«Προοπτικες αγροτικης οικονομιας –Επιχειρηματικοτητα στη Ροδοπη στη βαση της νεας ΚΑΠ»

Προοπτικές αγροτικής οικονομίας – Επιχειρηματικότητα στη Ροδόπη στη βάση της νέας ΚΑΠ» ήταν το θέμα της ενημερωτικής εκδήλωσης –ημερίδας που διοργάνωσε χθες η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ροδόπης-Έβρου, στο πλαίσιο της λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πληροφοριών.

Στόχος της ΝΑΡΕ είναι να παρέχει στα στελέχη της περισσότερες επιστημονικές γνώσεις, καθώς και να ευαισθητοποιήσει τους αγρότες της περιοχής στο θέμα της αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών, με στροφή προς τις εναλλακτικές καλλιέργειες.

Γιώργος Μηνόυπολος, πρόεδρος ΝΑΡΕ:

«Είμαστε σε φάση προβληματισμού και αναδιοργάνωσης της οικονομίας της περιοχής μας»

Ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης-Έβρου Γιώργος Μηνόπουλος, αναφερόμενος στις ημερίδες που διοργάνωσε η ΝΑΡΕ στους νομούς Ροδόπης και Έβρου, είπε: «Στο πρώτο μέρος της ημερίδας αναφερόμαστε στους επαγγελματίες γης γης, στους γεωπόνους κυρίως των υπηρεσιών. Πρόκειται για συζητήσεις με επιστήμονες που έχουν έρθει από την Αθήνα, αλλά και από την περιοχή μας, για να συζητήσουν σε επαγγελματικό επίπεδο. Το απόγευμα απευθυνόμαστε στους αγρότες μας, στα πλαίσια της συνάντησης που θα λάβει χώρα στον Ίασμο, με στόχο την άμεση ενημέρωση των καλλιεργητών από τους ειδικούς». Να σημειωθεί ότι αντίστοιχη ημερίδα θα πραγματοποιηθεί σήμερα το πρωί στην Αλεξανδρούπολη και το απόγευμα της ίδιας ημέρας στη Βύσσα.

Για τη μη απόδοση προσπαθειών που έχουν γίνει μέχρι τώρα σχετικά με τον σχεδιασμό στο θέμα της καλλιέργειας έκανε λόγο ο κ. Μηνόπουλος. «Οι προσπάθειες που έγιναν μέχρι τώρα φαίνεται ότι δεν αποδίδουν. Στους ορεινούς όγκους είχαμε καπνό και ξέρουμε όλοι μας ότι βάλλεται ο καπνός από τις εταιρείες, παρά το γεγονός ότι οι τιμές των τσιγάρων εξακολουθούν να είναι υψηλές. Αλλά και στα πεδινά βλέπουμε ότι οι κλασικές καλλιέργειες, όπως ο αραβόσιτος και το βαμβάκι, περνάνε από μεγάλες δυσκολίες». Μίλησε δε για ανάγκη νέου προγραμματισμού με αναδιάρθρωση των καλλιεργειών. «Περιμένουμε ίσως και από τo Δ΄ ΚΠΣ να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Είμαστε σε μια φάση προβληματισμού και αναδιοργάνωσης της οικονομίας της περιοχής μας. Από άκρη της Ελλάδας που ήμασταν γινόμαστε κέντρο. Θα μπορούσαμε να πάμε προς θερμοκήπια. Επίσης, ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη έχει και τα καλά του, δηλαδή θα μπορούσε να αναπτυχθεί μια καλύτερη σχέση προς τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης για να ανοίξουμε μια καινούρια αγορά».

Στόχος της ΝΑΡΕ είναι να παρέχει στα στελέχη της περισσότερες επιστημονικές γνώσεις, καθώς και να ευαισθητοποιήσει τους αγρότες της περιοχής προς αυτή την κατεύθυνση.

