Πρωταγωνιστουν οι τοποι και οι ανθρωποι

Μέλη της Κοινότητας Νέων, υπό την καθοδήγηση του φωτογράφου – μέλους του Συλλόγου «Αθηνίων» Πέτρου Κοτζαμπάση πραγματοποίησαν με επιτυχία από τις 13 έως τις 15 Μαΐου, στο πλαίσιο των Ελευθερίων 2009, έκθεση φωτογραφίας κι έκθεση βιβλίου στον πεζόδρομο της Παλιάς Νομικής. Μέσα από τις ελικοειδείς διαδρομές της γραφής και του φακού, πέρα από συγγραφικές και εικαστικές εμμονές, οι νεαροί φωτογράφοι κατέθεσαν την προσωπική τους άποψη με τόνο εικαστικό. Η συμμετοχή των νέων ξεπέρασε την προσπάθεια κι έφτασε σʼ ένα αξιόλογο καλλιτεχνικά αποτέλεσμα, με πλούσια κι ενδιαφέροντα μηνύματα. Τρεις από τους συμμετέχοντες μίλησαν στον ΠτΘ για την δουλειά τους και την οπτική τους.

Στην έκθεση συμμετείχαν οι Πέτρος Γιούμπασης, Κατερίνα Πασχαλίδου, Βασίλης Μανίκας, Χριστίνα Παπαδοπούλου, Αλεξάνδρα Σαραντοπούλου και Πάνος Μαυρουδής.

Κ. Πασχαλίδου

«Μέσα από αντικείμενα

μπορούν να εννοηθούν πολλά»

Η Κατερίνα Πασχαλίδου, πρόεδρος στην Κοινότητα Νέων είναι μία από τους φωτογράφους που συμμετείχαν. Είναι από την Αλεξανδρούπολη, σπουδάζει στην Κομοτηνή και βλέπει με ένα τρόπο τινά ρομαντικό ύφος τα αντικείμενα, την δράση, βάζοντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο, ακόμη κι αν υπονοείται η παρουσία.

ΠτΘ: Είναι η πρώτη σας απόπειρα να συμμετάσχετε σε έκθεση φωτογραφίας;

Κ.Π.:
Συμμετέχω για πρώτη φορά και είναι ωραία εμπειρία.

ΠτΘ: Ασχοληθήκατε με την φωτογραφία πριν την είσοδό σας στο φωτογραφικό τμήμα της Κοινότητας;

Κ.Π.:
Περισσότερο κοιτούσα παρά φωτογράφιζα. Τώρα, γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρον γιατί βλέπω και ταυτόχρονα προσπαθώ να δω πράγματα έξω από την φωτογραφία για να τʼ αποτυπώσω στο φακό.

ΠτΘ: Τι σας συγκινεί, μια και φαίνεται πως κάποιες φορές αφήνετε να εννοούνται τα θέματα;

Κ.Π.:
Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο θέμα, φωτογραφίζω ό,τι μού προκαλέσει πιο έντονα συναισθήματα.

ΠτΘ: Σάς ενδιαφέρει η κίνηση και η μετακίνηση;

Κ.Π.:
Μού αρέσει περισσότερο ο άνθρωπος. Τα τοπία δεν με συγκινούν τόσο όσο η ανθρώπινη κινητικότητα.

ΠτΘ: Ακόμη κι αν υπονοείται η ανθρώπινη παρουσία;

Κ.Π.:
Ναι, η παρουσία ή η μοναξιά. Μέσα από αντικείμενα μπορούν να εννοηθούν πολλά, αλλά θεωρώ ότι η ανθρώπινη παρουσία με ελκύει πολύ στη φωτογραφία.

ΠτΘ: Δουλεύετε με φακούς;

Κ.Π.:
Όχι, έχω μια σχετικά απλή φωτογραφική μηχανή, ψηφιακή.

ΠτΘ: Σας έχει επηρεάσει το χρώμα και η ατμόσφαιρα της πόλης;

Κ.Π.:
Ναι, η φωτογραφία αποδεικνύει ότι μʼ έχει επηρεάσει. Μʼ αρέσει να φωτογραφίζω μειονότητες, μετανάστες, τέτοιου είδους θέματα.

