Πολλα τα παραπονα για το νερο στην Κομοτηνη

Η παροχή από το επισφαλέστερο νερό των φραγμάτων έφερε την αύξηση της παροχέτευσης χλωρίου στο σύστημα - Βραχυκύκλωμα από πουλί που μπλέχτηκε στα καλώδια του ρεύματος προκάλεσε τη βλάβη στο υδραγωγείο της ΔΕΥΑΚ

Στην προσπάθεια να κρατήσει στα επιθυμητά όρια την ποιότητα του νερού, λόγω του προβλήματος που προκάλεσε βραχυκύκλωμα από πουλί το οποίο μπλέχτηκε στα καλώδια του ρεύματος οφείλεται, σύμφωνα με την ΔΕΥΑΚ, η έντονη οσμή χλωρίου η οποία παρατηρήθηκε σε πολλές περιοχές της Κομοτηνής το πρωί και το απόγευμα της Κυριακής 11 Ιουνίου.
 
Το βραχυκύκλωμα είχε ως αποτέλεσμα το ποιοτικότερο νερό, που συλλέγεται από τις γεωτρήσεις, να μην είναι διαθέσιμο στο δίκτυο, παρά μόνο το νερό από την υδρομάστευση, το οποίο στις αρχές και καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, λόγω της χαμηλής στάθμης, είναι επισφαλέστερο, για αυτό και η ΔΕΥΑΚ ανέβασε την παροχή χλωρίου στο σύστημα.
 
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα σε πολλές περιοχές της πόλης να υπάρχουν έντονα παράπονα για την ποιότητα του νερού και ιδιαίτερα για την οσμή του, τα οποία συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και μετά την αποκατάσταση της βλάβης το απόγευμα της Κυριακής, με εστίες να εντοπίζονται και το πρωί της Δευτέρας.
 
Μάλιστα ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Δημήτρης Καρασταύρου ερωτηθείς επέμεινε πως δεν υπήρξε κανένας κίνδυνος δηλητηρίασης ή για οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα στους καταναλωτές, σημειώνοντας πως στο χώρο βρίσκονταν και ο υπεύθυνος ποιότητας νερού της ΔΕΥΑΚ. 

Πολλαπλές πηγές ύδρευσης 

Όπως τόνισε ο κ. Καρασταύρου, αυτή την περίοδο η ΔΕΥΑΚ παίρνει νερό για την ύδρευση της πόλης τόσο από την υδρομάστευση, όσο και από τις γεωτρήσεις, με το «μείγμα» να αυξάνεται σταδιακά υπέρ των γεωτρήσεων.
 
Το βραχυκύκλωμα που προκλήθηκε από το πουλί που μπλέχτηκε στα καλώδια της ΔΕΗ, είχε σαν αποτέλεσμα να καεί ο ηλεκτρολογικός πίνακας που υποστηρίζει το κεντρικό αντλιοστάσιο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να τροφοδοτηθεί το σύστημα της ΔΕΥΑΚ με νερό γεώτρησης.
 
Το πρόβλημα έγινε αντιληπτό περίπου στις 10 το πρωί της Κυριακής, μιας και άρχισε να πέφτει η στάθμη του νερού και δεν υπήρχε παροχή από το αντλιοστάσιο, για αυτό και κινητοποιήθηκαν τα συνεργεία της ΔΕΥΑΚ, που εντόπισαν καμένα στοιχεία στον πίνακα.
 
Το πρόβλημα ήταν ότι κάθε φορά που αντικαθιστούσαν ένα καμένο στοιχείο φαινόταν πως η βλάβη ήταν ακόμα πιο εκτεταμένη, με αποτέλεσμα να πρέπει να αντικατασταθούν πολλά στοιχεία του πίνακα, καθώς και του βοηθητικού συστήματος που βρίσκεται δίπλα στον πίνακα που χειρίζεται τις γεωτρήσεις.
 
Η αντικατάσταση έγινε συντομότερα από το αναμενόμενο, μιας και υπήρχαν ανταλλακτικά στην αποθήκη της ΔΕΥΑΚ, ώστε να μην χρειάζεται να καθυστερήσει για την προμήθειά τους. 

Χαμηλή ποιότητα νερού 

Όμως η ποιότητα του νερού που λαμβάνεται από τα επιφανειακά νερά, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι χαμηλότερη, λόγω της χαμηλής στάθμης των υδάτων στα σημεία από όπου γίνεται η υδρομάστευση. Για αυτό και χρησιμοποιούν τις γεωτρήσεις, οι οποίες δίνουν νερό καλύτερης ποιότητας και κρατούν την ποιότητα στα επιτρεπτά όρια.
 
Παρόλα αυτά ήδη από την Παρασκευή, τα δείγματα που είχαν πάρει ήταν εντός των επιτρεπτών ορίων, υψηλότερα από τον μέσο όρο που κρατάει στο νερό η ΔΕΥΑΚ, μιας και λόγω της μείωσης της παροχής νερού από την υδρομάστευση, παρακολουθούν την ποιότητα του νερού κάθε δύο μέρες.
 
Όμως με δεδομένο ότι οι γεωτρήσεις σταμάτησαν να παρέχουν νερό, «ενίσχυσαν» την παροχή με χλώριο, επιθυμώντας να διασφαλίσουν την υγιεινή του και την καθαριότητά του, μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες για την αποκατάσταση της βλάβης, λόγω του γεγονότος, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ, ότι το νερό που παίρνεται με αυτό τον τρόπο, έχει περισσότερα οργανικά στοιχεία.
 
Αυτό έγινε αντιληπτό σε όλη την πόλη, ιδιαίτερα μέχρι την επισκευή του συστήματος, μετά την οποία μείωσαν ξανά την παροχέτευση χλωρίου, κλείνοντας ταυτόχρονα την παροχή από την υδρομάστευση και δίνοντας νερό πλέον μόνο από γεωτρήσεις, για όλο το καλοκαίρι, ελπίζοντας πως θα φανεί η διαφορά και στους καταναλωτές.
 
Βέβαια, παραδέχτηκε ο κ. Καρασταύρου, αν είχε κατασκευαστεί το καινούριο υδραγωγείο, τότε δεν θα υπήρχε το θέμα με το χλώριο, μιας και η διασφάλιση της ποιότητας του νερού γίνεται με διαφορετικό τρόπο, ενώ θεωρεί πως δεν θα υποχρεωνόταν να αυξήσουν την παροχή του χλωρίου αν αυτό είχε γίνει ένα μήνα πριν ή κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν η στάθμη των νερών είναι υψηλότερη ή αν υπήρχε η παροχή από το φράγμα της Γρατινής, το οποίο έχει τεράστιες ποσότητες νερού και έτσι δεν έχει θέμα ποιότητας.  

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.