Προγραμμα Ολοκληρωμενης Διαχειρισης Βαμβακος

Με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας του βαμβακιού εδώ και δύο περίπου χρόνια υλοποιείται από την ΕΑΣ Ροδόπης Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Βαμβακιού. Απώτερος στόχος του είναι στο τέλος της περιόδου, και συγκεκριμένα το 2006,, χρόνο που θα υπάρξει και αλλαγή στον τρόπο επιδότησης να είναι έτοιμοι να πιστοποιηθούν σαν ομάδα παραγωγών. Για το πρόγραμμα αυτό, τους στόχους του, αλλά και για το μέλλον άλλων καλλιεργειών μιλά στον ΠτΘ ο Αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Ροδόπης, Κυριάκος Κρόκος.

Ολοκληρωμένη διαχείριση βάμβακος

«Η ολοκληρωμένη διαχείριση είναι μία μέθοδος στην οποία καταγράφονται όλες οι διαδικασίες καλλιέργειας. Δεν διαφέρει πολύ από τον συμβατικό τρόπο με τον οποίο καλλιεργείται το βαμβάκι, απλά όλες οι διαδικασίες που γίνονται, – αυτές στο χωράφι, ο τρόπος συγκομιδής, τα φάρμακα που επιλέγονται και τα οποία είναι τα ενδεδειγμένα,- καταγράφονται και αξιολογούνται από τους ανθρώπους που παρακολουθούν το σύστημα και στο τέλος το προϊόν αυτό συλλέγεται και εκκοκκίζεται ξεχωριστά. Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι με αυτό τον τρόπο πετυχαίνουμε να έχουμε στο τέλος ποιοτικό προϊόν. Η ολοκληρωμένη διαχείριση προέκυψε ως ανάγκη μετά το σκάνδαλο των τρελών αγελάδων, κυρίως από την Αγγλία, και είναι ένα σύστημα ηπιότερο της βιολογικής γεωργίας. Η βιολογική γεωργία δεν μπορεί να καλύψει μεγάλο ποσοστό της καλλιεργούμενης έκτασης, οι ειδικοί λένε ότι μπορεί να καλύψει το 8%, το υπόλοιπο λοιπόν, το οποίο καλύπτει η συμβατική γεωργία, τα επόμενα χρόνια πιστεύουμε ότι θα αντικατασταθεί από το προϊόν ολοκληρωμένης διαχείρισης, λόγω των απαιτήσεων του καταναλωτή να γνωρίζει τον τρόπο καλλιέργειας του προϊόντος που αγοράζει, τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν. Λόγω αυτών των μεγάλων απαιτήσεων του καταναλωτή θα οδηγηθούμε, κυρίως στα διατροφικά προϊόντα, σε συστήματα ολοκληρωμένης διαχείρισης. Εμείς ως Ένωση ξεκινήσαμε με το βαμβάκι με στόχο αφενός να πετύχουμε ένα ποιοτικό προϊόν, – που στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι διατροφικό και ίσως ο τελικός καταναλωτής δεν έχει την απαίτηση να γνωρίζει τον τρόπο παραγωγής του, – αλλά και αφετέρου να προσαρμοσθούμε στις εξελίξεις που δρομολογούνται μετά το 2006 οι οποίες θέτουν υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις την παραγωγή του προϊόντος. Το πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Παραγωγής Βαμβακιού ξεκίνησε να λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του υπουργείου γεωργίας και συγκεκριμένα στο μέτρο 4,3. Φέτος εφαρμόζεται και ευελπιστούμε ότι του χρόνου βελτιώνοντας όλες τις διαδικασίες να προχωρήσουμε και στην πιστοποίηση από τον agrosept, τον οργανισμό πιστοποίησης, ούτως το τελικό προϊόν να είναι πιστοποιημένο από τον οργανισμό ότι είναι συγκεκριμένων ποιοτικών προδιαγραφών».

Στόχοι του προγράμματος

«Ο στόχος πάντοτε είναι η ποιότητα του τελικού προϊόντος. Ένας δεύτερος στόχος εξίσου σημαντικός είναι ότι οι αγρότες οι οποίοι θα ενταχθούν σ΄ αυτή την ομάδα αυτομάτως θα είναι και αυτοί οι οποίοι θα δικαιούνται και το συνδεδεμένο μέρος της επιδότησης του βαμβακιού, που κάποιος πρέπει να σου πιστοποιήσει ότι το δικαιούσαι, ότι δηλαδή εφαρμόζεις τους κώδικες ορθής γεωργικής πρακτικής. Εφαρμόζοντας ολοκληρωμένη διαχείριση πιστοποιείσαι αυτόματα για να πάρεις και το υπόλοιπο της επιδότησης. Πάντως βασικός στόχος μας είναι στο τέλος της περιόδου και συγκεκριμένα το 2006 να είμαστε έτοιμοι να πιστοποιηθούμε σαν ομάδα παραγωγών».

