«Πως θα κρατησουμε τον κοσμο, αν δεν λυσουμε τα προβληματα υποδομων;»

Τα προβλήματα της έλλειψης νερού για άρδευση, αλλά και της κακής κατάστασης του οδικού δικτύου απασχολούν τους κατοίκους στην Ορεινή Κοινότητα του Κέχρου. Μικροί οικισμοί, πολλά προβλήματα στα ορεινά της Ροδόπης. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Κοινότητας, ο κ. Χαφούζ Χοτζά Αμπτούλ Καδή, το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η οδοποιία. «Είμαστε πάρα πολύ πίσω. Το έχουμε πει πάρα πολλές φορές, αλλά τίποτε δεν αλλάζει», δηλώνει και προσθέτει, « Αν συγκρίνουμε την Κοινότητά μας, με τους Νομούς Έβρου και Ξάνθης, θα διαπιστώσουμε τεράστιες διαφορές».

Ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζετε στην Κοινότητα Κέχρου πρόεδρε;

Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η οδοποιία. Είμαστε πάρα πολύ πίσω. Το έχουμε πει πάρα πολλές φορές, αλλά τίποτε δεν αλλάζει. Αν συγκρίνουμε την Κοινότητά μας, με τους Νομούς Έβρου και Ξάνθης, θα διαπιστώσουμε τεράστιες διαφορές. Μέχρι και το Χαμηλό έχουμε άσφαλτο, από εκεί και πέρα είναι εννέα οικισμοί χωρίς άσφαλτο. Μιλάμε εδώ και είκοσι χρόνια για ανάπτυξη της περιοχής του Ορεινού Όγκου, λέμε –λέμε και ξανάλεμε και δεν μπορούμε να καταθέσουμε ούτε τη μελέτη της Χλόης που κοστίζει έξι εκατομμύρια. Δυστυχώς δεν τα έχουμε καταθέσει ακόμη σε κανένα πρόγραμμα. Ο κάθε οικισμός έχει από 70 έως 150 οικογένειες. Πώς θα κρατήσουμε τον κόσμο στην περιοχή μας, αν δεν λύσουμε τα προβλήματα υποδομών; Γιατί να μείνουν πάνω στα βουνά,, όταν δεν έχουν επιλυθεί ακόμη τέτοια ζητήματα;

Ποιοι οικισμοί δεν έχουν ακόμη οδικό δίκτυο ασφαλτοστρωμένο;

Μιλάμε για τους οικισμούς:
Β΄ Μικρός Κέχρος, Κερασιά, Κάμπος, Χαράδρα, Σάπκα, Άρης, Μοναστήρι, Τσούκα, Βούρλα. Όλοι αυτοί οι οικισμοί είναι χωρίς άσφαλτο. Η σύνδεση Οργάνης – Κέχρου με άσφαλτο δεν έχει γίνει. Και από εκεί και πέρα συνδέεται ο δρόμος Χαμηλό έως τα Χίλια. Μέχρι τα Χίλια έχει ασφαλτοστρωθεί ο δρόμος και εμείς δεν μπορούμε να προχωρήσουμε από εκεί και πάνω. Πρόκειται για μια απόσταση επτά χιλιομέτρων, ένας δρόμος χωρίς άσφαλτο.

Δεν έγινε τίποτε δηλαδή τα τελευταία χρόνια της δικής σας προεδρίας;

Τα τελευταία πέντε χρόνια έγιναν προσπάθειες από την Κοινότητα. Για να καταλάβετε, το υπάρχον οδικό δίκτυο ήταν σε μια κατάσταση τέτοια που δεν μπορούσε να περάσει κανένα αυτοκίνητο. Καταφέραμε να διορθώσουμε την κατάσταση του οδικού δικτύου, κάναμε διαπλατύνσεις, αλλά δεν έχουν ασφαλτοστρωθεί.
Δώσαμε μεγάλη δυνατότητα στην υλοποίηση των τεχνικών έργων για να διοχετεύονται οι ορμητικοί χείμαρροι έξω από το δρόμο. Για να μην καταστρέφεται το οδικό δίκτυο σε κάθε βροχή, αλλά από εκεί και πέρα χρειάζεται η Νομαρχία να φροντίσει το δίκτυο που είναι στην δική της ευθύνη.

Δόθηκαν χρήματα για να υλοποιήσετε τα έργα που απαιτούνται;

Συνολικά εδώ και πέντε χρόνια πήρα από την γενική γραμματεία της Περιφέρειας πάρα πολλά χρήματα, αλλά είχαμε πάρα πολλά προβλήματα λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, των συχνών καταστροφών, με αποτέλεσμα να μην γίνουν πολλά, που θα έπρεπε.

