Πολυπλευρη διαπεριφερειακη αναπτυξη επιθυμει η ΠΑΜΘ

Οι στόχοι της Περιφέρειας για στήριξη της ανάπτυξης στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, αλλά και στον τουρισμό στο Σχέδιο Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πενταετούς Επιχειρησιακού Προγράμματος - Γιώργος Παυλίδης «Χρειάζεται επιμονή σημείο σημείο, δεν πρέπει να αφήσουμε τίποτε κάτω»

Μια διακριτή Περιφερειακή ανάπτυξη, η οποία θα στηρίζεται στις τεράστιες δυνατότητες που έχει η Περιφέρεια ΑΜΘ λόγω της θέσης της και των φυσικών της δυνατοτήτων περιγράφεται στο Σχέδιο Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πενταετούς Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης 2016-2019 το οποίο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ την Τετάρτη 18 Μαΐου.
 
Το Σχέδιο του Στρατηγικού Σχεδιασμού είναι το πρώτο στάδιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας, στο οποίο ενσωματώνονται όλες οι απόψεις, οι τάσεις, οι διατυπώσεις, και σε αυτό γίνεται αποτίμηση της υφιστάμενης κατάστασης της Περιφέρειας. Στη συνέχεια διατυπώνεται το όραμα και οι στρατηγικοί στόχοι για τα επόμενα χρόνια, ενώ μετά την έγκριση του σχεδίου θα ακολουθήσει το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, στο οποίο θα ενταχθούν λεπτομερέστερες δράσεις και μετά το Πενταετές Πρόγραμμα Δράσεων με τα επιμέρους ετήσια προγράμματα.
 
Όπως σημείωσε ο εισηγητής του θέματος, Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος και Υποδομών κ. Κωνσταντίνος Καλούδης, το Σχέδιο έχει τέσσερις άξονες, α) Περιβάλλον και ποιότητα ζωής, β) Κοινωνική Μέριμνα, Παιδεία, Υγεία και Αθλητισμός, γ) Τοπική οικονομία και απασχόληση, δ) Βελτίωση της διοικητικής ικανότητας και της οικονομικής κατάστασης της Περιφέρειας.
 
Στο σχέδιο οι υπηρεσίες της Περιφέρειας συγκέντρωσαν και επικαιροποίησαν όλα τα στοιχεία και στη συνέχεια έγινε αξιολόγηση των στοιχείων. Στο τέλος του σχεδίου διατυπώνεται το όραμα της Περιφέρειας και η στρατηγική της. 

Προς μια διακριτή περιφερειακή ανάπτυξη

«Οι περιφέρειες ως θεσμοί έχουν το βάρος της ανάπτυξης, για να επιτευχθεί μια διακριτή περιφερειακή ανάπτυξη, δεν μπορούμε να μείνουμε στις παλιές λογικές να περιμένουμε από κάποιους ξένους. Αν την υπόθεση του τόπου δεν την πάρουμε εμείς στα χέρια μας, τότε είναι βέβαιο ότι κανείς δεν θα ενδιαφερθεί να τον αξιοποιήσει, να τον προοδεύσει και να τον αναπτύξει» σημείωσε ανοίγοντας την τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Παυλίδης, τονίζοντας πως η διαδικασία της στόχευσης του στρατηγικού σχεδιασμού είναι βαθιά ουσιαστική, και αποτελεί ενέργεια που δίνει τις κατευθύνσεις και καταγράφει πράγματα και καταστάσεις.
 
Ο κ. Παυλίδης θεωρεί πως η Περιφέρειά μας είναι ιδιαίτερα προικισμένη, και είναι σήμερα το επίκεντρο ενός νέου αναπτυσσόμενου δυναμικού χώρου με διεθνή χαρακτηριστικά, που μπορεί να καταστεί το επίκεντρο αρκεί να το πιστέψουν οι κάτοικοί της. Και αυτό γιατί έχει μια σειρά από νέους μεθοριακούς σταθμούς που δίνουν άμεση πρόσβαση σε εκατομμύρια δυνητικούς επισκέπτες-τουρίστες, εν δυνάμει καταναλωτές αλλά και επενδυτές, που θα αποτελέσουν, πλέον της υπάρχουσας τοπική κρίσιμης μάζας, την κινητήρια δύναμη και ένα εφαλτήριο με τεράστιες νέες εισροές. Την ίδια ώρα έχει τεράστιες δυνατότητες που δεν έχουν αξιοποιηθεί όπως τα ποτάμια, τους φυσικούς πόρους και τα μη μεταλλικά ορυκτά, τα δάση, τις μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, δύο εξαιρετικά λιμάνια και εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό. 

Χρόνια αποδυνάμωση της ΑΜΘ

Δυστυχώς όμως οι τελευταίες και προηγούμενες πολιτικές αποδυνάμωσαν την περιοχή, με τεράστια φυγή επιχειρήσεων προς γειτονικές χώρες, όπως η Βουλγαρία, μιας και ενώ ωφελούμαστε από τα σύνορα, έχουμε και ισχυρές πιέσεις που πρέπει η πολιτεία να άρει μέσα από την εσωτερική νομοθεσία.
 
