Πρακτικα ημεριδας «Τρεις γενοκτονιες μια στρατηγικη»

Εκδήλωση παρουσίασης των πρακτικών της Διεθνούς ημερίδας «Τρεις γενοκτονίες- μία στρατηγική» που πραγματοποιήθηκε τον Μάη του 2008 στην Κομοτηνή υπό την αιγίδα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας έγινε την Κυριακή το πρωί στο κτίριο της Μηχανικής στην πόλη μας.

Παρόντες ήταν ο δημοτικός σύμβουλος Κομοτηνής Γιώργος Ναβροζίδης, ως εκπρόσωπος δημάρχου, ο αντιπρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Σάββας Τοκμακίδης, ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, καθηγητής του ΑΠΘ Γιώργος Παρχαρίδης, ο νομαρχιακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, πρώην καθηγητής Πανεπιστημίου Τιφλίδας Κώστας Αβραμίδης, ο Χρήστος Καμενίδης πρώην γενικός Γραμματέας παλιννοστούντων ομογενών του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, ομότιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο Στάθης Πελαγίδης ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ο Νίκος Λυγερός καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λυών, ο Θεοφάνης Μαλκίδης λέκτορας του Δημοκριτείου, η Γεωργία Χαρητίδου γενική γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων και γενική γραμματέας του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών, ο Γιάννης Σαββίδης πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδας και Νήσων αλλά και μέλη ποντιακών σωματείων του νομού μας και της περιφέρειας.

Την εκδήλωση παρουσίασε ο δημοσιογράφος Γαβριήλ Αβραμίδης ο οποίος ευχαρίστησε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης τοπικά και της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας και της Θράκης που κάλυψαν την εκδήλωση καθώς επίσης και τους εκπροσώπους του μειονοτικού τύπου της περιοχής ενώ χαρακτήρισε την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Μάη του 2008 στην Κομοτηνή συνέχεια της απόφασης της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Σεπτέμβρη του 2006 μετά από συντονισμένη προσπάθεια της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας και συγκεκριμένα στο ψήφισμα για την διαπραγμάτευση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ να γίνει αναφορά στις γενοκτονίες των Ελλήνων του Πόντου, των Αρμενίων και των Ασσυρίων.

Χρύσα Μαυρίδου:

«Η περσινή ημερίδα

ένα μικρό θαύμα»

Το μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής της ημερίδας «Τρεις γενοκτονίες μια στρατηγική» αλλά και πρόεδρος του ΣΠΟΣ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρύσα Μαυρίδου καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και χαρακτήρισε την περσινή ημερίδα ένα «μικρό θαύμα, γιατί πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε μια εκδήλωση για το τι πρέπει να γίνει ώστε να υπάρξουν διεθνείς αναγνωρίσεις της γενοκτονίας και για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε ημερίδα που αναφέρεται στις γενοκτονίες όλων των χριστιανικών λαών της Μικράς Ασίας και έθεσε το ζήτημα μιας κοινής στρατηγικής για την διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας αυτών των τριών λαών». Η κ. Μαυρίδου τόνισε ότι η ημερίδα ανέδειξε την ανάγκη για μια πιο δυναμική προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου για διεθνή αναγνώριση και τη συνέχισή της με τη διεύρυνση των κύκλων των συμμαχιών με τους Αρμένιους, Ασσύριους και όλους όσους υπέστησαν γενοκτονίες. «Ο Γιάννης ο Αμαραντίδης είπε το εξής εύστοχο: Στην ημερίδα αυτή γεννήθηκε ένα παιδί. Αυτό πρέπει να το μεγαλώσουμε και να ανδρωθεί. Και η ευθύνη αυτή είναι όλων μας» κατέληξε η κ. Μαυρίδου.

Φάνης Κασδαρίδης, εκπρόσωπος Ποντιακής Νεολαίας Ελλάδας:

«Η νεολαία

πήρε το μήνυμα»

Ο κ. Κασδαρίδης καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους εκ μέρους της Ποντιακής Νεολαίας Ελλάδας και τόνισε ότι η νεολαία έχει πάρει το μήνυμα και δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση τη λήθη. Μετέφερε τη στήριξη της νεολαίας και στο μέλλον και συγκεκριμένα στο συνέδριο που θα γίνει μετά από ένα χρόνο με το ίδιο θέμα.

Αντώνης Παυλίδης, πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων εκπαιδευτών:

«Η ικανοποίηση του

αιτήματος της αναγνώρισης μόνο θετικά αποτελέσματα θα έχει»

Στην τήρηση της υπόσχεσης για παρουσίαση των πρακτικών στην πόλη στην οποία έγινε το ξεκίνημα της προσπάθειας αναφέρθηκε ο Αντώνης Παυλίδης και χαρακτήρισε και αυτός την όλη προσπάθεια ένα μικρό θαύμα, «γιατί μέσα σε ενάμισι χρόνο ουσιαστικά εκδόθηκε το βιβλίο και όπως καταλαβαίνετε ήταν τρομερά δύσκολο να έχουμε όλο το υλικό. Έγινε ένας τρομακτικός αγώνας δρόμου για να έχουμε όλες τις εισηγήσεις που έπρεπε να εκδοθούν και στην αγγλική γλώσσα» με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν σε όλες τις ιστοσελίδες και να γίνεται ένας γόνιμος και ενημερωτικός διάλογος. «Το μήνυμα έχει φτάσει παντού», τόνισε με νόημα.

