Προκοπης Παυλοπουλος: «Το δικαιωμα του αυτοπροσδιορισμου δεν αποτελει μεσο παραβιασης των κανονων δικαιου αλλα μεσο σεβασμου»

Την ανάγκη η Τουρκία να σέβεται ειλικρινά και εμπράκτως το πλαίσιο Διεθνούς και Ελληνικής Νομιμότητας που υφίσταται στη Θράκη τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την αναγόρευσή του σε Επίτιμο Δημότη Κομοτηνής

Το εγκώμιο του λαού της Ροδόπης, έπλεξε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης  Παυλόπουλος κατά την αναγόρευσή του σε επίτιμο Δημότη Κομοτηνής το μεσημέρι του Σαββάτου 14 Μαΐου.

Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε πως στην περιοχή συμβιώνουν αρμονικά χριστιανοί και μουσουλμάνοι, Έλληνες πολίτες, μέσα στο απαρέγκλιτο πλαίσιο της συνθήκης της Λωζάνης.

Τόνισε δε προς την Τουρκία ότι θα πρέπει να σέβεται ειλικρινά και εμπράκτως το πλαίσιο διεθνούς και ελληνικής νομιμότητας, προειδοποιώντας πως, όποτε υπήρξαν αιτίες που δημιούργησαν πόλους έντασης, κανείς δεν βγήκε ωφελημένος. 

Η Ελλάδα σέβεται στο ακέραιο το διεθνές δίκαιο στο σύνολό του
Ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Πετρίδης προσφωνώντας τον κ. Παυλόπουλο τον ευχαρίστησε για την παρουσία του στην Κομοτηνή σε αυτή την μεγάλη επέτειο για την πόλη και τη Θράκη, παραδίδοντάς του το ψήφισμα αλλά και αναμνηστικά δώρα.

Από την πλευρά του ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε τον κ. Πετρίδη για την τιμή της ανακήρυξής του ως Δημότη, αυτή την επέτειο της ενσωμάτωσης της Κομοτηνής στον εθνικό κορμό, μια μεγάλη τιμή που μετατρέπεται σε ένα χρέος, πολιτικό, θεσμικό αλλά πρωτίστως εθνικό.

Εξήρε δε το λαό της Θράκης, «ο οποίος παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετώπισε, τις τραγικές εμπειρίες που έζησε πολλές φορές, όχι μόνο δεν λύγισε, αλλά όλως αντιθέτως χαλύβδωσε την ελληνική ψυχή του και το ελληνικό του φρόνημα».

«Αυτό είναι που θέλω πολύ περισσότερο να δείξω, ως αντίδωρο της τιμής που μου κάνετε» τόνισε, σημειώνοντας πως «στην Κομοτηνή, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης, όπου ζουν έλληνες πολίτες με διαφορετικό θρήσκευμα αλλά έχουν ταχθεί να ζουν ειρηνικά και αρμονικά, η ελληνική πολιτεία αποδεικνύει ανελλιπώς ότι δίνει καθημερινά με μεγάλη επιτυχία, εξετάσεις μιας χώρας η οποία ως προς την Δημοκρατία της και τον πολιτισμό της εμπνέεται ταυτοχρόνως από την αρχαία κληρονομία της, από τη θέση της ως αναπόσπαστου μέλους της ΕΕ, και ως μέλους της διεθνούς κοινότητας το οποίο σέβεται στο ακέραιο το Διεθνές δίκαιο στο σύνολό του». 

Αρμονική συμβίωση χριστιανών και μουσουλμάνων

Ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε πως στην πόλη μας συμβιώνουν αρμονικά, δημιουργικά, ειρηνικά έλληνες πολίτες με διαφορετικό θρήσκευμα, ενώ το καθεστώς άσκησης των ελευθεριών τους και το εν γένει θεσμικό πλαίσιο στο οποίο συνυπάρχουν, εκτός από το Ελληνικό Σύνταγμα είναι η συνθήκη της Λωζάνης (1923), η οποία παραμένει αναλλοίωτη και δεσμευτική, και σε αυτό δεν υπάρχει αμφισβήτηση.
 
Η συνθήκη της Λωζάνης υπήρξε σαφής, τόνισε, σε ό,τι αφορά τη Δυτική Θράκη, αναγνωρίζει τη μουσουλμανική μειονότητα, μια θρησκευτική μειονότητα η οποία εξ αυτού του λόγου έχει αυτά τα δικαιώματα, τα οποία έχουν οι μουσουλμάνοι σύμφωνα με εκείνα τα οποία αφορούν τη θρησκεία τους.

Αντιθέτως η μειονότητα στην Τουρκία κατά τη συνθήκη της Λωζάνης είναι εθνική μειονότητα, ελληνική μειονότητα, και αυτή η διαφορά πρέπει να γίνεται αντιληπτή και σεβαστή και από εμάς αλλά και από την Τουρκία, με τον οποία η χώρα μας επιθυμεί να έχει τις καλύτερες δυνατές σχέσεις.

