«Πρωταγωνιστει» η αλλαγη του κλιματος

Οι ημέρες ελεύθερης προσέλευσης του κοινού που θα διοργανωθούν στα πλαίσια της ευρωπαϊκής εβδομάδας Δήμων και Περιφερειών, στις 5 – 8 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες θα έχουν ως επίκεντρο τέσσερα θέματα ζωτικής σημασίας για τις τοπικές και τις περιφερειακές αρχές: τις απαντήσεις των περιφερειών στην οικονομική κρίση, την πολιτική συνοχής, την καινοτομία και την αλλαγή του κλίματος. Κατά τη διάρκεια του τετραημέρου της εκδήλωσης θα διοργανωθούν εργαστήρια για καθένα από τα θέματα αυτά, ενώ κάθε ημέρα θα δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε μία θεματική ενότητα με διάφορες συζητήσεις, εκδηλώσεις και δραστηριότητες παρουσία των μέσων ενημέρωσης. Η ημέρα με τη μεγαλύτερη απήχηση θα είναι η Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου, με κεντρικό θέμα την αλλαγή του κλίματος και τη συμμετοχή δημάρχων από τον Καναδά και τις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας της Επιτροπής Περιφερειών Κωνσταντίνος Τάτσης μίλησε στον ΠτΘ για τις προετοιμασίες που γίνονται δίνοντας μεγάλη έμφαση στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και τη συνειδητοποίηση του πολίτη που χρειάζεται, όμως, να είναι καλύτερα ενημερωμένος.

Αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα ζει σʼ έναν προεκλογικό πυρετό, πλην όμως η Ευρώπη προχωρά και όπως λέει χαρακτηριστικά «δεν διστάζει δια του κ. Αλμούνια να κάνει παρέμβαση και να δηλώνει πως στις 30 Οκτωβρίου οφείλουμε να παραδώσουμε στοιχεία». Ο κ. Τάτσης θεωρεί λάθος των πολιτικών το ότι δεν καταβάλλουν προσπάθειες να ενημερώσουν τους πολίτες για θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Οι πολίτες δεν γνωρίζουν πως όταν εισέρχεται μια χώρα σε μια μεγάλη Ομοσπονδία, σʼ έναν ευρωπαϊκό φορέα ο οποίος τη χρηματοδοτεί υπάρχουν κάποιοι κανόνες. Οφείλει να έχει μια συγκεκριμένη πολιτική προκειμένου να παράγει, να γίνει αυτόνομη και να μπορέσει να προχωρήσει σε κοινωνικές παρεμβάσεις. Αυτό το γνωρίζουν οι έλληνες πολιτικοί αλλά το αποκρύπτουν».

• Πολιτική συνοχής – οικονομική κρίση

Ο κ. Τάτσης θύμισε πως το Open Days είναι ένας θεσμός της Επιτροπής Περιφερειών που λειτουργεί κάθε Οκτώβριο. «Είναι ένα σύνολο από εργαστήρια όπου τίθενται σύγχρονοι πολιτικοί προβληματισμοί. Φέτος, βασικός προβληματισμός του Open Days είναι η πολιτική συνοχής και η ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομική κρίση. Δεν υπάρχει φόρουμ στην Ε.Ε. που να μην ασχολείται με το θέμα. Πριν μια εβδομάδα ήρθα από την Σουηδία, όπου στην Ουψάλα συζητήσαμε ως προεδρείο με τη σουηδική κυβέρνηση το θέμα της κρίσης. Εάν αφαιρούσαμε τη γλώσσα και τα πρόσωπα δεν θα διέφεραν σε τίποτε αυτά που έκανε και κάνει η σουηδική κυβέρνηση μʼ αυτά που κάνει η ελληνική κυβέρνηση αλλά και όλες οι κυβερνήσεις της Ευρώπης.

Εμείς, συζητάμε σε επίπεδο αυτοδιοίκησης κατά πόσο μπορεί να συμβάλλει σʼ αυτήν την κατεύθυνση». Ο κ. Τάτσης αναγνωρίζει ότι στην Ελλάδα υστερούμε «γιατί οι κεντρικές κυβερνήσεις δεν θέλουν να εμπιστευτούν στις τοπικές αυτοδιοικήσεις το μέρος ευθύνης που τις ανήκει κι αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης έχει σαν αφετηρία λόγους εγωιστικούς ή εξουσίας και είτε σε γραφειοκρατικό επίπεδο είτε σε πολιτικό αρνούνται να στερηθούν κάποιων αρμοδιοτήτων με αποτέλεσμα να υφίστανται τις ευθύνες και τις συνέπειες παρόλο που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν με μεγαλύτερη επιτυχία σε περιφερειακό επίπεδο (δήμου, νομαρχίας ή περιφέρειας).