Ο κ. Παυλίδης αναφέρθηκε στο περιεχόμενο του βιβλίου, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στη θετική εξέλιξη που είχε το αίτημα της κ. Θέα Χάλο για την πολιτογράφησή της ως Ελληνίδα αλλά και για τη μητέρα της, αίτημα που ο ίδιος ως μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής δεσμεύτηκε ότι γίνει πραγματικότητα, «ως ελάχιστο που οφείλουμε για αυτή και τη μητέρα της». Μετά από πρωτοβουλίες ανήμερα της 19ης Μάη η βουλή των Ελλήνων με σεμνή τελετή ανακοίνωσε δια του προέδρου της την ικανοποίηση του αιτήματος.

«Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν τα προβλήματα που συμπυκνώνουν τις εισηγήσεις αλλά και τη συζήτηση και τους χαιρετισμούς που έγιναν στην ημερίδα. Σήμερα ενώπιον όλων δεσμευτήκαμε να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια, υπό την αιγίδα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας και η απόφαση ήταν πιεστική. Δεκάδες άνθρωποι, γέροντες ιδιαίτερα, μας πλησίασαν και μας παρακάλεσαν να μη σταματήσουμε την προσπάθεια, γιατί όπως θα δείτε και στα πορίσματα προτείνουμε κάθε δύο χρόνια να γίνεται σε διαφορετική χώρα και πόλη αν είναι δυνατόν συνέδριο, ώστε να επαναξετάζονται οι κινήσεις και οι πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί και να συνεχίσουμε με νέες πρωτοβουλίες και νέες προτάσεις μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημά μας, το αίτημα της διεθνούς αναγνώρισης της γενοκτονίας από εθνικά κοινοβούλια αλλά και από την Τουρκική δημοκρατία, γιατί θεωρούμε ότι η ικανοποίηση και η αποδοχή αυτού του αιτήματος μόνο θετικές επιπτώσεις θα έχει στις σχέσεις των δύο λαών, γιατί οι δύο λαοί δεν δικαιούνται μόνο να ζουν σε ένα κλίμα ειρήνης και δημιουργικής συνεργασίας αλλά αυτό απαιτούν και οι νέες πραγματικότητες».

Γιώργος Παρχαρίδης: πρόεδρος ΠΟΕ

«Τα πρακτικά «όπλο» για

τη συνέχιση του αγώνα»

Ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Γιώργος Παρχαρίδης μίλησε για σημαντική εκδήλωση ενώ συνεχάρη την Οργανωτική Επιτροπή για την πραγματοποίηση τόσο της ημερίδας όσο και για την παρουσίαση των πρακτικών, «γιατί για μένα ένα συνέδριο δεν τελειώνει παρά μόνο όταν παραδίδονται τα πρακτικά. Αυτό πραγματικά θα είναι ένα «όπλο» για εμάς στη μάχη που δίνουμε για την διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας και χαίρομαι που ειπώθηκε ότι αυτό το συνέδριο θα γίνει θεσμός». Ο κ. Παρχαρίδης κατηγόρησε την πολιτεία ότι μετά την αναγνώριση έμεινε στάσιμη από το 1994, «διότι δεν κάνει τίποτα για τη διεθνή αναγνώριση. Πιστεύουμε ότι παρότι είμαστε μόνοι μας θα πετύχουμε θα αγωνιστούμε έως τη δικαίωση, που είναι η αναγνώριση».

Ο πρόεδρος της Παμποντιακής αναφέρθηκε στην θετική εξέλιξη του θέματος της Θέα Χάλο χαρακτηρίζοντας το γεγονός «χρυσή σελίδα στην ιστορία του ποντιακού ελληνισμού», αλλά και στην αναγνώριση της ποντιακής γενοκτονίας από τη Βουλή της Νότιας Αυστραλίας μετά από πρόταση του κ. Άτκινσον αλλά και στην επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη όπου μίλησε στην εκδήλωση για τη γενοκτονία στου ποντιακού ελληνισμού γιατί «πίστεψε στο δίκαιο του αγώνα μας».

Στη συνέχεια ο κ. Παρχαρίδης αναφέρθηκε στη «συγνώμη» που ζητούν εκ μέρους της Τουρκίας, γιατί οι καλές σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών δεν μπορούν «να στηριχθούν στο ψέμα. Θα πρέπει να στηριχθούν σε γερά θεμέλια και αυτά είναι η αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας ότι η γενοκτονία έχει συντελεσθεί», ενώ έκανε ειδική αναφορά στις δηλώσεις του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν που αφορούν στην αυτοκριτική του και στο «μήπως ήταν λάθος που εκδιώξαμε πολίτες διαφορετικής εθνικής ταυτότητας. «Για μένα είναι παρήγορο εφόσον δείχνει ότι η Τουρκία αποφάσισε να εκδημοκρατιστεί και όσο η Τουρκία εκδημοκρατείται οι δικές μας ελπίδες αυξάνονται για την αναγνώριση».

Να σημειωθεί ότι την εκδήλωση χαιρέτισε και ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου κ. Τοκμακίδης ενώ κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε η Χρύσα Μαυρίδου κατέθεσε πρόταση για τη δημιουργία στην Κομοτηνή μνημείου αφιερωμένου στις τρεις γενοκτονίες.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.