Επέκταση του προγράμματος και σε άλλα προϊόντα

«Βλέποντας ότι το βαμβάκι στην περιοχή μας ίσως και σταδιακά να μειωθεί σαν ΕΑΣ Ροδόπης προσπαθούμε και σκεφτόμαστε να αξιοποιήσουμε και άλλα προϊόντα τοπικά. Ήδη η πρώτη μας προσπάθεια στρέφεται προς το λάδι όπου δημιουργήσαμε ένα εμπορικό σήμα και για πρώτη χρονιά φέτος θα πάρουμε λάδι από παραγωγούς το οποίο θα το τυποποιήσουμε και θα το βγάλουμε καταρχήν στα ράφια των μάρκετ της ΕΑΣ. Πρόθεσή μας είναι αφού δούμε πως θα περπατήσει στην αγορά σταδιακά να πάμε και σε δική μας επεξεργασία. Δεν είναι όμως μόνο το λάδι, σκεφτόμαστε και άλλα προϊόντα, το μέλι για παράδειγμα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν παραγωγοί επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες και στην περιοχή μας δεν υπάρχει καθόλου οργάνωση. Ίσως μέσα από ένα συνεταιρισμό ο οποίος θα είναι συνδεδεμένος με την Ένωση να προχωρήσουμε και να κάνουμε μια πιο συστηματική τυποποίηση του προϊόντος και να το διαθέσουμε πάλι από τα μάρκετ της Ένωσης. Αλλά και προϊόντα τοπικά τα οποία σήμερα έχουν απαξιωθεί όπως είναι τα όσπρια θέλουμε και σ΄ αυτά να κάνουμε κάποια προσπάθεια πάλι διαθέτοντάς τα από τα δικά μας μάρκετ καταρχήν και μετά να δούμε αν θα μπορέσουμε να τα διοχετεύσουμε και σε άλλες αγορές».

Μονοκαλλιέργεια και αγροτικός κόσμος

«Ο κόσμος έχει καταλάβει ότι καπνός και βαμβάκι πνέουν τα λοίσθια, αλλά ήταν στην ουσία δέσμιος του παλαιού συστήματος επιδοτήσεων που τον κρατούσε δέσμιο με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προχωρήσει σε κάτι διαφορετικό. Πιστεύω ότι με την αναθεώρηση της ΚΑΠ αποδεσμεύεται περισσότερο ο αγρότης και έχοντας σίγουρη την επιδότηση την οποία την παίρνει παγίως και με διαφορετικό τρόπο, να ρισκάρει και κάποια νέα καλλιέργεια που δεν την έχουμε δει καθόλου. Αυτό είναι πάρα πολύ θετικό».

Ενεργειακά φυτά

«Το πιλοτικό πρόγραμμα για ενεργειακά φυτά από τη Διεύθυνση Γεωργίας είναι νομίζω πολύ σημαντικό. Πολύ πιο εύκολα τώρα κάποιος θα δοκιμάσει ένα φυτό το οποίο δεν το έχουμε δε ποτέ και πιθανόν να έχει προοπτική για την περιοχή μας. Διότι έχει τα χρήματα του προγράμματος, έχει και το σύστημα της επιδότησης πλέον της νέας ΚΑΠ οπότε δεν ρισκάρει και πολλά.

Στο πρόγραμμα αυτό έχουν ενταχθεί αγρότες και νομίζω ότι τα στρέμματα που έχουν προσδιοριστεί έχουν καλυφθεί. Είναι μια σειρά από φυτά τα οποία δεν τα γνωρίζουμε καθόλου, έχουν ενδιαφέρον για τη βιομηχανία, θα τα δούμε και εμείς στην πράξη αν πράγματι είναι στις αποδόσεις που πρέπει, αν και η βιομηχανία τελικά το προϊόν που βγαίνει το αξιολογεί ότι είναι καλό. Από αυτή δοκιμή μπορεί να μας προκύψει και μια νέα καλλιέργεια που να έχει οικονομικό ενδιαφέρον για όλους μας».