Έχουμε συσσωρεύσει μια μεγάλη εμπειρία από την Ευρώπη κι ελπίζουμε κάποια στιγμή να καταλάβουν και οι έλληνες πολιτικοί ότι οφείλουν να εμπιστευτούν τους αυτοδιοικητικούς, όπως εμείς τους ψηφίζουμε και τους εμπιστευόμαστε».

• Η αλλαγή

του κλίματος

και η αυτοδιοίκηση

Το κύριο γεγονός της 7ης Οκτωβρίου θα αναπτυχθεί σε μια συζήτηση υψηλού επιπέδου για την αλλαγή του κλίματος κατά τη διάρκεια της Συνόδου Ολομέλειας της Επιτροπής των Περιφερειών (ΕΤΠ), στην οποία θα συμμετάσχουν δήμαρχοι από τον Καναδά και τις ΗΠΑ, καθώς θα υπάρξει και μια κεντρική ομιλία του αμερικανού οικονομολόγου και ειδήμονα σε θέματα κλιματικών αλλαγών, Jeremy Rifkin. Στον περίβολο του κτιρίου Berlaymont, όπου στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα στηθεί ειδικό περίπτερο για τις ημέρες ελεύθερης προσέλευσης του κοινού, και θα διεξαχθούν πολλές δραστηριότητες με θέμα την αλλαγή του κλίματος, όπως η παρουσίαση περιβαλλοντικά φιλικών οχημάτων και εκθέσεις από τους δήμους και τις περιφέρειες που πρωταγωνιστούν στην προσπάθεια μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Εκτός από τη συζήτηση υψηλού επιπέδου, η Σύνοδος Ολομέλειας της Επιτροπής των Περιφερειών αναμένεται επίσης να υιοθετήσει δύο γνωμοδοτήσεις που θα αναφέρονται εκτενώς στην αλλαγή του κλίματος. Στο σχέδιο γνωμοδότησης του μέλους της ΕΤΠ από τη Δανία, Henning Jensen, για την προσαρμογή στην αλλαγή του κλίματος υπογραμμίζεται η ανάγκη ενισχυμένης συμμετοχής των τοπικών και των περιφερειακών αρχών στις δράσεις για την αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος, δεδομένου ότι πολλές από αυτές ήδη πρωτοπορούν λαμβάνοντας μέτρα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Παράλληλα, το μέλος της Επιτροπής των Περιφερειών από τη Γερμανία, Helmut Jahn, επισημαίνει ότι οι τοπικές και οι περιφερειακές αρχές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και καλούνται νʼ αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος, όπως δασικές πυρκαγιές, πλημμύρες και άλλες φυσικές καταστροφές.

• Ο ρόλος του πολίτη

Ο κ. Τάτσης εξήγησε πως το μεγάλο θέμα της αλλαγής του κλίματος συνδέεται και με την ενεργειακή κρίση αλλά παρατηρεί πάλι ότι στην Ελλάδα οι πολίτες δεν το έχουν συνειδητοποιήσει. «Εάν δεν αντιληφθεί ο λαός ποιο είναι το μέγεθος των κλιματικών αλλαγών δε θα πιέσει και τις κυβερνήσεις να λάβουν τα κατάλληλα δραστικά μέτρα.

Στην Ελλάδα, έχουμε μάθει να έχουμε παροχές, εκδρομές, να γίνονται όλα με δανεικά χρήματα και αφήνουμε θέματα όπως το κλίμα να είναι έξω από τη λογική και τη ζωή των ανθρώπων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον του τόπου και των παιδιών μας».
Δίνει μεγάλη έμφαση στην παρουσία των δημάρχων από τον Καναδά και τις ΗΠΑ στη συζήτηση της 7ης Οκτωβρίου, αναφέροντας πως πέρυσι συμμετείχαν αυτοδιοικητικοί από την Κίνα και την Ιαπωνία, άρα ο προβληματισμός και η δραστηριότητα επεκτείνεται και παίρνει μια παγκόσμια προβολή.

