Πριν το τρενο σφυριξει ανοιξη

Πριν από 4 χρόνια από το Δ΄ Τμήμα Γραμμής Αλεξανδρούπολης είχε αναφερθεί ότι ο ΟΣΕ προχωρά στην ανακαίνιση των σταθμών του και ότι συγκεκριμένα ο σταθμός της Κομοτηνής θα ανακαινιστεί πλήρως και η αισθητική του θ’ αλλάξει. Η ανακαίνιση του σταθμού ξεκίνησε, θα ολοκληρωθεί το Μάρτη και περιλαμβάνει, σύμφωνα και με τη μελέτη, ανακαίνιση της στέγης και του περιβάλλοντος χώρου, επομένως η συντήρηση θα συνδυαστεί με τον εξωραϊσμό.

Ο ελληνικός σιδηρόδρομος στήθηκε το 1887 -8, άρα κάποια από τα κτίρια μετρούν έως και 120 χρόνια ζωής. Η ανακαίνισή τους είναι απαραίτητη, αν και σχολιάστηκε ότι το εσωτερικό του κτιρίου και συγκεκριμένα οι κατοικίες που προορίζονται για τους εργαζόμενους του ΟΣΕ δεν είναι σε καλή κατάσταση και μάλιστα απουσιάζει η κεντρική θέρμανση.

Ο πολιτικός μηχανικός, μηχανικός περιβάλλοντος Νίκος Λαφτσής μίλησε για το έργο που εκτελείται από την ΟΣΕ Α.Ε. στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Κομοτηνής, με στόχο την ανακαίνισή του. «Θα γίνουν εργασίες ανακαίνισης κι ευπρεπισμού του κτιρίου του Σταθμού και του κτιρίου της αποθήκης. Γίνονται καινούριες επικεραμώσεις, καινούρια επιχρίσματα, επέκταση της αποβάθρας του κρηπιδώματος των επιβατών με πλακίδια. Θα γίνουν κάποιες εργασίες και ειδικές κατασκευές για να έχουν πρόσβαση τα άτομα με ειδικές ανάγκες».

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 300.000 ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του Μάρτη. Ο κ. Λαφτσής υποστήριξε ότι οι εργασίες αναπαλαίωσης του σταθμού δεν δημιουργούν προβλήματα στο επιβατικό κοινό, ενώ σημείωσε ότι είναι σε συνεννόηση και με τη διεύθυνση του σταθμού για ν’ αντιμετωπίζουν όποιο θέμα προκύψει. «Ανανεώνουμε τα μέτρα ασφαλείας και φροντίζουμε να κάνουμε εργασίες με τρόπο ώστε να μην ταλαιπωρούμε το κοινό» δήλωσε.

Πρόκειται για γαλλικό σταθμό που κατασκευάστηκε τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Η αναπαλαίωση χρησιμοποιεί τα ίδια υλικά από σεβασμό στην αξιόλογη αρχιτεκτονική του κτιρίου. «Θα τοποθετηθούν κουφώματα ξύλινης κατασκευής για να προσομοιώσουν με την παλιά αρχιτεκτονική του κτιρίου και να μη χαθούν κάποια στοιχεία του» ανέφερε ο κ. Λαφτσής.

Οι σταθμοί της Ξάνθης, των Σερρών και της Δράμας έχουν ανακαινιστεί και γενικότερα οι σταθμοί είναι σε μια φάση που ανακαινίζονται, απαντώντας και στις αισθητικές ανάγκες του επιβατικού κοινού.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.