«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να σας πω ότι υπάρχει και το δικαίωμα της δυνατότητας αυτοπροσδιορισμού. Η Ελλάδα αναγνώρισε το 1991, το δικαίωμα αυτό. Ισχύει και μπορεί να ασκηθεί, αλλά είναι γνωστό ότι κάθε δικαίωμα εκτός από εξουσίες συνεπάγεται και υποχρεώσεις και πρέπει να γνωρίζουμε ότι κανένα δικαίωμα δεν μπορεί να ασκηθεί μέσα στο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο δημιουργεί τον περίγυρο της άσκησής του. Αυτό το δικαίωμα δεν μπορεί να ασκηθεί ούτε σε βάρος του ελληνικού συντάγματος και της ελληνικής έννομης τάξης ούτε πολύ περισσότερο σε βάρος του διεθνούς δικαίου και της συνθήκης της Λωζάνης, με άλλα λόγια το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού δεν αποτελεί μέσο παραβίασης των κανόνων δίκαιου αλλά μέσο σεβασμού».

Ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε πως το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει κινηθεί στο ακέραιο σε αυτή την κατεύθυνση δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς, με την Ελλάδα να δίνει καθημερινά εξετάσεις για το σεβασμό του διεθνούς δικαίου στο σύνολό του. Το αποδεικνύει η πραγματικότητα, η αύξηση του πληθυσμού από τη συνθήκη της Λωζάνης και κατόπιν η ραγδαία αύξηση των μειονοτικών σχολείων, η απόλυτη άσκηση των θρησκευτικών δικαιωμάτων, ο σεβασμός της ιδιοκτησίας, ο σεβασμός της πολιτικής εκπροσώπησης στο ελληνικό κοινοβούλιο, ο σεβασμός του δικαιώματος στην ενημέρωση.

«Για αυτό εμείς είμαστε περήφανοι απέναντι στους έλληνες συμπολίτες μας με διαφορετικό θρήσκευμα για τον τρόπο με τον οποίο όλοι σεβόμαστε τα δικαιώματά τους. Για αυτό και η συνύπαρξή μας είναι και ειρηνική και αρμονική, και αυτό κανείς δεν πρόκειται ποτέ να το υπονομεύσει. Το καθιστώ σαφές και από αυτή τη θέση» σημείωσε, τονίζοντας πως όλοι οι μουσουλμάνοι που έχουν βρεθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο και σε θέσεις ευθύνης όσο αφορά τη θρησκεία της μειονότητας, έχουν δείξει πως σέβονται όλα αυτά. 

Να μην γίνουν τα λάθη του παρελθόντος 

Το ίδιο ζήτημα όμως ανέδειξε όσο αφορά την Τουρκία, σημειώνοντας πως η χώρα μας έχει τη διάθεση να διατηρήσει και να καλλιεργήσει τις καλύτερες δυνατές σχέσεις, όμως είναι ανάγκη, αυτό το πλαίσιο, το οποίο είναι διεθνούς και ελληνικής νομιμότητας, να γίνεται σεβαστό ειλικρινά και εμπράκτως.
 
«Δεν θέλω να γυρίσω, παραμερίζω γεγονότα όπως εκείνα του 1955 και του 1964, δεν είμαι εδώ για να διχάζω, απλά θέλω να θυμόμαστε ότι το παρελθόν πολλές φορές διδάσκει ακριβώς για να μην γίνουν λάθη του παρελθόντος που τραυμάτισαν, γιατί σε κρίσιμες στιγμές, τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. Είμαστε απόλυτα ειλικρινείς στην απόφασή μας να αντιμετωπίσουμε τις πολύ μεγάλες προκλήσεις του μέλλοντος σε κλίμα φιλικό με την Τουρκία. Δεν μπορούμε να αγνοούμε και οι δύο λαοί που αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις ο καθένας, ότι αυτά που ενώνουν αυτές τις δύο χώρες είναι πολύ περισσότερα από εκείνα που απειλούν να μας χωρίσουν, και όποτε ακριβώς υπήρξαν αιτίες που δημιούργησαν πόλους έντασης, να θυμόμαστε, κανείς δεν βγήκε ωφελημένος».

Ο ρόλος του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, τόνισε, είναι για να ενώνει όλους τους Έλληνες πολίτες, να στέλνει μηνύματα φιλίας στους γείτονες, μέσα από τα οποία μπορούμε και πρέπει να γράψουμε την δική μας ιστορία και το δικό μας μέλλον, και να μην είμαστε μόνο ακροβόλι ενός παρελθόντος που μας φέρει όλους πίσω.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.