Αρωματικά φυτά

«Η καλλιέργεια αρωματικών φυτών είχε ξεκινήσει πριν κάποια χρόνια και πολλοί αγρότες αγκάλιασαν εκείνη την προσπάθεια. Υπάρχουν τέτοιες σκέψεις και για σήμερα. Κατά την άποψή μου τα αρωματικά φυτά μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτική λύση όμως δεν έχουμε τώρα την μεταποίηση και την διασφάλιση της αγοράς».

Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης

«Τα μέτρα αυτά δεν είναι κάτι το τελείως καινούριο, έχουν ξεκινήσει εδώ και 2-3 χρόνια. Απλώς το καινούργιο που εξαγγέλθηκε είναι ότι θα γίνει καινούρια προκήρυξη για τα προγράμματα νέων αγροτών, αλλά και για τα προγράμματα των υπολοίπων αγροτών, τα επενδυτικά προγράμματα, τα λεγόμενα σχέδια βελτίωσης, γιατί με το τελευταίο πρόγραμμα τα χρήματα που είχαν προβλεφθεί στο Γ΄ ΚΠΣ είχαν εξαντληθεί, υπήρξε όμως η υπόσχεση ότι θα συμπληρωθούν χρήματα από άλλες δράσεις. Φαίνεται ότι αυτό το έχουν επιτύχει και πρέπει να σημειώσω ότι αυτό ήταν πάγιο αίτημα των αγροτών. Και μάλιστα όταν ακούγαμε ότι δεν υπήρχε απορροφητικότητα στο Γ΄ ΚΠΣ και από την άλλη ο αγροτικός τομέας ζητούσε έντονα χρήματα, ήταν λογικό να αναρωτιόμαστε γιατί δεν μεταφέρονται χρήματα σε αυτόν από άλλες δράσεις οι οποίες δεν είχαν τόση ζήτηση. Περιμένουμε λοιπόν αυτά τα χρήματα, όπως και να προχωρήσει το πρόγραμμα πρώτης μεταποίησης αγροτικών προϊόντων για το οποίο υπάρχει πολύ έντονο ενδιαφέρον, και έχει αποφασισθεί να εξασφαλιστούν οι πρόσθετοι πόροι για να προχωρήσει. Δίνεται μια ιδιαίτερη έμφαση σε ό,τι έχει σχέση με τη βιολογική γεωργία ως συνέχεια των υπαρχόντων προγραμμάτων τα οποία ήταν κατά κάποιο τρόπο ανενεργά. Υπάρχει μεγαλύτερη υποστήριξη των βιοκαλλιεργητών σε ό,τι έχει σχέση με τα χρηματοοικονομικά και αποφασίστηκε να έχουν καλύτερο δανεισμό με χαμηλότερα επιτόκια. Επίσης έχει ληφθεί και μια σειρά από άλλα μέτρα, υπάρχει δηλαδή μια τάση να βοηθηθούν οι βιοκαλλιεργητές οι οποίο μέχρι σήμερα δεν ήταν και τόσο πολύ ενισχυμένοι από αυτό το πρόγραμμα. Κάνοντας ένα ευρύτερο σχολιασμό για τα πρώτα βήματα στο υπουργείο γεωργίας, κατά την άποψή μου γίνεται μια προσπάθεια να βοηθηθεί ο αγροτικός κόσμος, με τη ρύθμιση των πανωτοκίων και μια σειρά άλλων μέτρων, χρειάζεται όμως πάρα πολύ δουλειά πάνω σ’ αυτό τον τομέα ο οποίος έχει τόσα πολλά προβλήματα και είναι και προβλήματα χρονίζοντα. Αισθανόμαστε άμεσα εμείς οι αγρότες, αυτό που λέμε παγκοσμιοποίηση, και ειδικά φέτος που φαίνεται ότι οι τιμές των προϊόντων μας θα είναι ιδιαίτερα χαμηλές λόγω μεγάλης παραγωγής, και όσον αφορά το καλαμπόκι αλλά και για το βαμβάκι όπου αναμένεται ρεκόρ παγκόσμιας παραγωγής. Με δεδομένο λοιπόν ότι εμείς σαν αγρότες στην Ελλάδα δεν έχουμε τη δομή εκείνη που πρέπει για να μπορέσουμε να αντισταθούμε σ΄ αυτό τον ανταγωνισμό, καταλαβαίνετε πόσο πολύ δουλειά πρέπει να γίνει, ούτως ώστε κάποια στιγμή η ελληνική γεωργία να προσαρμοστεί σε τέτοια δεδομένα που να μπορεί να κρατηθεί».

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.