Προ των πυλων το κλεισιμο κλινικων στο Σισμανογλειο

Συμφώνησαν στις διαπιστώσεις, διαφώνησαν στη μορφή των κινητοποιήσεων, οι φορείς της Ροδόπης

Αρκετές παρουσίες, αλλά και ηχηρές απουσίες, είχε η σύσκεψη φορέων, που συγκάλεσαν χθες το μεσημέρι οι εργαζόμενοι του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής. Οι εργαζόμενοι, μετά από μια σειρά δράσεων και διεκδικήσεων που δεν έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα, κάλεσαν τους φορείς της Ροδόπης να πάρουν θέση και να καταθέσουν προτάσεις για την τύχη του νοσηλευτικού ιδρύματος, σε μία περίοδο που κορυφώνονται οι δοκιμασίες του από την δραματική έλλειψη προσωπικού.   

Ποιοι παρέστησαν, ποιοι απουσίασαν από τη σύσκεψη

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Νοσοκομείου παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Μαρώνειας και Κομοτηνής, κ. Παντελεήμων, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, κ. Χρήστος Μέτιος, οι κ.κ. Νίκος Σωτηρακόπουλος και Νότης Χαραλαμπίδης ως εκπρόσωποι του δημάρχου Κομοτηνής, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης, κ. Βασίλης Λούρμπας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Νοσοκομείου, κ. Γιάννης Πασσόπουλος, οι προϊστάμενοι των διευθύνσεων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού, κ.κ. Ηλία Χαντζής και Θεόδωρος Μούχτσης αντίστοιχα, αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ Ροδόπης, καθώς επίσης οι εκπρόσωποι των τοπικών οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Δημοκρατίας, των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και του Κομμουνιστικού Κόμματος, κ.κ. Τάκης Χαρίτου, Ντίνος Μορφακίδης, Κώστας Βουζουκίδης και Νίκος Φακιρίδης. Από τους βουλευτές της Ροδόπης εκπροσωπήθηκε μόνο ο κ. Ιλχάν Αχμέτ δια του συνεργάτη του, κ. Δάμωνα Δαμιανού, ενώ παντελής ήταν η απουσία των διοικήσεων των τριών περιφερειακών δήμων του νομού.
 
Η σύσκεψη ξεκίνησε με την περιγραφή της δραματικής υφιστάμενης κατάστασης και λειτουργίας του νοσοκομείου από τον διοικητή, κ. Κωνσταντίνου Ναλμπάντη, τη διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, κ. Αναστασία Αριαντζίδου, και τα μέλη της διοίκησης του Συλλόγου Εργαζομένων. 

Κωνσταντίνος Ναλμπάντης «Το επόμενο διάστημα φοβάμαι ότι θα πρέπει να κλείσουμε κάποια κλινική»

Ο κ. Ναλμπάντης παρουσίασε στοιχεία, που αντανακλούν επίπεδα υποστελέχωσης ακόμα και παραπάνω από 50%, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι σε φάρμακα και υγειονομικό υλικό υπάρχει επάρκεια στο νοσοκομείο. Η μεγάλη «πληγή» συνίσταται στο εξαιρετικά περιορισμένο ανθρώπινο δυναμικό, σύμφωνα με τον διοικητή του Σισμανόγλειου. Ο ίδιος εκτίμησε ότι «είναι αδύνατο να καλυφθούν τα κενά που δημιουργήθηκαν το τελευταίο διάστημα», για να κάνει γνωστό ότι «οι βάρδιες βγαίνουν με τη μετακίνηση προσωπικού από τη μια κλινική στην άλλη». «Έχουμε κάνει μια ενοποίηση της Ορθοπεδικής με την ΩΡΥΛΑ για να εξοικονομήσουμε άτομα», εξήγησε, «αλλά το επόμενο διάστημα φοβάμαι ότι θα πρέπει να κλείσουμε και κάποια κλινική». «Το προσωπικό καταβάλει πολλές προσπάθειες», αναγνώρισε, «αλλά ο κόμπος έφτασε στο χτένι πια». 

Αναστασία Αριαντζίδου «Παρανομούμε για να λειτουργήσουμε»

Στο ίδιο μήκος κύματος και η παρέμβαση της κ. Αριαντζίδου, η οποία στην έκκλησή της υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «παρανομούμε για να λειτουργήσουμε», ενώ γνωστοποίησε ότι νοσηλευτές εμφανίζουν πολύ σοβαρά νοσήματα, τα οποία απορρέουν από την κόπωση. 

Πρόταση για κλείσιμο υπηρεσιών και σχολείων


 
Για λογαριασμό της διοίκησης του Συλλόγου Εργαζομένων, ο κ. Αλέξανδρος Σπανός περιέγραψε με τη σειρά του τη δραματική έκταση των ελλείψεων, δίνοντας έμφαση στις συνέπειες που αφορούν στην ποιότητα της παρεχόμενης προς τους πολίτες υγείας, ενώ κατέθεσε στους παριστάμενους εκπροσώπους φορέων την πρόταση του Συλλόγου για την οργάνωση μιας δυναμικής κινητοποίησης το επόμενο διάστημα, η οποία θα περιλαμβάνει κλείσιμο των υπηρεσιών της περιφέρειας και των δήμων, κλείσιμο των σχολείων της περιοχής κ.λπ., έστω με συμβολικό χαρακτήρα, για διάστημα λίγων ωρών. 

Συλλαλητήριο μέσα στον Δεκέμβριο και κατάρτιση υπομνήματος, που θα συνυπογράψουν οι τοπικοί φορείς

Τις επιφυλάξεις τους έναντι της επίμαχης πρότασης δήλωσαν αφενός μεν ο αντιπεριφερειάρχης, κ. Χρήστος Μέτιος, αφετέρου δε οι εκπρόσωποι του δήμου Κομοτηνής, κ.κ. Σωτηρακόπουλος και Χαραλαμπίδης, με το σκεπτικό ότι αυτής της μορφής οι κινητοποιήσεις θα προκαλέσουν ταλαιπωρία στους ίδιους τους πολίτες της περιοχής μας. Στην εξέλιξη της συζήτησης και ενώ σε κάποια σημεία της απέκτησε χαρακτηριστικά «Βαβέλ», προκρίθηκε τελικά η οργάνωση ενός συλλαλητηρίου από τους εργαζομένους- με πιθανές ημερομηνίες την 16η και την 21η Δεκεμβρίου-, καθώς επίσης η κωδικοποίηση των αιτημάτων τους σε ένα υπόμνημα, το οποίο θα συνυπογράψουν οι υπόλοιποι φορείς και θα αποσταλεί στο Υπουργείο Υγείας. Δεν αποκλείστηκε τέλος το ενδεχόμενο σύστασης ενός κλιμακίου τοπικών φορέων, με σκοπό την κάθοδο στην Αθήνα και την κατάθεση του εν λόγω υπομνήματος στον ίδιο τον Υπουργό Υγείας. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.