Προγραμμα κατα του καπνισματος στη μαθητικη ηλικια

Με τη φράση «πρέπει να απομακρύνουμε το κάπνισμα από τα σχολεία», η υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κα Άννα Διαμαντοπούλου προανήγγειλε πριν από αρκετούς μήνες όσα θα δρομολογούσε σ’ αυτή την κατεύθυνση.

Η υπουργός ανακοίνωνε μετά των συνήθων… σαλπισμάτων ότι «βάζει μπρος ένα πρόγραμμα για την προστασία της παιδικής και της εφηβικής ηλικίας από τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος». Κατά τη συνάντηση που είχε τότε με τον καθηγητή της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου του Harvard κ. Craig Connolly, καθώς και τους καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημήτρη Τριχόπουλο, Παναγιώτη Μπεχράκη και Γιάννη Τούντα, η κ. Διαμαντοπούλου επισήμανε ότι το κάπνισμα στα σχολεία λαμβάνει πλέον μεγάλες διαστάσεις και ως εκ τούτου επιβάλλεται η ορθολογική παρέμβαση του κράτους στο ζήτημα αυτό. «Το κάπνισμα είναι ένας αδιαμφισβήτητος εχθρός. Χωρίς “ίσως”, χωρίς “αλλά”, χωρίς “θα δούμε”, χωρίς να το μεταθέτουμε στο αύριο. Καταστρέφει ζωές, σκοτώνει ανθρώπους, διαλύει σε πολλές χώρες τα εθνικά συστήματα υγείας. Κυρίως επηρεάζει τους νέους ανθρώπους και τα παιδιά», δήλωσε μεταξύ άλλων η υπουργός. Ωστόσο, τίποτε μέχρι στιγμής δεν μαρτυρεί ότι και η ίδια απέφυγε αυτή τη «μετάθεση για αύριο» που στηλίτευε.

Το μοναδικό που συνέβη έκτοτε, ήταν το 1ο πανελλήνιο συνέδριο για τον έλεγχο του καπνίσματος, που απλά συνδιοργανώθηκε την περασμένη εβδομάδα από τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας, το Πανεπιστήμιο Harvard και την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Ακινησία και επανάληψη των στερεοτύπων

Το συνέδριο αποτέλεσε μια ευκαιρία για να θυμηθούμε ότι… υφίσταται και η αναπληρώτρια υπουργός Φώφη Γεννηματά (περισσότερα στη στήλη «Απαρατήρητα»), η οποία έκανε λόγο για «υποχρέωση που έχουμε όλοι εμείς απέναντι στα παιδιά, να πείσουμε ότι ο καλύτερος δρόμος στη ζωή είναι αυτός που πηγαίνει μακριά και χωρίς το τσιγάρο». Η αναπληρώτρια υπουργός, αφού κατέθεσε… εθιμοτυπικά ότι «το υπουργείο Παιδείας ευαισθητοποιημένο σε ό,τι έχει να κάνει με την πρόληψη του καπνίσματος συνεργάζεται με κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς φορείς», είπε ότι «έχει δημιουργήσει εκπαιδευτικό υλικό προκειμένου να υποστηρίζονται τα προγράμματα Αγωγής Υγείας, τα οποία υλοποιούνται κάθε χρόνο στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης».

Πάντως, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι νεότερο ως προς τις εξαγγελίες Διαμαντοπούλου: «Δεν έχουμε πάρει τίποτε πέρα από τα γνωστά και τις οδηγίες του υπουργείου Παιδείας» επιβεβαιώνει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης Γεώργιος Παπαδόπουλος, λέγοντας λακωνικά «τίποτε επιπλέον πέρα από αυτά που ισχύουν πάντα και για όλους». Συνομιλώντας με καθηγητές και στελέχη της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μας είπαν ότι «η εγκύκλιος που ισχύει κάνει λόγο για συμβουλευτική και όχι πειθαρχική αντιμετώπιση του καπνίσματος στα σχολεία». Μέσα από τα λεγόμενά τους προκύπτει ότι οι οδηγίες προς τους καθηγητές είναι να ενημερώνουν τους μαθητές και να λειτουργούν συμβουλευτικά και προληπτικά, αφού δεν μπορούν να τους ελέγξουν πειθαρχικά. «Οι καθηγητές απλά ελέγχουν την κατάσταση, ενώ οι μεγαλύτεροι μαθητές (λυκείου) που καπνίζουν, το κάνουν στις τουαλέτες και όχι στην αυλή. Είναι ενήμεροι για τα ισχύοντα, ωστόσο πηγαίνουν στις τουαλέτες» μας είπαν.

Τι ορίζουν οι εγκύκλιες διατάξεις

Πάντως, στην εγκύκλιο Γ2/89/09.01.1990 του τότε υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, αναφέρεται: «Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να καπνίζουν στους χώρους του σχολείου, αλλά το κάπνισμα δεν αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα. Στους μαθητές που τυχόν καπνίζουν θα πρέπει να γίνονται συστάσεις και να εξηγούνται οι λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να καπνίζουν. Οι εκπαιδευτικοί αποτελούν πρότυπα για τους μαθητές, που δέχονται από αυτούς έμμεσα και άμεσα μηνύματα για το τι είναι κοινωνικά αποδεκτό και επιθυμητό. Πρέπει λοιπόν ν’ αποφεύγουν κατά το δυνατόν να καπνίζουν δημόσια στους χώρους του σχολείου, γιατί έτσι το παράδειγμά τους αναιρεί όσα λένε στους μαθητές».

Ωστόσο, αναζητώντας περισσότερες πληροφορίες επί του θέματος, βρήκαμε ένα κενό σ’ έναν άλλο εν ισχύι νόμο: ο Ν.3730/ΦΕΚ 262A/23.12.2008 περί «Προστασίας ανηλίκων από τον καπνό και τα αλκοολούχα ποτά», ενώ στον τίτλο του αναφέρει την προστασία των ανηλίκων, παραδόξως δεν περιέχει πουθενά στο κείμενο τις λέξεις «σχολείο και μαθητές»… Αρχικά υποθέσαμε ότι οι προθέσεις της υπουργού Παιδείας προσανατολίζονταν στην κάλυψη αυτού του κενού. Τώρα πια δεν είμαστε σίγουροι…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.