Λέτε ακόμη το νερό νεράκι στην περιοχή;

Λέγαμε το νερό νεράκι. Είμαι ευχαριστημένος στη θέση που βρισκόμαστε τώρα στο θέμα της ύδρευσης. Αξιοποιήσαμε από το πρόγραμμα «Θησέας» ένα εκατομμύριο ευρώ. Έχω δώσει σε επτά οικισμούς νερό: Κέχρο, Κερασιά, Τσούκα, Βούρλα, Χαμηλό και Β΄Μικρός Κέχρος. Υλοποιήθηκαν καινούργια δίκτυα, υδρομαστεύσεις και γεωτρήσεις. Συγκεντρώνουμε το νερό και το μοιράζουμε. Παλιά δεν είχαμε ούτε να πιούμε, κουβαλούσαμε με τα αυτοκίνητα, τώρα φτάσαμε να μην αντιμετωπίζουμε πρόβλημα ύδρευσης. Οι καιρικές συνθήκες, όμως, αλλάζουν και για να μην αντιμετωπίσουμε πρόβλημα χρειαζόμαστε οπωσδήποτε ένα φράγμα. Ετοιμάσαμε μια μελέτη με το Πανεπιστήμιο Ξάνθης, για την υλοποίηση φράγματος στα Χίλια, κοστίζει γύρω στα 2,5 εκ. ευρώ. Απαιτούνται 300.000 ευρώ για την δημοπράτηση της μελέτης. Αυτά τα λεφτά τα χρειαζόμαστε, αν δεν τα εγκρίνει η Γ.Γ. της Περιφέρειας θα αναζητήσουμε από αλλού πόρους, σκεφτόμαστε ακόμη και την λήψη δανείου, γιατί το έργο πρέπει να γίνει οπωσδήποτε. Ευτυχώς δεν έχουμε σπίτια πια χωρίς πόσιμο νερό. Για να κρατήσουμε, όμως, τον κόσμο στα ορεινά πρέπει να λύσουμε και τα προβλήματα άρδευσης. Μ΄ αυτό το φράγμα πιστεύω ότι θα λυθεί το πρόβλημα, θα είναι δυναμικότητας 850.000 κ.β. και το δίκτυο είναι ήδη έτοιμο να τροφοδοτήσει οκτώ οικισμούς.

Πόση έκταση καλλιεργείτε στον ορεινό Κέχρο; Έχετε αναπτυγμένη και την κτηνοτροφία;

Καλλιεργούνται 25.000 στρέμματα και εκτρέφονται 15.000 αιγοπρόβατα και 4.500 βοοειδή. Κάνουμε μια προσπάθεια να πείσουμε τους κατοίκους να καλλιεργούν και μήλα και αχλάδια και άσπρα κεράσια που βγαίνουν στην περιοχή. Είναι καλλιέργειες παραδοσιακές που μπορούν να γίνουν στην Κοινότητά μας, αρκεί να επιλύσουμε και τα προβλήματα ύδρευσης. Πρέπει να προσφέρουμε εναλλακτικές καλλιέργειες στους παραγωγούς.

Φεύγουν οι νέοι, μεταναστεύουν;

Μεταναστεύουν δυστυχώς! Εφόσον δεν μπορούμε ακόμη να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα με επιτυχία. Αν πρέπει να βγάζουν 15.000 στην Κομοτηνή για να ζήσουν, στον Κέχρο θα πρέπει να βγάζουν 20.000 ευρώ για να μείνουν. Έτσι τώρα πηγαίνουν στην Κομοτηνή, στα Αρριανά, στο Λύκειο. Στον οικισμό Λύκειο των Σαπών έχουν εγκατασταθεί 150 οικογένειες από τον Κέχρο.

Η εικόνα στην εκπαίδευση έχει αλλάξει προς το καλύτερο;

Υπάρχει διάθεση για μόρφωση, δεν υπάρχουν, όμως, παιδιά. Φτάσαμε να έχουμε σε όλη την Κοινότητα 85 παιδιά, όταν, παλιότερα, μόνο στον Κέχρο, είχαμε 80 παιδιά. Εμείς, φροντίσαμε να αποκαταστήσουμε τις υποδομές και τα σχολικά κτίρια βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση. Νέο κόσμο δεν έχουμε.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.