Πραγματοποιηθηκε σεμιναριο για την απασχολησιμοτητα των ΑμεΑ

Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κομοτηνής – Europe Direct με την υποστήριξη της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και την συνεργασία του Συλλόγου Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα «Περπατώ», θα πραγματοποίησε το Σάββατο στην αίθουσα εκδηλώσεων του πολυλειτουργικού κτιρίου Δήμου Κομοτηνής σεμινάριο για την απασχολησιμότητα των ΑμεΑ με θεματικές όπως «οι τεχνικές αναζήτησης εργασίας» και «η αναζήτηση και η αξιοποίηση της πληροφορίας». Εισηγητής του σεμιναρίου ήταν ο κ. Σταμάτης Πίττας, κοινωνικός λειτουργός ειδικευμένος στα άτομα με αναπηρία – επικεφαλής του τμήματος υποστηρικτικής τεχνολογίας της ΙΔΕΑΣΙΣ (Συστήματα και Υπηρεσίες Υψηλής Τεχνολογίας για ΑμεΑ) ενώ ομιλία παρέθεσε και ο πρόεδρος του «Περπατώ» Άλεξ Ταξιλδάρης. Στο πλαίσιο του σεμιναρίου πραγματοποιήθηκε και επίδειξη ειδικού εξοπλισμού για ΑμεΑ (ειδικά πληκτρολόγια, ποντίκια, διακόπτες, εικονικά πληκτρολόγια κ.τ.λ.) καθώς και demo λογισμικά (για εξάσκηση του χεριού κ.τ.λ.).

Τον λόγο αρχικά πήρε ο κ. Πίττας ο οποίος αναφέρθηκε στα εξής: «Οι δραστηριότητες δεν διαφέρουν απ αυτές που υποτίθεται ότι κάποιος σε εισαγωγικά φυσιολογικός άνθρωπος μπορεί να κάνει από και πέρα η υποστήριξη έχει να κάνει και στο τεχνικό κομμάτι του ειδικού εξοπλισμού για χρήση υπολογιστών, για χρήση συστημάτων επικοινωνίας και ούτω καθεξής αλλά αυτό το οποίο θα εστιάσουμε σήμερα είναι στο κομμάτι τη συμβουλευτικής και σκοπός μας είναι να μην δώσουμε απλώς μια γνώση «ξερή» αλλά να μπορέσουμε να κινηθούμε υποστηρικτικά σε βάθος χρόνου, αυτό δηλαδή το οποίο μας ενδιαφέρει είναι μια συνεχόμενη ροή επικοινωνίας από εμάς προς στη ομάδα η οποία θα δείξει ενδεχομένως κάποιες δραστηριότητες».

Ακολούθησε η ομιλία του Άλεξ Ταξιλδάρη ο οποίος τόνισε την ανάγκη ευρεσης τρόπων για την επαγγελματική αποκατάσταση των ΑμεΑ: «Η αφορμή αυτής της εκδήλωσης ήταν όταν κάποια στιγμή μίλησε ο κ. Σταμάτης πάνω στο θέμα των ατόμων με αναπηρίες και πώς μπορεί να αναλυθεί αυτό μέσα από μία μελέτη που είχαμε κάνει για την κοινωνία της πληροφορίας και είπαμε ότι θέλουμε να κάνουμε μια ημερίδα που να είναι πραγματικά ρεαλιστική, δηλαδή να δείξει και να προτείνει άμεσα τρόπους στα άτομα με αναπηρία με οποιονδήποτε αποκλεισμό που αφορά σε κινητικό πρόβλημα η οποιοδήποτε άλλο, πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τεχνολογίες για να μπορέσουν να μπουν στη διαδικασία εύρεσης κάποιου επαγγέλματος ή κάποιας επιχείρησης.

Όπως όλα στην Ελλάδα έτσι και το κομμάτι αυτό, εάν μια φορά είναι δύσκολα για έναν αρτιμελή, κάποιον που δεν παρουσιάζει κάποιο άμεσο πρόβλημα, για τα άτομα αυτά είναι πολύ μεγαλύτερο και μας απασχολεί γενικότερα παρά πολύ η εκπαίδευση και η εύρεση εργασίας για τα άτομα με αναπηρίες που κανένας στη χώρα μας δεν έχει ασχοληθεί για την αποκατάστασή τους. Για μένα δεν είναι τόσο ότι δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση όσον αφορά το πώς αντιμετωπίζει η κοινωνία τα άτομα με αναπηρίες και η πρόσβαση λόγω σκαλιών και ραμπών κτλ αλλά ότι τα άτομα με αναπηρίες δεν έχουν κατάλληλη εκπαίδευση και δεν βρίσκονται σε τέτοιο επίπεδο που να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον αν υπάρχουν τέτοιες δομές.

Παρ’ όλα αυτά πιστεύω ότι πρέπει να δώσουμε σημασία στο κομμάτι της αποκατάστασης και μετά έρχεται το κομμάτι της εκπαίδευσης και της εργασίας, αλλά στην Ελλάδα έτσι όπως είναι τα πράγματα προσπαθούμε να το πετύχουμε μέσα από ένα κομμάτι, δηλαδή από την εργασία να πετύχεις κι αυτό, να τον κάνεις να βγει έξω από το σπίτι και να καλύψει τις βασικές του ανάγκες, γιατί η αποκατάσταση στο εξωτερικό πληρώνεται από το κράτος και από τις ασφάλειες ενώ στην Ελλάδα δεν γίνεται αυτό, υπάρχει μεγάλο οικονομικό πρόβλημα και ο στόχος της ημερίδας θα είναι αυτός να προτείνει λύσεις είτε μέσα από το Διαδίκτυο είτε με άλλους τρόπους για να βρούνε δουλειά τα άτομα με αναπηρίες».

Ουζγκιούρ Μεμέτ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.