Προκαταβολη της ενιαιας ενισχυσης απο τις 15 Οκτωβρη

Με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ροδόπης Κυριάκο Κρόκο συζητήσαμε για το επίμαχο θέμα της ποιότητας σε αγροτικά προϊόντα σημαντικά για την περιοχή, όπως είναι ο καπνός, μετά από τους ελέγχους που πραγματοποιούν μεγάλες αμερικάνικες εταιρίες για υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Τα καλά νέα έρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αφορούν στη δυνατότητα που δίνεται για καταβολή προκαταβολής από την ενιαία ενίσχυση από τις 15 Οκτώβρη, αντί για την 1η Δεκεμβρίου που ίσχυε μέχρι τώρα.

ΠτΘ: κ. Κρόκο έχουμε μια ευχάριστη είδηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε σχέση με την ενιαία ενίσχυση, μετά από απόφαση που προωθήθηκε από την επίτροπο Γεωργίας κ. Μπόελ.

Κ.Κ.:
Ελήφθη προχθές η απόφαση να μπορούν τα κράτη – μέλη να δώσουν την ενιαία ενίσχυση από τις 15 Οκτώβρη κι όχι από την 1η Δεκεμβρίου, όπως ήταν μέχρι τώρα προγραμματισμένη. Θα μπορούν να δώσουν προκαταβολή έως και 50% της ενιαίας ενίσχυσης. Θέλω να πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να δώσει προκαταβολές, διότι ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται σε μια περίοδο που αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά προβλήματα και οι προκαταβολές θ’ ανακουφίσουν τους αγρότες, που βρίσκονται στη συγκομιδή της παραγωγής και οι ανάγκες τους είναι μεγάλες.

Είναι μια ευχάριστη εξέλιξη η οποία ελπίζουμε να τύχει της ανταπόκρισης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για να έρθουν τα πρώτα χρήματα από τις επιδοτήσεις.

ΠτΘ: Παράλληλα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μπορούν να βοηθήσουν στη διαδικασία οι συνεταιριστικές οργανώσεις ή είναι καθαρά θέμα κεντρικού μηχανισμού;

Κ.Κ.:
Θεωρώ ότι είναι θέμα κεντρικού μηχανισμού και πολιτικής απόφασης, από το υπουργείο Οικονομικών και την Αγροτική Τράπεζα. Θα πρέπει ν’ αποφασίσουν για να δοθεί η προκαταβολή με ταμειακή διευκόλυνση. Θέλω να πιστεύω ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θ’ ασκήσει πίεση γιατί κατανοεί τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν οι αγρότες.

Πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα – μέσα στον Οκτώβρη – που ολοκληρώνεται η διαδικασία με τον ΟΣΔΕ και τα δικαιώματα θα έχουμε την κατανομή του αποθέματος από τα δικαιώματα, και θα γνωρίζουμε πόσοι και ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι και πόσα περισσότερα δικαιώματα θα μοιραστούν σ’ αυτούς που έχουν υποβάλλει τα αιτήματα. Ο Οκτώβρης είναι ένας πολύ σημαντικός μήνας για τους αγρότες τόσο για την καταβολή των προκαταβολών όσο και για την κατανομή του εθνικού αποθέματος, όπως και για μια σειρά από άλλα θέματα που μάς απασχολούν. Για παράδειγμα, στον καπνό, με δεδομένα τα προβλήματα που προκλήθηκαν από μείωση της παραγωγής λόγω της ασθένειας του μωσαϊκού. Έχουμε δει ότι ο ΕΛΓΑ είναι στα χωράφια και προχωρά στις εκτιμήσεις των ζημιών και μάλιστα πολύ σύντομα, όπως είπε ο διευθυντής κ. Τσέτουρας, θα έχουμε τις προκαταβολές των αποζημιώσεων.

ΠτΘ: Τίθεται επιτακτικά το ζήτημα της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων, γεγονός που είχε επισημανθεί στη Διεπαγγελματική για το βαμβάκι και διαφαίνεται και από τους όρους που θέτουν οι αμερικάνοι σε ό,τι αφορά τα κατάλοιπα από τα φυτοφάρμακα στον καπνό. Επομένως, πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό στροφή στις ποιοτικές καλλιέργειες.

Κ.Κ.:
Σαφώς και πρέπει να γίνει στροφή στα ποιοτικά προϊόντα και τα επόμενα χρόνια αυτό θα είναι το κυρίαρχο θέμα. Οι αγρότες, μετά από ενημέρωση που πρέπει να γίνει από εξειδικευμένους γεωπόνους, θα πρέπει ν’ αρχίσουμε να προσέχουμε κάποια ζητήματα.

Σχετικά με τον καπνό, είναι γεγονός ότι οι μεγάλες αμερικάνικες εταιρίες αρχίζουν και πραγματοποιούν ελέγχους για τα υπολείμματα των φυτοφαρμάκων. Ήδη μάς έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου σαν χώρα, γιατί έχουν εντοπίσει υπολείμματα φυτοφαρμάκων πάνω από το κανονικό όριο και στον μπασμά.

