Προετοιμαζεται για γαλαζια σημαια στον Ιμερο

Ισχνό πολιτιστικά καλοκαίρι λόγω οικονομικών δυσκολιών προβλέπεται να είναι το φετινό για το δήμο Μαρώνειας που συγκεντρώνει πολλούς παραθεριστές, εκ των οποίων λίγοι έχουν εξοικειωθεί με την ιδέα να πληρώνουν για μια παράσταση ή για μια συναυλία. Πέρυσι είχαμε απολαύσει θεατρικές παραστάσεις, ένα αξιόλογο αφιέρωμα του δήμου Κομοτηνής στο Μάνο Λοϊζο και στο Νίκο Καββαδία αλλά και μια διημερίδα σε συνεργασία με την εταιρεία Τσάνταλης. Μέλημα του δήμου και του δημάρχου είναι η προστασία από τις πυρκαγιές όπως και η δημιουργία των κατάλληλων υποδομών για να κυματίσει γαλάζια σημαία στον Ίμερο.

Ο δήμαρχος Μαρώνειας, Παναγιώτης Τοπουζλής μίλησε στον ΠτΘ για τις προετοιμασίες τους ενόψει της άφιξης λουομένων στις παραλίες. Μια σειρά από προβλήματα προκύπτουν από τη λειτουργία των χωματερών. Ανάμεσά τους και οι πυρκαγιές, το πρόσωπο των οποίων έχει δει ο δήμος Μαρώνειας. Ευθύνη του κάθε δήμου είναι να κλείσει τις χωματερές του και να συνεργαστεί προς την κατεύθυνση της υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων σε ένα περιφερειακό ΧΥΤΑ.

Ο κ. Τοπουζλής μεταφέρει ότι τους έχει παρασχεθεί μηχάνημα του στρατού για να καλύψουν τα σκουπίδια που έχουν συγκεντρωθεί σε δύο σημεία και στη συνέχεια θ’ ανοίξουν τάφρο για να τα σκεπάσουν. «Συγχρόνως θα διαθέσουμε και τα δικά μας μηχανήματα, όχι μόνο για τις χωματερές, αλλά και για τους οικισμούς και για τα ιδιωτικά εγκαταλελειμμένα οικόπεδα. Υπάρχουν πολλές πιθανές εστίες για την πρόκληση πυρκαγιάς. Θα φροντίσουμε να γίνει ό,τι είναι απαραίτητο».

Αν και η Μαρώνεια φιλοξενεί τα 2/3 των ακτών όλης της Ροδόπης δεν έχει λάβει γαλάζια σημαία όχι λόγω καθαρότητας της θάλασσας και των ακτών αλλά λόγω απουσίας κάποιων υποδομών. Ο κ. Τοπουζλής μιλάει για τα σχέδιά τους να κερδίσουν μια γαλάζια σημαία στην παραλία του Ιμέρου την επόμενη χρονιά. «Ήδη κάναμε την αρχή. Στην παραλία του Ιμέρου κάναμε τις παρεμβάσεις που χρειάζονται για να τις φωτογραφήσουμε, ώστε ο φάκελος τον Οκτώβρη να φτάσει στην αρμόδια υπηρεσία και του χρόνου να τη δούμε να κυματίζει».

«Οικονομικός» πολιτισμός

Η οικονομική στενότης κάνει τους καιρούς δύσκολους και για τον πολιτισμό. Ο δήμαρχος Μαρώνειας μετράει τις οικονομικές αντιξοότητες σε όποια τους κίνηση για το καλοκαίρι, σημειώνοντας ότι έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον, αλλά ο δήμος δε μπορεί να παράσχει παρά τις υποδομές, τους εργάτες και τα μηχανήματα. «Έχουμε προγραμματίσει κάποιες εκδηλώσεις των διαφόρων συλλόγων στους οικισμούς μας. Στο λιμάνι του Ιμέρου, ο κ. Γκαϊφύλλιας ανέλαβε να φέρει κάποιο θίασο για μια ποιοτική θεατρική παράσταση και ένα συγκρότημα. Του εξήγησα το ύψος του ποσού που μπορεί να διαθέσει ο δήμος, το οποίο δε μπορεί να ξεπεράσει τα 1.000 με 1.500 ευρώ».

Από το περσινό καλοκαίρι έχει μείνει το άρωμα από τη διημερίδα του δήμου Μαρώνειας για το κρασί σε συνεργασία με την οινοποιία Τσάνταλης. «Επικοινώνησα μαζί τους για να επαναληφθεί αλλά μου μετέφεραν ότι δυσκολεύονται λόγω των ολυμπιακών αγώνων. Θα στηρίξουν όμως μια προσπάθεια που θα κάνει ο σύλλογος της Μαρώνειας «Κίκονες», τις πυροβασίες, προσφέροντας δικά τους κρασιά». Η εκδήλωση των Κικόνων θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουλίου στην κοινότητα Μαρώνειας.

Μ.Α.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.