Β. Μανίκας

«Η φωτογραφία σού αλλάζει

την οπτική γωνία των πραγμάτων»

Ο Βασίλης Μανίκας έρχεται από τη Λάρισα και η Κομοτηνή ήταν γιʼ αυτόν μια διαφορετική εμπειρία. «Είναι μια πόλη με ιδιαίτερο ανατολίτικο χρώμα» όπως παρατηρεί. Μέσα από τις φωτογραφίες του επιλέγει άλλοτε να καλύπτει μʼ ένα πέπλο το θέμα που φωτογραφίζει και αναδεικνύεται από το βάθος – ενίοτε το πέπλο είναι το θέμα – ή να το έχει σε πρώτο πλάνο και να πρωταγωνιστεί η συγκυρία, η καλή στιγμή για τον φωτογράφο.

ΠτΘ: Οι φωτογραφίες δεν είναι μόνο από την Κομοτηνή.

Β.Μ.:
Όχι, έχω ζήσει αρκετά χρόνια στην Πάτρα όπου σπούδασα και είναι μια πόλη που με επηρέασε. Από το Νότο ήρθα στον Βορά, στην Κομοτηνή.

ΠτΘ: Σας έλκει ο ανοιχτός ορίζοντας;

Β.Μ.:
Ψάχνω την προοπτική όπως μπορεί να την δει κάποιος γιατί ασχολούμαι και με την ζωγραφική.

ΠτΘ: Δίνετε την εντύπωση ότι τα θέματα που αποτυπώνετε στη φωτογραφία είναι ένα τυχαίο συμβάν που δημιουργεί ένα πολύ καλό θέμα. Ένα τυχαίο συμβάν που όταν το πετυχαίνεις γίνεται μια πολύ καλή φωτογραφία.

Β.Μ.:
Όταν ασχολείσαι με την φωτογραφία αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο παρατηρείς κάποια πράγματα. Ενώ πολλά πράγματα τα κοιτάζουμε καθημερινά δεν τα βλέπουμε και δεν τα παρατηρούμε. Η φωτογραφία σού αλλάζει την οπτική γωνία των πραγμάτων.

ΠτΘ: Τι σπουδάσατε;

Β.Μ.:
Ηλεκτρολόγος μηχανικός.

ΠτΘ: Στη φωτογραφία βγάζετε ευαισθησία. Ίσως να δημιουργείται μια ισορροπία ανάμεσα στις σπουδές και το χόμπι.

Β.Μ.:
Ίσως, μού αρέσει η τεχνολογία αλλά μού αρέσει και η τέχνη, όπως και ο ρομαντισμός.

ΠτΘ: Η μηχανή είναι αναλογική ή ψηφιακή;

Β.Μ.:
Ψηφιακή και οι συγκεκριμένες τραβήχτηκαν με μια cyber.

ΠτΘ: Έχετε πάντα μια φωτογραφική μηχανή μαζί σας;

Β.Μ.:
Όχι. Υπάρχουν περίοδοι που κυκλοφορείς μια φωτογραφική μηχανή συνέχεια. Κάποιες άλλες περιόδους το αφήνεις ή σε αφήνει. Το θέμα είναι πότε θα το νιώσεις.

ΠτΘ: Από ποιες περιοχές είναι οι φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στην έκθεση;

Β.Μ.:
Είναι από την Πάτρα και την Κομοτηνή.

Π. Γιούμπασης

«Όταν βλέπεις μια φωτογραφία

είναι μια αναδρομή στο παρελθόν»

Ο Πέτρος Γιούμπασης είναι ταξιδευτής των πόλεων και της ζωής και δείχνει αρκετά τολμηρός στα θέματα που επιλέγει. Θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν ρεπόρτερ και να καταγράψει γεγονότα που συμβαίνουν ανά τον κόσμο ή απλά να δημιουργήσει ένα αφιέρωμα ταξιδιωτικό προσκαλώντας σʼ ένα μακρινό σημείο του πλανήτη όσους αγαπούν την περιπέτεια της ζωής.

ΠτΘ: Είναι εμφανές ότι ταξιδέψατε σε κάποια χώρα της Αφρικής.