Μόσχος Πολυσίου, καθηγητής Χημείας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών:

«Ήρθε η ώρα του σωστού σχεδιασμού»

«Υπάρχει καιρός», σύμφωνα με τον Μόσχο Πολυσίου, καθηγητή Χημείας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και αντιπρύτανη, όσον αφορά στην αναδιάρθρωση της αγροτικής οικονομίας «προκειμένου να πείσουμε τους γεωπόνους να αλλάξουν τρόπο σκέψης και να δουν και τα τεχνικά μέσα που χρειάζονται, αλλά και τους ίδιους τους παραγωγούς. Με τη νέα ΚΑΠ οι παραγωγοί έχουν «στριμωχθεί» και πρέπει να ψάξουν άλλες εναλλακτικές καλλιέργειες. Ευτυχώς, η περιοχή μας προσφέρεται για πολλές τέτοιες καλλιέργειες».

Μιλώντας για τις καλλιέργειες που είχαν καλές αποδόσεις, ο κ. Πολυσίου αναφέρθηκε στην καλλιέργεια της μέντας, η οποία «είχε φτάσει μέχρι τα 30.000 στρέμματα. Υπήρχε μια καταπληκτική μονάδα ξήρανσης και μεταποίησης παραγωγής αιθέριου ελαίου, η οποία στη συνέχεια έκλεισε, για κάποιες λεπτομέρειες. Όμως, θα πρέπει να συνεχιστεί σε άλλη βάση από μια ομάδα παραγωγών, η οποία θα αναλάβει αυτή τη δραστηριότητα σαν φορέας με τη συμβολή των γεωπόνων».

Όσο για τις συναντήσεις με τους γεωπόνους και τους παραγωγούς, που γίνονται στο πλαίσιο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πληροφοριών, ο κ. Πολυσίου θεωρεί ότι πρέπει να γίνονται και σε άλλες κατευθύνσεις, όπως είναι τα ενεργειακά φυτά, η βιομάζα, τα βιοκαύσιμα. «Η περιοχή μας πάλι θα μπορούσε να πρωτοπορήσει σ’ αυτό τον τομέα δεδομένου ότι έχει και νερό αλλά κυρίως εύφορα εδάφη. Πολλά απ’ αυτά τα φυτά, όταν δοκιμάζονται σε πιλοτική και πειραματική φάση, έχουν τις μεγαλύτερες αποδόσεις από αυτές που γνωρίζουμε από τις άλλες χώρες». Πιστεύει δε ότι ήρθε η ώρα να γίνει σωστός σχεδιασμός, με αποδέκτες τους νέους αγρότες, δεδομένου ότι οι αγρότες αποτελούν επαγγελματική ομάδα, η οποία είναι δύσκολη στις αλλαγές. «Καιρός είναι να ξαναδούμε αυτά τα πράγματα και να τα σχεδιάσουμε σωστά πλέον, για να πάμε προς τις εναλλακτικές καλλιέργειες. Για αυτό το λόγο θα πρέπει να αποταθούμε στους νέους αγρότες. Πιστεύω ότι οι νέοι δεν θα αποτύχουν».

Όσο για προϊόντα που μπορούν να στηρίξουν εναλλακτική καλλιέργεια στη Θράκη, ο κ. Πολυσίου ανέφερε τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, όπως η μέντα, η ρίγανη. «Μπορούν να καλλιεργηθούν και πολλά προϊόντα αυτής της κατηγορίας. Μπορούμε να βοηθήσουμε αν υπάρξει ενδιαφέρον από ομάδα αγροτών». Όσον αφορά στα ενεργειακά προϊόντα, κυρίως, της βιομάζας, αυτή τη στιγμή γίνεται έρευνα από τους παραγωγούς. «Θα πρέπει να βρούμε τα καταλληλότερα. Ήδη σήμερα μάθαμε ότι ο ηλίανθος δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί. Η περιοχή μας παρήγαγε το 70% της ελλαδικής παραγωγής. Μην αφήσουμε αυτό το προϊόν για διάφορους λόγους. Έχω δει στην Αυστρία, αλλά και στη χώρα μας να δοκιμάζονται φυτά που θεωρούνται ζιζάνια, όπως είναι η άγρια αγκινάρα, αλλά με καταπληκτικές αποδόσεις». Επίσης, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα κτηνοτροφικά φυτά της Θράκης που έχουν μεγάλη ζήτηση σε πανελλαδικό επίπεδο. «Ήδη είναι γνωστό ότι τροφοδοτούμε με κτηνοτροφικά προϊόντα σχεδόν όλα τα νησιά».

