνεργασία ξενοδόχων και τουριστικών πρακτόρων της Κύπρου να αναδειχτούν συνεργασίες, που θα βοηθήσουν και την περαιτέρω επισκεψιμότητα Κυπρίων στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.