Προγραμμα Αναδιαρθρωσης Καλλιεργειων

Έντονο ενδιαφέρον έδειξαν οι αγρότες στην ενημερωτική συνάντηση που αφορούσε στο Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης Καλλιεργειών, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Νομαρχίας χθες το πρωί. Το πρόγραμμα το οποίο υλοποιεί πιλοτικά η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας Ροδόπης εντάσσεται στα πλαίσια του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, ανήκει στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) και χρηματοδοτείται κατά 75% από την Ε.Ε.

Η συνάντηση αφορούσε κυρίως στην ενημέρωση των αγροτών, που έχουν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα, στην τεχνική της καλλιέργειας. Το καθήκον αυτό το ανέλαβε ο Διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας Ροδόπης, κ. Ερελιάδης.

Σύμφωνα με τον κ. Ερελιάδη «έχει εγκριθεί για το Ν. Ροδόπης, αλλά γενικότερα και για όλη την περιφέρεια, ένα πρόγραμμα εγκατάστασης πιλοτικών αγρών με 33 καλλιέργειες του κλάδου των αρωματικών- φαρμακευτικών φυτών, 20 καλλιέργειες του κλάδου των κτηνοτροφικών φυτών και 18 καλλιέργειες του κλάδου των ενεργειακών φυτών». Η επιδότηση κατά μέσο όρο για τα ενεργειακά και για τα αρωματικά ανά στρέμμα είναι 300 ευρώ, ενώ για τα κτηνοτροφικά περίπου 180 ευρώ.

Οπως μετέφερε ο Διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης έχει γίνει ήδη η επιλογή των παραγωγών, και εντός ημερών επίκειται να υπογραφούν και οι σχετικές συμβάσεις, ώστε να αρχίσει η εγκατάσταση των καλλιεργειών.

«Οι καλλιεργητές στο Ν. Ροδόπης είναι 71, από τους οποίους οι 33 θα ασχοληθούν με την παραγωγή αρωματικών φυτών με 5 στρέμματα ο καθένας, οι 18 με την παραγωγή ενεργειακών, επίσης με 5 στρέμματα ο καθένας και 20 με την παραγωγή κτηνοτροφικών με 10 στρέμματα ο καθένας».

Η γεωγραφική κατανομή των αγρών αφορά σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές. «Γεωγραφικά οι αγροί κατανέμονται σε όλο το Ν. Ροδόπης. Αλλά βάσει των οδηγιών της Ε.Ε. περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα μόνο οι ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, αποκλείονται δηλαδή οι δυναμικές περιοχές του νομού».

Η διάρκεια του προγράμματος είναι τρία χρόνια, χρονικό διάστημα, που όπως είπε ο κ. Ερελιάδης, θα δώσει την δυνατότητα να συγκεντρώσει η υπηρεσία τα αποδεικτικά και οικονομικά στοιχεία που θέλει. «Παράλληλα, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τις βιομηχανίες έτσι ώστε να μπορέσουμε στο τέλος της τριετίας, – θα γίνει παράλληλα και έρευνα της αγοράς, – με τα στοιχεία που θα έχουμε στην κατοχή μας να προχωρήσει η διάδοση των καλλιεργειών. Η εγκατάσταση γίνεται με συνθήκες ελεύθερης καλλιέργειας παραγωγού για να έχουμε τα καλύτερα δυνατά οικονομικά και τεχνικά αποτελέσματα», κατέληξε ο κ. Ερελιάδης.

Λόγω των ανειλημμένων υποχρεώσεων ο νομάρχης Ροδόπης κ. Γιανακκίδης δεν παρευρέθηκε στην εκδήλωση, τον εκπροσώπησε όμως ο αντινομάρχης, κ. Γρηγορόπουλος, ο οποίος χαιρέτησε την εκδήλωση και ευχήθηκε καλή επιτυχία στους αγρότες.

Σιμπέλ Χατζή Αλή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.