Θα πρέπει να γίνει μια πολύ καλή ενημέρωση των παραγωγών και είναι ευθύνη όλων μας και της ΕΑΣ Ροδόπης και της νομαρχίας Ροδόπης και των ιδιωτών γεωπόνων, που έχουν μερίδιο ευθύνης για τα φυτοφάρμακα που δίνονται στους αγρότες, για τα οποία οφείλουν να έχουν την αντίστοιχη ενημέρωση και τεχνική υποστήριξη. Σε κάποια προϊόντα ήδη άρχισε να γίνεται μια στροφή στη βιολογική γεωργία, μόνο που τα προγράμματα βιολογικής γεωργίας βρίσκονται ακόμη στο ξεκίνημά τους στον καπνό και σε άλλα προϊόντα. Τα επόμενα χρόνια πρέπει να περάσουμε σε συστήματα ολοκληρωμένης διαχείρισης, μέσα από τα οποία ελέγχονται όλες οι διαδικασίες, το ποια φάρμακα και σε ποιες δοσολογίες ρίχνονται και σε προϊόντα που ελέγχονται για υπολείμματα των προστατευτικών αυτών ουσιών.

Ποιότητα vs οικονομία;

ΠτΘ: Πίσω από την αγροτική οικονομία παίζεται ένα τεράστιο παιχνίδι τζίρων. Για παράδειγμα, ενώ μιλάμε για οικολογικό βαμβάκι ξέρουμε την υπόθεση του γενετικά μεταλλαγμένου σπόρου και του ρόλου της Μοσάντ. Υπάρχει πιθανότητα κάποιες εταιρίες να επιδιώξουν ν’ αποπροσανατολίσουν τους αγρότες και να επικαλεστούν ότι τα συγκεκριμένα φάρμακα μπορούν να διασφαλίσουν την ποιότητα χωρίς να επηρεάσουν την παραγωγή;

Κ.Κ.:
Είναι σίγουρο το ότι τα οικονομικά συμφέροντα είναι τεράστια. Από κει κι έπειτα όλος ο αγροτικός τομέας βρίσκεται σε μια μεγάλη εξέλιξη. Οι εταιρίες που ετοιμάζουν αυτά τα σκευάσματα εξελίσσουν συνεχώς τα νέα προϊόντα τους, τα οποία είναι καλύτερα από τα προηγούμενα. Τα νέα σκευάσματα είναι στην κατεύθυνση του να μην αφήνουν υπολείμματα στο προϊόν και το περιβάλλον και οι ίδιες οι συσκευασίες των προϊόντων να είναι πιο φιλικές στο περιβάλλον.

Για παράδειγμα, είναι γνωστό το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται από τις συσκευασίες αυτών των σκευασμάτων και το ότι δεν υπάρχει στο νομό μας αλλά και ευρύτερα στην Ελλάδα ένας μηχανισμός που ν’ αποσύρει και να ανακυκλώνει αυτές τις συσκευασίες. Συνήθως, τις βρίσκουμε πεταμένες και στα σημεία από όπου οι αγρότες παίρνουν νερό κι αυτό είναι ό,τι χειρότερο. Σ’ αυτόν τον τομέα η νομαρχία Ροδόπης δεν έχει κάνει τίποτε, αλλά και όλοι μας σαν οργανώσεις αγροτών δεν φροντίσαμε να κάνουμε κάτι. Ήδη, οι εταιρίες προχώρησαν σε νέα προϊόντα η συσκευασία των οποίων είναι φιλική προς το περιβάλλον. Η συσκευασία είναι χάρτινη, το προϊόν μέσα σε σακούλα σε μορφή κόκκων και όλο αυτό το υλικό, μαζί με τη σακούλα η οποία διασπάται από το νερό, μπαίνει μέσα στο ψεκαστικό μηχάνημα. Επομένως, στις νέες συσκευασίες δεν μένει κάτι που να ρυπαίνει το περιβάλλον.

Από εδώ κι έπειτα τόσο η εθνική όσο και η κοινοτική νομοθεσία θα στραφεί προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να υποχρεωθούν οι εταιρίες σε συσκευασίες που δε θα δημιουργούν αυτά τα προβλήματα.

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο, αυτός που το χρησιμοποιεί θα πρέπει να έχει τις ανάλογες γνώσεις και από εκεί κι έπειτα να είναι συνεπής σε κάποια ζητήματα. Θα υποχρεωθεί ο αγρότης να τα εφαρμόσει αυτά γιατί σταδιακά όλα τα προϊόντα θα περνούν από εξειδικευμένους ελέγχους για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Όταν θα ανιχνεύονται παρόμοια υπόλοιπα το προϊόν θα μπαίνει στα αζήτητα, γι’ αυτό και όλοι θα πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.

ΠτΘ: κ. Κρόκο, σας ευχαριστώ πολύ.

Κ.Κ.:
Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.