Προτασεις ευρωβουλευτων υπερ γεωργων

Μια πολύ μικρότερη μείωση των ενισχύσεων υπέρ των γεωργών σε σχέση με αυτές που πρότεινε η Επιτροπή, η αύξηση κατά 1% των ποσοστώσεων για το γάλα τα επόμενα δύο χρόνια, η δυνατότητα να παρέχουν τα κράτη – μέλη επιπρόσθετη βοήθεια στους παραγωγούς γάλακτος και τους ζωοτρόφους, η διατήρηση της σχέσης μεταξύ επιδοτήσεων και παραγωγής και η συνέχιση των μέτρων παρέμβασης σε ευαίσθητους τομείς αποτελούν τα βασικότερα σημεία της έκθεσης της Επιτροπής Γεωργίας σε σχέση με τον έλεγχο υγείας της ΚΑΠ.

Η πρόταση για μια ταχύτερη και περαιτέρω μείωση των άμεσων ενισχύσεων στους αγρότες με στόχο την ενίσχυση των προγραμμάτων ανάπτυξης της υπαίθρου των κρατών μελών αποτέλεσε κεντρικό σημείο των συζητήσεων στην κοινοβουλευτική επιτροπή. Τελικά, υιοθετώντας τις εκθέσεις διαβούλευσης του Luνs Manuel η Επιτροπή κατέληξε σε έναν συμβιβασμό που προβλέπει ότι το ισχύον 5% για διαφοροποίηση που εφαρμόζεται σε αγρότες που λαμβάνουν ευρωπαϊκές ενισχύσεις μεγαλύτερες από 5.000 ευρώ θα πρέπει να αυξηθεί έως το 2013 σε 7% μόνο και όχι σε 13% που πρότεινε η Επιτροπή.

Σε ό,τι αφορά τις αγροτικές επιχειρήσεις που λαμβάνουν ποσά μεγαλύτερα από 100.000 ευρώ, οι ευρωβουλευτές τάχθηκαν υπέρ ενός μεγαλύτερου ποσοστού για την διαφοροποίηση το οποίο όμως είναι πολύ μικρότερο από εκείνο που προτείνει η Επιτροπή (1% περαιτέρω για διαφοροποίηση για ποσά μεταξύ 100.000 και 199.000 αντί 3%, 2% για ποσά μεταξύ 200.000 και 299.000 αντί 6%, και 3% για ποσά μεγαλύτερα των 300.000 αντί 9%).

Δεδομένης της τρέχουσας χρηματοπιστωτικής κρίσης τα μέλη της επιτροπής τάχθηκαν ακόμη υπέρ της διατήρησης της σχέσης μεταξύ επιδοτήσεων και παράγωγης για τους ζωοτρόφους και τους μικροπαραγωγούς (περιλαμβανομένης της παραγωγής ζωοτροφών, πρωτεϊνών και λιναριού).

Επίσης, η πρόταση για αύξηση των ποσοστώσεων γάλακτος των κρατών μελών κατά 1% με στόχο την διευκόλυνση της κατάργησής τους το 2015 αποτέλεσε επίσης αντικείμενο έντονων συζητήσεων στην Επιτροπή Γεωργίας, καθώς σε αρκετά κράτη μέλη οι παραγωγοί γαλακτοκομικών προϊόντων διανύουν μια δύσκολη περίοδο.

Βάσει των τροπολογιών που υιοθέτησαν, οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν μεν με την αύξηση των ποσοστώσεων κατά 1% το 2009 και το 2010, αλλά ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναθεωρήσει την κατάσταση το 2010 πριν υποβάλει προτάσεις για τα επόμενα χρόνια. Επιπλέον, σύμφωνα με τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής, τα κράτη – μέλη θα πρέπει να μπορούν να αυξήσουν προσωρινά τις ποσοστώσεις τους σε περίπτωση που αυτές άλλων κρατών – μελών δεν έχουν εξαντληθεί. Τάχθηκαν ακόμη υπέρ της δημιουργίας ενός Ταμείου Γάλακτος που θα βοηθήσει την αναδιάρθρωση του τομέα.

Άλλες τροπολογίες, που υιοθέτησε η Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου, έχουν στόχο να επιτρέψουν στα κράτη – μέλη να χρησιμοποιήσουν έως και 15% των κοινοτικών τους ενισχύσεων για την στήριξη τομέων που έχουν πληγεί καθώς και για την επέκταση της ασφαλιστικής κάλυψης των γεωργών, ιδιαίτερα δε σε περιπτώσεις ζημιών εξαιτίας κλιματικών συνθηκών, ασθενειών ζώων ή φυτικών νόσων.

Επιμέλεια: Μ.Α.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.