«Προαιρετικη η τοποθετηση POS για τους δικηγορους» ισχυριζεται η Ολομελεια των Δικηγορικων Συλλογων

Γιώργος Κυμπαρίδης, πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου ν. Ροδόπης «Η απαίτηση τοποθέτησης POS σε δικηγόρους, που αδυνατούν να πληρώσουν τις βασικές τους υποχρεώσεις, είναι φάρσα»

Προαιρετικό χαρακτήρα έχει η εγκατάσταση και η τοποθέτηση POS, για πληρωμές μέσω κάρτας, για τον δικηγορικό κόσμο της Ελλάδας, σύμφωνα με χθεσινή απόφαση της Ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας.
 
Η Ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων συνεδρίασε και απεφάνθη, ερμηνεύοντας το νομοθετικό πλαίσιο για την εγκατάσταση και λειτουργία POS, ότι η σχετική κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) 45231/2017 στερείται εξουσιοδοτικού ερείσματος για τους δικηγόρους, οι οποίοι εκ του θεσμικού τους ρόλου είναι συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης.
 
Μάλιστα στη σχετική ανακοίνωση σημειώνεται πως η τυχόν ενεργοποίηση και εκτέλεση της ΚΥΑ από τη διοίκηση, με την επιβολή προστίμου σε βάρος δικηγόρου που δεν εγκατέστησε POS, «είναι παράνομη» λόγω παραβίασης, όχι της γνωμοδότησης της Αρχής, αλλά «της ουσιαστικής νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων (άρθρο 4 παρ. 1 περ. α΄ ν. 2472/1997)», όπως σχετικώς κρισιολογήθηκε.
 
Κατά συνέπεια, η ολομέλεια έκρινε ότι στην περίπτωση που ο δικηγόρος δεν προβεί στην τοποθέτηση POS – για την οποία έχουν περιθώριο εώς και τις 27 Ιουλίου-  και εξ αυτού του λόγου του επιβληθεί η προβλεπόμενη στην ισχύουσα ΚΥΑ κύρωση του προστίμου, έχει τη δικονομική δυνατότητα να ασκήσει τα νόμιμα ένδικα βοηθήματα. 

Γιώργος Κυμπαρίδης «Η απόφαση της Ολομέλειας ελήφθη αργά» 

Η απόφαση ωστόσο της ολομέλειας αποτελεί μία πρόταση – γνώμη αλλά και δέσμευση των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων όλης της χώρας, όπως εξήγησε σχολιάζοντας τις τελευταίες αυτές εξελίξεις, στον «ΠτΘ» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Γιώργος Κυμπαρίδης,  να μην εγκαταστήσουν POS στα γραφεία τους, προτρέποντας σε αυτό και τους συναδέλφους τους σε όλη τη χώρα.
 
Ωστόσο όπως επεσήμανε ο κ. Κυμπαρίδης  η απόφαση αυτή «ελήφθη αργά» δεδομένης της προθεσμίας που δόθηκε για την τοποθέτησή τους, η οποία λήγει αύριο, Πέμπτη 27 Ιουλίου, με τους «προνοητικούς» του επαγγέλματος να έχουν ήδη  προβεί στην αγορά και την εγκατάσταση του POS.
 
«Θεωρώ ότι η απόφαση της ολομέλειας ελήφθη κάπως αργά, καθώς στις 27 του μήνα λήγει η προθεσμία για την τοποθέτηση τους και  φυσικά, αυτοί που έχουν την προνοητικότητα και είναι συνεπείς ενδεχομένως να εγκατέστησαν τα POS» σημείωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά «από την άλλη όμως για όποιους συναδέλφους που θεωρούν πραγματικά με βάση και τις αποφάσεις, που έχουν εκδοθεί από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ότι πρόκειται μια παράνομη απόφαση η τοποθέτηση POS στα δικηγορικά γραφεία και δεν θέλουν να τοποθετήσουν τα POS στα γραφεία τους. Εκεί θα υπάρχει η στήριξη των δικηγορικών συλλόγων και όχι μόνο, έτσι ώστε να στηθούν αντιστοίχως προσφυγές σε όσους επιβληθούν πρόστιμα». 