«Ένας χαρισματικός και προνομιακός τόπος όπως ο δικός μας», τόνισε ο Περιφερειάρχης, «σήμερα μειονεκτεί και βρίσκεται από το 2013 στην τελευταία θέση των περιφερειών της χώρας, και στην εικοσάδα των τελευταίων περιφερειών της ΕΕ». Για αυτό και στη διαμόρφωση του σχεδιασμού, όπως εξήγησε ο ίδιος, ως νέα διοίκηση έπρεπε να αναζητήσουν γιατί ένας τέτοιος τόπος με τέτοιες δυνατότητες βρέθηκε να υστερεί τόσο πολύ και σε αυτά τα ερωτήματα προσπάθησαν να απαντήσουν μέσα από το στρατηγικό σχεδιασμό. Εξέφρασε μάλιστα την άποψη ότι υπήρξε μια βραδύτητα τα τελευταία 5-6 χρόνια, όμως η αδράνεια και η υστέρηση πάει πίσω 15 χρόνια, όταν η υπόλοιπη Ελλάδα είχε μέσο όρο ανάπτυξης πολύ μεγαλύτερο από ότι η ΑΜΘ, όπου επικρατούσε η άποψη ότι μοναδικό εργαλείο ανάπτυξης ήταν οι πόροι κάθε επιχειρησιακής περιόδου, μην ενεργοποιώντας παράπλευρα πεδία που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ανάπτυξη.
 
«Πρέπει να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, να φύγουμε από αυτή την αδράνεια, και η άποψή μας είναι ότι έχουμε εσωτερική στρεβλή διάρθρωση των παραγωγικών τομέων, ισχυροί τομείς όπως ο τουρισμός και ο πρωτογενής τομέας παρέμειναν ή τελματωμένοι ή στο χώρο της αδιαφορίας ή σε χαμηλή υποστήριξη» σημείωσε, τονίζοντας πως ως Περιφέρεια υπήρχε προσπάθεια να γίνει η ΑΜΘ ο απόλυτος βιομηχανικός τόπος χωρίς να σκύψει να δει τι επιπλέον μπορεί να γίνει στην περιοχή, αφηνόμενη σε μια απλή καθημερινή διαχείριση.
 
Επίσης ο κ. Παυλίδης, όπως παρέθεσε στην εισήγησή του, θεωρεί τεράστιο θέμα την έλλειψη διασύνδεσης της ανάπτυξης στην Περιφέρεια, που παραμένει περιχαρακωμένη και δεν μπορεί να υποστηριχθεί, ενώ και οι πολίτες δεν αγαπούν ενιαία την Περιφέρεια, για αυτό ο κ. Παυλίδης θεωρεί σημαντικό οι πολίτες να αγαπήσουν ενιαία την Περιφέρεια, να γίνει βαθιά συνείδηση η ενδοπεριφερειακή καταναλωτική συνείδηση, ώστε όλοι μαζί να επιτύχουν πολύ περισσότερα. «Πρέπει να πιστεύουμε στον τόπο μας, πρέπει να τον υποστηρίζουμε παντού και ενιαία, η προσπάθεια που γίνεται σήμερα είναι και πρέπει να είναι στην κατεύθυνση της συμπαγούς παρουσίας μας παντού» σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Το νέο όραμα της ΑΜΘ

Διασαφηνίζοντας το νέο όραμα της Περιφέρειας ο κ. Παυλίδης μίλησε για την ανάγκη μιας διακριτής πολύπλευρης ανάπτυξης στην Περιφέρεια, στην οποία θα αναπροσαρμοστεί το αναπτυξιακό πρότυπο στα δικά της χαρακτηριστικά, στο γεωγραφικό χώρο. Στόχος είναι να ανασυγκροτηθεί το παραγωγικό πρότυπο της Περιφέρειας για να μετασχηματιστεί σε τουριστικό προορισμό αριστείας, ένας τόπος με ανακάμπτουσα βιομηχανική παραγωγή με τη συνδρομή της κυβέρνησης, ώστε να αξιοποιηθούν οι υπάρχουσες υποδομές και επιπλέον να γίνει η Περιφέρεια διαμετακομιστικό κέντρο σε ρεαλιστικό επίπεδο, αξιοποιώντας τα λιμάνια ως πύλες εισόδου συνδέοντάς τα μέσω του δικτύου μεταφορών με όλα τα βόρεια σύνορά μας, αλλά και να είναι ενεργειακός κόμβος επ’ ωφελεία της κοινωνίας.
 
