Προκληση διεθνων συνεργασιων για την ΑΜ-Θ

Ξεκινούν από αύριο στην Κομοτηνή οι εργασίες της 5ης Γενικής Συνέλευσης της Βαλκανικής Επιτροπής στην οποία θα συμμετάσχουν οι περιφέρειες, οι νομαρχίες και οι εκπρόσωποι των Κεντρικών Ενώσεων Δήμων των Βαλκανίων καθώς και η Διοίκηση της Διάσκεψης Παράκτιων και Απόκεντρων Περιφερειών της Ευρώπης. Στη συγκεκριμένη γενική συνέλευση θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των περιφερειών από την Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την ΠΓΔΜ, την Αλβανία και τη Σερβία.

Η Γενική Συνέλευση έχει ως θέμα την εκλογή προέδρου και πολιτικού γραφείου, όμως σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί, οι σύνεδροι θα συζητήσουν θέματα όπως η συνένωση των δύο γεωγραφικών επιτροπών, δηλαδή της Βαλκανικής επιτροπής και της επιτροπής της Μαύρης Θάλασσας με έδρα την Καβάλα, η δημιουργία Δικτύου για τη μελέτη και προβολή θεμάτων που απασχολούν τα Βαλκάνια, η αξιοποίηση κοινοτικών προγραμμάτων, οι μεταφορές, η χωρική συνοχή κ.α., ενώ νέος πρόεδρος της Βαλκανικής επιτροπής αναμένεται να αναδειχθεί ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας ΑΜ-Θ κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος.

Ο κ. Αγγελόπουλος στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε χθες στην Κομοτηνή με αφορμή την πραγματοποίηση αυτής της 5ης Γενικής Συνέλευσης και περιγράφοντας ουσιαστικά τους στόχους και τις προτεραιότητες αυτών των ευρωπαϊκών περιφερειακών θεσμών, τόνισε ότι «προσπαθούν να καλύψουν το κενό ενημέρωσης που η Ε.Ε. παρουσιάζει ανάμεσα στην Επιτροπή, το Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο Υπουργών και τους πολίτες, προσπαθούν να παρέμβουν με δράσεις πρωτοβουλίες, προτάσεις και διαρκή κινητικότητα σε όλο τον διευρυμένο χώρο της Ε.Ε. και παίζουν ένα σημαντικό ρόλο «lobbing» μέσα στους θεσμούς».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η «Ένωση Παράκτιων Περιφερειών» μέρος της οποίας είναι και η Βαλκανική Επιτροπή, είναι θεσμικά αναγνωρισμένος συνομιλητής της Ε.Ε. και έχει, κατά τον κ. Αγγελόπουλο, «σύνθετο ρόλο και ενοποιημένη στρατηγική», υπό την έννοια ότι η μία επιτροπή περιφερειών δεν δρα και κινητοποιείται αποκομμένα και αυτόνομα σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες.

Ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας σημείωσε ότι το κέρδος για την περιφέρεια ΑΜ-Θ από τη συνεδρίαση της Βαλκανικής Επιτροπής θα είναι ότι θα αποδείξει πως «μπορεί να οδηγήσει συντονισμένα πρωτοβουλίες στις οποίες αποφασίζουν να συμπράξουν εκπρόσωποι των χωρών που συμμετέχουν και μάλιστα αξιοποιώντας τις πραγματικές δυνατότητες που υπάρχουν».

Παράλληλα ο κ. Αγγελόπουλος εξήρε τη σημασία τη συγχώνευσης της Βαλκανικής Επιτροπής με εκείνη της Μαύρης Θάλασσας «σε μια γεωγραφική περιοχή με ευρύτερα γεωπολιτικά ενδιαφέροντα, αναδυόμενες οικονομίες και υπό ένταξη στην Ε.Ε. χώρες».

Ανακοίνωσε επίσης την έλευση εφτά ή οκτώ περιφερειαρχών από άλλες ελληνικές περιφέρειες που θα παρακολουθήσουν τις εργασίες της επιτροπής ενώ τόνισε ότι η μεγάλη του προσδοκία μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης θα είναι «η ενηλικίωση της Βαλκανικής Επιτροπής, το ξεκαθάρισμα των στόχων και η ενίσχυση της διεθνούς της προσωπικότητας στο πλαίσιο της Ένωσης Παράκτιων Περιοχών».

Δ.Δ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.