«Πρεπει η γενια μας να προετοιμασθει για να διαδεχθει την προηγουμενη»

Η Λιάνα Αφεντουλίδου είναι μια νέα και δυναμική γυναίκα. Για πρώτη φορά φέτος συμμετέχει στις εκλογές θέτοντας υποψηφιότητα στο πλευρό του Τάσου Βαβατσικλή, δηλώνοντας ότι η μάχη συνεχίζεται για το Δήμο Κομοτηνής για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, με την πίστη ότι εμείς οι ίδιοι οι πολίτες πρέπει να καθορίσουμε και να διαμορφώσουμε το παρόν και το μέλλον του δήμου μας, στηριζόμενοι στην εμπειρία των παλιών, αλλά και στις ιδέες της νεολαίας.

ΠτΘ: Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τα κοινά και ειδικότερα με το χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης;

Λ.Α.:
Κάθε άνθρωπος νομίζω έχει μέσα του την αίσθηση της προσφοράς προς τους συνανθρώπους του συμμετέχοντας για παράδειγμα σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, ομίλους, λέσχες, μη κυβερνητικές οργανώσεις. Όταν λοιπόν μου έγινε η πρόταση απ’ το σημερινό δήμαρχο Τάσο Βαβατσικλή να είμαι υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος, στην αρχή δε σας κρύβω ότι ήμουν προβληματισμένη, αλλά σκεπτόμενη πιο ψύχραιμα αποφάσισα να κατέβω και να προσπαθήσω και εγώ στο μέτρο των δυνατοτήτων μου να προσφέρω στην πόλη μας μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

ΠτΘ: Ακούμε και διαβάζουμε για την ανάγκη νέων και άφθαρτων προσώπων στο δημόσιο βίο…

Λ.Α.:
Το θέμα δεν είναι ότι οι νέοι είναι άφθαρτοι και οι παλιοί φθαρμένοι. Το πρόβλημα είναι να συνεγείρουμε τη νεολαία για συμμετοχή στα κοινά προβλήματα της πόλης μας για το καλό όλων μας, για το καλό της δημοκρατίας αλλά και για την ανάγκη που υπάρχει ότι κάποτε η δική μας γενιά θα πρέπει να προετοιμαστεί να διαδεχθεί την προηγούμενη. Αυτό βεβαίως θα γίνει με τη συμμετοχή όλων μας, έχοντας ως οδηγό την εμπειρία και τη σοφία των παλιών, αλλά και τη νέα σκέψη και τις νέες ιδέες της νεολαίας.

ΠτΘ: Τι είναι αυτό που δεν σας αρέσει στην πόλη;

Λ.Α.:
Στη ζωή εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Πολλά πράγματα έχουν γίνει μέχρι σήμερα και πολλά απομένουν να γίνουν. Εν συντομία, στην ερώτησή σας τι δεν μ’ αρέσει, θα έλεγα ότι θα ήθελα ακόμη καλύτερους βρεφονηπιακούς σταθμούς, ακόμη περισσότερο πράσινο, ακόμη καθαρότερη πόλη, ακόμη καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και γενικά, των προβλημάτων της καθημερινότητας.

ΠτΘ: Πώς βλέπετε το αύριο της πόλης;

Λ.Α.:
Για να μπορέσουμε να δούμε το αύριο της πόλης μας πρέπει να έχουμε όραμα που θα μας καθοδηγεί για μια πόλη πιο ανθρώπινη, μια πόλη με υψηλά standards πολιτισμού, με υψηλά standards στην εξυπηρέτηση του πολίτη, μια πόλη όπου ο δήμος θα μπορεί να είναι αρωγός στα καθημερινά προβλήματα του μέσου δημότη, δίνοντάς του το αίσθημα της ασφάλειας και της περηφάνιας που ζει σ’ αυτήν.