«Η ΚΥΑ που εκδόθηκε στερείται της εξουσιοδοτήσεως που θα πρέπει να έχει ως υπουργική απόφαση» 

Ερωτηθείς σχετικά και με την αιτιολόγηση της απόφασης της ολομέλειας ο κ. Κυμπαρίδης τόνισε πως «η ΚΥΑ που εκδόθηκε στερείται της εξουσιοδοτήσεως που θα πρέπει να έχει ως υπουργική απόφαση, λόγω του γεγονότος ότι  στη διατύπωση του νόμου που μιλάει για την υποχρεωτική τοποθέτηση POS, προβλέπει καθαρά ότι αυτό τοποθετείται σε επιχειρήσεις και σε φυσικά πρόσωπα τα οποία ασκούν εμπορία, δηλαδή έχουν ταμείο, έχουν βιτρίνα, έχουν κατάστημα. Η εργασία που παρέχει ένας δικηγόρος είναι διαφορετική και εκεί εστιάσαμε από την πρώτη στιγμή, τονίζοντας πως πέρα των υπολοίπων επιχειρημάτων που προβάλαμε, αφορούν προσωπικά δεδομένα- δηλαδή το γεγονός ότι βρίσκεται πλέον σε κοινή θέα το πώς συναλλάσσεται ένας πολίτης για υποθέσεις του στη δικαιοσύνη-  διαπιστώθηκε και σε πρακτικό επίπεδο ότι σε ό,τι αφορά τον κλάδο μας, η τοποθέτηση POS δεν έχει καμία χρησιμότητα και γίνεται καθαρά για λόγους στήριξης των τραπεζών, οι οποίες βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση, μια και όλες οι συναλλαγές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, εστιάζονται μόνο στη ρύθμιση των δανείων και σε καμία επενδυτική προσπάθεια». 

«Η τοποθέτηση POS ένα ακόμα βήμα προς την μετάβασή μας στο πλαστικό χρήμα» 

«Η τοποθέτηση αυτή παράγει έξοδα, όχι μόνο για τον δικηγόρο, αλλά και για τον εντολέα του, ο οποίος θα επωμιστεί αυτές τις επιβαρύνσεις που έχουν οι κάρτες, πέρα του ότι σε κάθε περίπτωση υπάρχουν οι νομοθετικές ασφάλειες και οι προβλέψεις, οι πρόνοιες του νόμου, οι οποίες επιτάσσουν οι συναλλαγές που γίνονται πάνω από τα 500 ευρώ, να γίνονται πάντοτε διατραπεζικά» συνέχισε ο ίδιος για να επισημάνει πως πρόκειται για ένα ακόμα βήμα προς την μετάβαση μας, ως χώρα στο πλαστικό χρήμα για το σύνολο των συναλλαγών μας, και όχι για λόγους ελέγχου της φοροδιαφυγής.
 
Η επιβολή της χρήσης POS σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου ν.Ροδόπης  δημιουργεί πάμπολλα προβλήματα, τα οποία εντοπίζονται και στο χώρο των δικηγόρων, από την άποψη ότι τους αποδίδονται έξοδα που δεν τους αντιστοιχούν. «Η τοποθέτηση των POS δεν είναι ανέξοδη. Γίνεται μια προσφορά από όλες τις τράπεζες για τον πρώτο χρόνο δωρεάν, και μετά υπάρχει ένα ενοίκιο συντήρησης του μηχανήματος, το οποίο έχει ένα κόστος του ύψους των 120-130 ευρώ το χρόνο» σημείωσε για να επισημάνει πως πέραν του γεγονότος ότι δεν θα έχει καμία απολύτως χρησιμότητα για τον δικηγορικό κόσμο, «προσθέτει δαπάνες και κάνει τη ζωή μας πιο ακριβή, χωρίς αντιστοίχως η οικονομική ανάπτυξη και η δραστηριότητα της αγοράς να είναι αυτή που μπορεί να το αντέξει». «Όταν έχουμε ως δικηγορικός κλάδος πάμπολλα προβλήματα, με το 60-65% των συναδέλφων να αδυνατούν να πληρώσουν τις βασικές τους υποχρεώσεις και δεν έχουν κάνει ούτε μια παράσταση στο δικαστήριο, το να ζητάς την τοποθέτηση POS, δεν είναι καν αστείο, είναι φάρσα» κατέληξε.
 
Κλείνοντας ο κ. Κυμπαρίδης εκτίμησε πως σε ό,τι αφορά τον δικηγορικό κόσμο της Ροδόπης, ένα ποσοστό της τάξεως του 30-40% προέβη στην τοποθέτηση POS, υπογραμμίζοντας και πάλι την καθυστέρηση της απόφασης από πλευράς της Ολομέλειας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.