Στο Open Days του Οκτωβρίου η Ελληνική Αντιπροσωπεία έχει μια σημαντική δραστηριότητα καθώς συμμετέχει με δυο ομιλητές που είναι αυτοδιοικητικοί ενώ έχουν πραγματοποιήσει σε δυο ελληνικές πόλεις δράσεις του Open Days για να κοινωνήσουν κάποια θέματα στους πολίτες. «Όπως έλεγε ο αείμνηστος Κώστας Καραμανλής «έξω πάμε καλά». Το πρόβλημα είναι πως οι πολίτες είναι ανενημέρωτοι γιατί παρόλες τις προσπάθειες που καταβάλλουμε τα κεντρικά ΜΜΕ ασχολούνται με γαργαλιστικές λεπτομέρειες και δεν προβάλουν τη δουλειά που γίνεται στην Ευρώπη».

Σημειώνει πως τα κανάλια πλην των Ψωμιάδη και Κακλαμάνη δεν προβάλλουν αυτοδιοικητικούς, χωρίς να θέλει νʼ αμφισβητήσει το ρόλο τους.

• Το ποδήλατο

«Το θέμα του κλίματος είναι υπόθεση του καθενός και της καθεμιάς. Αν χρειαστεί να κόψουμε 10 αναπνοές ο καθένας από τη ζωή του για να βελτιώσουμε το κλίμα σε επίπεδο διοξειδίου του άνθρακος θα πρέπει να το κάνουμε. Όλοι μας κάνουμε καταχρήσεις, κρατάμε τις λάμπες αναμμένες και κινούμε τα αυτοκίνητά μας περισσότερο από όσο πρέπει…

Εάν όλα αυτά αθροιστούν και γίνει αναγωγή στον πληθυσμό του πλανήτη γίνεται αντιληπτό πως αν περιορίζαμε κατά τι τις δραστηριότητές μας που παράγουν διοξείδιο του άνθρακος θα συμβάλλαμε σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος.

Για παράδειγμα, η Κομοτηνή είναι μια επίπεδη πόλη και δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν αυτοκίνητα εκτός από τα αναγκαία. Θα έπρεπε όλοι να μετακινούνται με ποδήλατα. Θα έπρεπε οι δήμοι να έχουν φροντίσει για την κατασκευή ειδικών ποδηλατοδρόμων στην πόλη, έτσι ώστε όλοι οι φοιτητές να κυκλοφορούν με ποδήλατα για να μετακινούνται από και προς το πανεπιστήμιό τους, όπως και οι εργαζόμενοι».


Εξηγεί πως το ποδήλατο δεν είναι μόνο οικολογικό μέσο αλλά και οικονομικό σημειώνοντας πως η αγορά του εξοικονομείται με τη βενζίνη ενός μήνα. «Να πάρει το ποδήλατο και να κυκλοφορήσει και ο δικηγόρος και ο γιατρός και ο υπάλληλος και ο νομάρχης. Κάνει τη γυμναστική του, φροντίζει την υγεία του και προστατεύει παράλληλα το περιβάλλον. Και στην Αθήνα επίσης θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί το ποδήλατο και θα πρέπει να γίνει η αρχή από τον κάθε πολίτη» περιέγραψε ο κ. Τάτσης.

Τις προηγούμενες μέρες που ήταν στην Σουηδία και την Πολωνία παρατήρησε πως όλοι κυκλοφορούσαν με ποδήλατο, στην αγορά, την δουλειά, το σχολείο. Εξηγεί ότι θα πρέπει να γίνουν ποδηλατόδρομοι αλλά και χώροι στάθμευσης των ποδηλάτων για νʼ αποσυμφορηθούν οι πόλεις.

Ο κ. Τάτσης σχολίασε πως είναι σημαντικό να γίνουν οι πόλεις ανθρώπινες και απέδωσε μερίδα της ευθύνης στους δημάρχους. «Ποτέ δεν είδαν οι δήμαρχοι σε βάθος αυτά τα προβλήματα. Τους ενδιαφέρει μια επιφάνεια η οποία είναι ευχάριστη στο μάτι αλλά δεν προσφέρει ποιότητα ζωής. Στην Ευρώπη, βλέπουμε πεζοδρόμια που κατασκευάστηκαν πριν από 200 και 300 χρόνια κι εμείς σε κάθε εκλογές τα αλλάζουμε. Δεν είναι μόνο θέμα κόστους αλλά και νοοτροπίας» είπε εξηγώντας ότι αυτές οι κινήσεις προβληματίζουν για τις όποιες εργολαβίες υπάρχουν.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.