Προφυλακιστηκαν οι δυο κατηγορουμενοι

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Νέα Εγνατία» της Καβάλας στις φυλακές Κομοτηνής αναμενόταν να οδηγηθούν οι δύο κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του δημάρχου Παγγαίου, Τριαντάφυλλου Κουκούδη. Μέχρι χθες το πρωί δεν είχαν ειδοποιηθεί στο κατάστημα κράτησης της Κομοτηνής, όπως και δεν γνώριζαν πότε και εάν θα τους φέρουν εδώ, καθώς το πρόβλημα με την υπερσυγκέντρωση κρατουμένων είναι πολύ μεγάλο. Να θυμίσουμε πως ενώ η δυναμική του χώρου είναι για 96 άτομα αυτή τη στιγμή στοιβάζονται 310, με συνέπεια προβλήματα για κρατούμενους κι εργαζόμενους.

Η ανακριτική διαδικασία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο γραφείο του ανακριτή στο νέο δικαστικό μέγαρο της Καβάλας, ενώ φίλοι και συγγενείς του εκλιπόντος δημάρχου ήταν ήδη συγκεντρωμένοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τρίτο πρόσωπο που εμπλέκεται στην υπόθεση ο οποίος προμήθευσε το όπλο στους δυο κατηγορούμενος αφέθηκε ελεύθερος με χρηματική εγγύηση 10.000 ευρώ.

Ο συνήγορος πολιτικής αγωγής της οικογένειας Κουκούδη, Χρυσόστομος Βελάκης μίλησε στον ΠτΘ σημειώνοντας αρχικά ότι σε μια παρόμοια υπόθεση υπάρχει και το ανθρώπινο στοιχείο καθώς γνώριζε τον δολοφονηθέντα δήμαρχο. «Τον γνώριζα, είχαμε συνεργαστεί επαγγελματικά, αλλά τον γνώριζα πολύ καλά κι επί προσωπικού επιπέδου γιʼ αυτό και μπορώ να έχω άποψη και για την ποιότητα του χαρακτήρα αλλά και για την αξιοπρέπειά του».

Σύμφωνα με τη «Νέα Εγνατία» οι δύο κατηγορούμενοι υποστήριξαν πως οι ίδιοι δεν υπεξαίρεσαν χρήματα από τα ταμεία του Δήμου Παγγαίου, ενώ σε δηλώσεις τους μετά τη διαδικασία της ανάκρισης οι δικηγόροι των κατηγορούμενων υποστήριξαν πως πιέστηκαν από τον εκλιπόντα δήμαρχο να βρουν τα χρήματα που έλειπαν από τα ταμία του δήμου. Ο κ. Βελάκης, απέναντι στην προσπάθεια σπίλωσης του ονόματος του εκλιπόντος δημάρχου, θέλησε να δώσει τις σχετικές διευκρινήσεις ως προς την πρόσβαση του δημάρχου Παγγαίου, Τριαντάφυλλου Κουκούδη στο ταμείο του δήμου. «Από την αρχή, τόσο η οικογένεια του δημάρχου όσο κι εγώ εκπροσωπώντας την, είπαμε πως κλεδιά του ταμείου εκ του νόμου κι επί της ουσίας είχαν μόνο οι δύο κατηγορούμενοι και όχι ο δήμαρχος. Όποια χρήματα ελάμβανε ο δήμαρχος για τις ανάγκες του δήμου και για τον δήμο χορηγούσε απόδειξη.

Για τα υπόλοιπα χρήματα, τα οποία κατά τους δικούς μας ισχυρισμούς ελάμβαναν οι κατηγορούμενοι ταμίες, είναι σαφές ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη γιατί τα ελάμβαναν οι ίδιοι.

Στοιχεία υπέρ

της πολιτικής αγωγής

Ο συνήγορος πολιτικής αγωγής της οικογένειας Κουκούδη πρόσθεσε κι ένα άλλο στοιχείο που βγήκε χθες σε σχέση με την υπόθεση. «Υπάρχει μια λεπτομέρεια την οποία δεν μπορώ νʼ αποκαλύψω στην ουσία της, σας αναφέρω όμως περιγραφικά ότι η ιατροδικαστική έκθεση που έρχεται από την πλευρά του ιατροδικαστή καταρρίπτει το σύνολο των ισχυρισμών των κατηγορουμένων περί το ότι πήγαν για να εκφοβίσουν. Αυτά που θα προκύψουν από την πλευρά του κ. ιατροδικαστή, από άτυπη πληροφόρηση στην παρούσα φάση, ανατρέπουν πλήρως τους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων».

Επʼ αυτού, αξίζει να πούμε πως σύμφωνα με τους δυο κατηγορούμενους, εκείνοι επεχείρησαν απλά να φοβίσουν τον δήμαρχο Παγγαίου με υποπολυβόλο αλλά «έφυγαν» πολλές σφαίρες. «Ο ένας από τους δυο κατηγορουμένους, ο οποίος παραδέχτηκε ότι πυροβόλησε τον δήμαρχο, έχει νόμιμα κυνηγετική καραμπίνα στην κατοχή του. Το ερώτημα που γεννάται είναι γιατί δεν πήρε την καραμπίνα και πήρε το υποπολυβόλο».

Ο κ. Βελάκης σημειώνει πως ούτε με καραμπίνα ούτε με υποπολυβόλο γίνεται ο εκφοβισμός κάποιου, αλλά τονίζει πως «το γεγονός ότι επέλεξε το όπλο που δεν ανήκε σʼ αυτόν σημαίνει ότι ήθελε να σκοτίσει την υπόθεση σε περίπτωση εξεύρεσης στοιχείων για τον κάτοχο του όπλου».

Ως προς την ακροαματική διαδικασία σημείωσε πως με δεδομένο ότι έχει γίνει η προφυλάκιση των δυο βασικών κατηγορουμένων οι διαδικασίες θα κινηθούν γρήγορα. «Θα ολοκληρωθεί η ανάκριση με την εξέταση των μαρτύρων που προτείνουμε εμείς ως Πολιτική Αγωγή και όποιους άλλους κρίνει ο ανακριτής και στη συνέχεια ο συνήθης χρόνος που αναμένουμε να προσδιοριστεί η υπόθεση προς εκδίκαση είναι το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Εκ του νόμου, εφόσον έχουμε κακούργημα, η ακροαματική διαδικασία δεν γίνεται στον τόπο τέλεσης του αδικήματος αλλά σε άλλο Πρωτοδικείο της έδρας του Εφετείου.

Άρα, ο εισαγγελέας Εφετών Κομοτηνής θα ορίσει το δικαστήριο όπου θα γίνει εντός της έδρας του Εφετείου κι εκτός της Καβάλας».

Για το πού θα προφυλακιστούν είπε πως το θέμα είναι διαδικαστικό σημειώνοντας πως συνήθως όταν έχουν προφυλάκιση από την Καβάλα έρχονται στην Κομοτηνή «εκτός αν η φυλακή της Κομοτηνής δηλώσει πως είναι υπερπλήρης, οπότε μετάγονται σε άλλη φυλακή».

Τέλος, ο κ. Βελάκης τόνισε πως παρακολουθούν τη διαδικασία και εμπλουτίζουν την ανάκριση με σωρεία στοιχείων που ανακύπτουν καθημερινά.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.