Π.Γ.:
Είχα πάει το καλοκαίρι στην Κένυα. Γενικά ταξιδεύω αρκετά.

ΠτΘ: Η ματιά σας για την χώρα βγαίνει μέσα από τα μικρά παιδιά, μέσα από την ζωή και το βλέμμα τους.

Π.Γ.:
Σίγουρα, τα παιδιά είναι πιο εκφραστικά και ταυτόχρονα πιο ανέμελα.

ΠτΘ: Έχετε ψηφιακή μηχανή;

Π.Γ.:
Ναι, δυστυχώς, δεν έχουμε χώρο για να προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός σκοτεινού θαλάμου, γιατί δεν έχουμε χρηματοδότηση.

ΠτΘ: Όταν φωτογραφίζετε άτομα, αισθάνεστε ότι εισβάλλετε στη στιγμή που βιώνουν ή νιώθετε ότι έχετε την αποδοχή τους;

Π.Γ.:
Δεν έχω σκεφτεί ότι καταγράφω προσωπικά δεδομένα, είναι μια ανθρώπινη στιγμή. Ενδεχόμενα κάποια στιγμή να ενοχλήσει κάποιον η φωτογράφηση αλλά στην προκειμένη περίπτωση με τις συγκεκριμένες φωτογραφίες από την Κένυα δεν το νομίζω γιατί οι άνθρωποι εκεί αντιμετωπίζουν πιο σοβαρά προβλήματα.

ΠτΘ: Σας ενδιαφέρει το διαφορετικό στη φωτογραφία;

Π.Γ.:
Ναι, σίγουρα. Για παράδειγμα, έχω κάποια παιχνίδια που γίνονται με τα φώτα και τις σκιές σε φωτογραφίες, μια διαφορετική οπτική γωνία.

ΠτΘ: Όταν εκτυπωθεί μια φωτογραφία και την κοιτάζετε συμβαίνει να «διαβάσετε» κάποια πράγματα που συνέβαιναν όταν τραβούσατε και δεν τα είχατε προσέξει;

Π.Γ.:
Απλά, όταν βλέπεις μια φωτογραφία σού έρχονται τα συναισθήματα που ένιωθες εκείνη την στιγμή. Θυμάσαι πώς ήσουν και πώς ήταν η όλη κατάσταση και όταν βλέπεις μια φωτογραφία είναι μια αναδρομή στο παρελθόν.

ΠτΘ: Θεωρείτε ότι είναι μοναχική πράξη το να φωτογραφίζεις;

Π.Γ.:
Είναι πολύ προσωπικό, όχι μοναχικό, γιατί ο καθένας θέλει να βγάλει κάτι άλλο. Μπορείς βέβαια να συνεργαστείς με άλλους ανθρώπους για να προκύψει ένα συγκεκριμένο θέμα, αλλά γενικά είναι ατομικό «άθλημα».

ΠτΘ: Επομένως, μέσα από τη φωτογραφία ανακαλύπτετε και κάτι μέσα από τον εαυτό σας.

Π.Γ.:
Σίγουρα.

Μαρία Αμπατζή

Κοινότητα Νέων

Η Κατερίνα Πασχαλίδου, πρόεδρος στην Κοινότητα Νέων εξήγησε ότι πρόκειται για έναν μη κερδοσκοπικό πολιτιστικό σύλλογο φοιτητών και όχι μόνο που περιλαμβάνει διάφορα τμήματα, τα οποία δραστηριοποιούνται κάθε χρόνο και συμμετέχουν στα Ελευθέρια. «Η έκθεση βιβλίου διοργανώνεται από το λογοτεχνικό τμήμα και η έκθεση φωτογραφίας από το φωτογραφικό.

Επίσης, έχουμε θεατρικό, ζωγραφικό, κινηματογραφικό, μουσικό τμήμα.

Προσπαθούμε να έχουμε στήριξη από φορείς για να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε τις δράσεις μας».


Η Κ. Πασχαλίδου παρατήρησε πως «ο κόσμος δεν στηρίζει ιδιαίτερα τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, οπότε όσες περισσότερες γίνονται για την ευαισθητοποίηση του κόσμου τόσο το καλύτερο».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.