ΠτΘ: Ποιος κατά την άποψή σας πρέπει να είναι ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης;

Λ.Α.:
Στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τα τελευταία χρόνια έχουν δοθεί αρκετές και σημαντικές αρμοδιότητες. Εκείνο που θεωρώ κατ’ αρχάς ότι πρέπει να γίνει είναι να δοθούν οι αναγκαίοι πόροι για να μπορεί με αξιοπιστία και σεβασμό προς τον πολίτη να υλοποιεί τις υποσχέσεις της μέσα απ’ τη γνώση των προβλημάτων. Κατά δεύτερον οι αλλαγές που προαναγγέλλονται στο χώρο της, όπως ο τρίτος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης με εκλεγμένο περιφερειάρχη, θα σημάνει μια νέα μορφή διακυβέρνησης της χώρας, όπου η τοπική αυτοδιοίκηση θα παίξει ακόμη σημαντικότερο ρόλο στην ανάπτυξη της περιφέρειας, αλλά και στην περαιτέρω διεύρυνση της δημοκρατίας.

ΠτΘ: Ποιο θεωρείτε ατού σας στις εκλογές;

Λ.Α.:
Θα σας μιλήσω με ειλικρίνεια. Δεν έχω κανένα ατού. Είμαι η μέση γυναίκα, σύζυγος, μητέρα δύο παιδιών, εργαζόμενη και μέσω της υποψηφιότητάς μου νομίζω, ότι μπορώ να προσφέρω στην πόλη μου, στους συμπολίτες μου από τη γνώση που έχω μέχρι σήμερα, σε κάποια εξειδικευμένα αντικείμενα.

ΠτΘ: Σύζυγος, μητέρα, εργαζόμενη, ενασχόληση με τα κοινά… Πολλαπλοί ρόλοι με απαιτήσεις…

Λ.Α. :
Είναι γνωστό σε όλους μας ότι η σημερινή εργαζόμενη γυναίκα, μητέρα και σύζυγος αντιμετωπίζει καθημερινά προβλήματα μικρά και μεγάλα στην εργασία αλλά και στο σπίτι, στα οποία καλείται να δώσει λύσεις άμεσες και αποτελεσματικές. Προβλήματα που στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι κοινά και αφορούν στον καθένα μας σε καθημερινή βάση. Τι μεγαλύτερη λοιπόν και καλύτερη εμπειρία απ’ αυτήν την πρόσκληση- πρόκληση για ενασχόληση με τα κοινά;

ΠτΘ: Γυναίκα και πολιτική. Ποια η άποψή σας για την ποσόστωση;

Λ.Α.:
Νομίζω ότι σήμερα η γυναίκα έχει κάνει πολλά και σημαντικά βήματα, κατακτώντας τη θέση που της αρμόζει στην κοινωνία. Δεν χρειάζεται να σας πω παραδείγματα από την Ελλάδα και την Ευρώπη. Όχι πως δεν υπάρχουν και σήμερα προβλήματα. Σε ό,τι αφορά στην ενασχόλησή της με την πολιτική νομίζω ότι είναι υποχρέωσή της. Στο θέμα της ποσόστωσης, θα σας πω ότι είμαι αντίθετη, διότι η σημερινή γυναίκα δεν έχει ανάγκη τέτοιου είδους βοήθειας, αλλά πρέπει μόνη της να αγωνίζεται και να κατακτά τη θέση που της αρμόζει χωρίς εφαλτήρια.

ΠτΘ: Σήμερα η ανεργία στην Ελλάδα είναι γένους θηλυκού. Πώς η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να βοηθήσει σε αυτό τον τομέα;

Λ.Α.:
Σήμερα η ανεργία, δε χρειάζεται να σας το πω εγώ, είναι το μεγάλο πρόβλημα όχι μόνο της περιοχής και της χώρας μας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης με όλες τις συνέπειες που απορρέουν από το μεγάλο αυτό πρόβλημα και αφορά όλες τις ηλικίες, γυναίκες και άντρες. Εκείνο που μπορώ να πω με πολύ απλά λόγια, διότι το πρόβλημα της ανεργίας δεν λύνεται σε μία συνέντευξη, είναι ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσα από τη διεκδίκηση περισσοτέρων πόρων και τη συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα μπορεί να εκταμιεύσει πόρους για τη δημιουργία μεγάλων έργων υποδομής, δημιουργώντας έτσι ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας για όλους.

ΠτΘ: κ. Αφεντουλίδου σας ευχαριστούμε πολύ και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία.

Λ.Α.:
Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.