Ο κ. Πολυσίου πιστεύει ότι οι νέοι φορείς -παρά τη δυσφήμιση που έχει γίνει μέχρι τώρα στο συνεταιριστικό κίνημα- θα πρέπει να έχουν τη δομή ενός συνεταιρισμού με την προϋπόθεση ότι θα λειτουργούν σαν ανώνυμες εταιρείες. «Θα έχουν τον πρόεδρό τους, τον διευθύνοντα σύμβουλο, τον οικονομολόγο και κάθε χρόνο θα υπάρχει σχετικός απολογισμός. Μόνο με τέτοια βάση θα μπορούσαν να έχουν αποτελέσματα οι οποιεσδήποτε νέες ενέργειες, ο οποιοσδήποτε νέος φορέας».

Μεχμέτ Δεβετζήογλου, αντινομάρχης Ροδόπης:

«Μπορεί να καρποφορήσει η αγκινάρα στην περιοχή μας»

Ο αντινομάρχης Ροδόπης Μεχμέτ Δεβετζήογλου πιστεύει ότι η Νομαρχία Ροδόπης μπορεί να στηρίξει την προσπάθεια της εναλλακτικής καλλιέργειας. Αναφερόμενος στο πιλοτικό πρόγραμμα -που έγινε παλαιότερα με πρωτοβουλία του τότε διευθυντή της Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ερελιάδη- ο κ. Δεβετζήογλου μετέφερε ότι είχε ως αποτέλεσμα να ενταχθούν σ’ αυτό 131 άτομα για αρωματικά φυτά, 85 άτομα για ενεργειακά φυτά και 57 άτομα για κτηνοτροφικά φυτά, σε περιφερειακό επίπεδο. Όμως, τα αποτελέσματα δεν ήταν αναμενόμενα. Ωστόσο, ο κ. Δεβετζήογλου δήλωσε αισιόδοξος σχετικά με την προσπάθεια που γίνεται για τις εναλλακτικές καλλιέργειες, «μπορεί αύριο να καρποφορήσει η αγκινάρα στην περιοχή μας».

Ιωάννης Κουρμπέτης, διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης Ν. Ροδόπης:

«H Νομαρχία Ροδόπης είναι σε θέση να υλοποιήσει προγράμματα για εναλλακτικές καλλιέργειες»

Την αισιοδοξία του σχετικά με την υλοποίηση της προσπάθειας για εναλλακτικές καλλιέργειες, που μπορεί να γίνει από τη Νομαρχία Ροδόπης σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων και η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης, μετέφερε ο διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης Ν. Ροδόπης Ιωάννης Κουρμπέτης. «Βέβαια, η Νομαρχία Ροδόπης με τις αρμόδιες υπηρεσίες είναι σε θέση να υλοποιήσει τέτοια προγράμματα από πλευράς οργάνωσης και συμβουλευτικής στήριξης».

Σύμφωνα με τον κ. Κουρμπέτη, η συμβατική καλλιέργεια έχει ημερομηνία λήξης και «δεν ξέρουμε πότε θα συμβεί αυτό». Μιλώντας για την άνοδο που έχει παρατηρηθεί τελευταία στις τιμές του βαμβακιού και των σιταριού, ο κ. Κουρμπέτης αναρωτήθηκε για το «αν θα πρέπει να πάμε στην εναλλακτική καλλιέργεια».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.