Ο κ. Παυλίδης υποστήριξε πως για να αρθεί η διαρθρωτική αδράνεια, πρέπει να αξιοποιηθεί, πέραν των στόχων, η τοπική ταυτότητα και ο πλούτος της περιοχής, να αξιοποιηθεί η γεωστρατηγική θέση της ΑΜΘ αλλά και να στηριχθεί το ισχυρό αγροτοδιατροφικό σύμπλεγμα που υφίσταται. Σε αυτό το σημείο σημείωσε πως γίνονται από την Περιφέρεια δράσεις πολύ σημαντικές για να αλλάξουν συγκεκριμένα δεδομένα για τον τόπο, τονίζοντας πως έχει μείνει αρκετά πίσω σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη διασύνδεση του τομέα με τη μεταποίηση, που υπάρχει σε μερικές περιοχές, όμως πρέπει να υπάρχει ώθηση σε όλη την Περιφέρεια, μέσω ομάδων συνεργασιών.
 
Όσο για τον τομέα της δευτεροβάθμιας παραγωγής, ο κ. Παυλίδης τόνισε πως επιδίωξη είναι να προσελκυθούν επενδύσεις σε νέα δεδομένα, χρησιμοποιώντας την πολύ σημαντική δουλειά που γίνεται μέσω της έξυπνης εξειδίκευσης, της καινοτομίας, της διασύνδεσης των πανεπιστημίων με την επιχειρηματικότητα.
 
Έμφαση όμως δίνει η διοίκηση της Περιφέρειας και στον τομέα του τουρισμού, όπου οι πολίτες πρέπει να πειστούν ότι μπορεί ο τόπος να γίνει σημαντικός τουριστικός προορισμός αλλά και να μεταλαμπαδεύσουν αυτή την πεποίθηση σε όλη τη χώρα. «Χρειάζεται επιμονή σημείο σημείο, δεν πρέπει να αφήσουμε τίποτε κάτω» τόνισε ο κ. Παυλίδης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η ανάπτυξη δεν έρχεται μέσα από τα τεράστια έργα, αλλά από μικρά κομμάτια ενός παζλ που στο σύνολό τους συνεισφέρουν περισσότερο και διαχέονται περισσότερο από ένα μεγάλο έργο.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως η Περιφέρεια σε αυτή την προγραμματική περίοδο περιμένει συνολικές χρηματοδοτήσεις πάνω από 1 δις ευρώ, μέσα από το νέο ΕΣΠΑ, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, το πρόγραμμα Ελλάδα Βουλγαρία και σημαντικά ποσά από τα τομεακά των Υπουργείων. 

Επιφυλακτική η αντιπολίτευση

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης ο επικεφαλής της παράταξης της «κοινωνικής Συμμαχίας» κ. Φώτης Καραλίδης εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσο θα υπάρξει χρηματοδότηση για να γίνουν όλα όσα περιγράφονται στο σχέδιο.
Χαρακτήρισε δε τη στοχοθέτηση της διοίκησης ως έκθεση ιδεών, τονίζοντας ότι σε πολλά σημεία υπάρχουν έργα που προβλέπεται να γίνουν με ιδίους πόρους της Περιφέρειας, τη στιγμή που ο ίδιος ο Περιφερειάρχης έχει δηλώσει πως δεν υπάρχουν πόροι πέρα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, για αυτό και η παράταξή του ψήφισε παρών με την υπόσχεση ότι θα παρακολουθούν στενά την εξέλιξη του προγράμματος.
 
Από την πλευρά της Ριζοσπαστικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Σπύρος Τουρτούρης εξέφρασε την άποψη ότι απουσιάζει από το σχέδιο ο τρόπος με τον οποίο θα φτάσει η διοίκηση στο όραμα το οποίο έχει διατυπώσει, θεωρώντας επιπλέον πως θα πρέπει να δοθεί περισσότερη έμφαση στην καταπολέμηση της φτώχειας αλλά και στον περιορισμό της ενδοπεριφερειακής ανισότητας.
 
Λάβρος κατά του Σχεδίου ήταν ο επικεφαλής της Λαικής συσπείρωσης κ. Χρήστος Τρέλλης, ο οποίος τόνισε πως η Περιφέρεια αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα εγκατάλειψης, υπανάπτυξης και καθυστέρησης, τονίζοντας πως για την παράταξη θεμέλιο όλων είναι η κοινωνική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, στον κεντρικό και περιφερειακό σχεδιασμό με κίνητρο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, κάτι που δεν ικανοποίει η πρόταση της Περιφέρειας.
 
Τέλος η κ. Κατερίνα Γεροστεργίου, από την Οικολογία Αλληλεγγύη, χαρακτήρισε ευχολόγιο την πρόταση που κατέθεσε η Περιφέρεια, σημειώνοντας πως παρόλο που μιλά για συμμετοχή των πολιτών σε πολλές δράσεις, αυτοί δεν ερωτήθηκαν, ενώ τομείς, όπως η κοινωνική οικονομία, δεν φαίνεται πως θα συνδεθούν με την κοινωνία των πολιτών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.