«Πολιτιστικο Οικονομικο Παρκο Ξανθης»

«Πράσινο φως» για την υποβολή του «Πρότυπου Καινοτόμου Σχεδίου Ανάπτυξης» με τίτλο «Πολιτιστικό Οικονομικό Πάρκο Ξάνθης» έδωσε με ομόφωνη απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης σε συνεδρίασή του, που έγινε πριν από δέκα ημέρες.

Πρόκειται για την ευρύτερη περιοχή των καπναποθηκών, που έχει επιλεγεί ως περιοχή παρέμβασης, με σκοπό να μετατραπεί σε πόλο έλξης για την πόλη.

Πρόκειται για έργο 20 εκατ. ευρώ περίπου, που υποβάλλεται από Εταιρικό σχήμα με κύριους φορείς το Δήμο Ξάνθης ως συντονιστή, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο, την ΤΕΔΚ Ν. Ξάνθης και το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης. Η εκπόνηση του Σχεδίου έγινε από την Επιχείρηση της ΤΕΔΚ «Ενέργεια – Περιβάλλον – Ανάπτυξη» με συντονιστή τον Σύμβουλο Ανάπτυξης κ. Ν. Μίχο.

Στόχος του συγκεκριμένου σχεδίου είναι η ανάπλαση του χώρου των καπναποθηκών με σκοπό να αποτελέσουν μεταβιομηχανικό πόλο ανάπτυξης, μέσα από την προσέγγιση και ιδιωτών. «Σήμερα οι καπναποθήκες συμβολίζουν την ακμή της Ξάνθης κατά τον προηγούμενο αιώνα. Είναι 40 σε αριθμό και δυστυχώς παραγκωνίζονται διότι διεισδύουν πολυκατοικίες. Πολλές απ’ αυτές τις καπναποθήκες έχουν καταστραφεί, εκ των οποίων οι 17 την τελευταία δεκαετία», όπως ανέφερε ο Ν. Μίχος, σύμβουλος Ανάπτυξης της Τ.Ε.Δ.Κ. Ξάνθης, μιλώντας για την κατάσταση, που επικρατούσε όλα αυτά τα χρόνια στο χώρο των καπναποθηκών.

Αναφερόμενος δε στους στόχους αυτού του μεγαλεπήβολου σχεδίου, είπε ότι «στόχος είναι σ’ αυτό τον βιομηχανικό πόλο – που δεν υπάρχει πλέον – να περάσουμε από την εγκατάλειψη στο στάδιο της ανάπτυξης και να δημιουργήσουμε συνθήκες ενός συγκριτικού πλεονεκτήματος. Δηλαδή αυτές οι καπναποθήκες να γίνουν -με κατάλληλες χρήσεις, αφού αναπλαστεί όλος ο χώρος- ένας μεταβιομηχανικός πόλος ανάπτυξης. Παρεμβαίνουμε σε μια κρίσιμη μάζα καπναποθηκών και δίνουμε τη δυνατότητα και στις υπόλοιπες καπναποθήκες -μέσα από τα σχέδια και τις δράσεις που προβλέπονται- να αναδειχτούν και να γίνει ελκυστική η περιοχή, ώστε και ο ιδιώτης, που αυτή τη στιγμή έχει μια καπναποθήκη να καταλάβει ότι συμφέρει να επενδύσει στην καπναποθήκη και όχι να την γκρεμίσει για να κάνει πολυκατοικία.

Στοχεύουμε στην επιχειρηματικότητα, στοχεύουμε στους νέους ανθρώπους, οι οποίοι θα θέλουν να επενδύσουν και να εγκατασταθούν σ’ αυτές τις καπναποθήκες. Ξεκινάμε από μια κρίσιμη μάζα καπναποθηκών ιδιοκτησίας φορέων και δήμου, οι οποίες θα αναπλαστούν, θα ανακαινιστούν, θα διαμορφωθούν ειδικοί χώροι studios και στη συνέχεια, θα καλέσουμε ειδικές κατηγορίες επιχειρηματιών και επιχειρήσεων να στεγαστούν σ’ αυτούς τους χώρους».


Το συνολικό σχέδιο είναι η δημιουργία του Πολιτιστικού Οικονομικού Πάρκου Ξάνθης, που έχει τόσο το οικονομικό επιχειρηματικό στοιχείο, όσο και το πολιτιστικό στοιχείο. Για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου συνεργάζονται αρμονικά οι προαναφερόμενοι φορείς,«καθένας δε αναλαμβάνει μια συγκεκριμένη δράση ώστε να δημιουργηθεί ένα καλό αποτέλεσμα».

Δράσεις του σχεδίου

Σύμφωνα με τον κ. Μίχο, οι προτεινόμενες δράσεις του σχεδίου αναπτύσσονται σε 3 επίπεδα.

• Το 1ο επίπεδο αφορά την ενίσχυση των τεχνικών υποδομών με την ανακαίνιση και διάσωση μιας κρίσιμης μάζας του εναπομείναντος δυναμικού των κτιριακών εγκαταστάσεων των πρώην καπναποθηκών και την ανάπλαση και ενοποίηση των κοινόχρηστων υποδομών της ευρύτερης περιοχής των καπναποθηκών.

• Το 2ο επίπεδο έχει να κάνει με την ανάπτυξη νέων, οικονομικά και κοινωνικά βιώσιμων, συνεργατικών προτύπων χρήσεων με την εγκατάσταση στις ανακαινισμένες καπναποθήκες επαγγελματιών και επιχειρήσεων υπό μορφή δικτύου (clusters) σε τρεις επιλεγμένες δραστηριότητες, του δομικού πολιτισμού, των δημιουργικών επαγγελμάτων και των παραγωγών τοπικών παραδοσιακών προϊόντων.

• Το 3ο επίπεδο αφορά τη δημιουργία ενός υπερτοπικού πόλου ανάπτυξης με την οριοθέτηση των ανακαινισμένων καπναποθηκών ως βάση του Πολιτιστικού Οικονομικού Πάρκου, όπου αυτές θα ενταχθούν και θα εμπλουτιστούν με νέες χρήσεις και από όπου θα διαχυθούν στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή.

Αναφερόμενος αναλυτικά στις προαναφερθείσες τρεις επιλεγμένες δραστηριότητες, αυτές του δομικού πολιτισμού, των δημιουργικών επαγγελμάτων και των παραγωγών τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, ο κ. Μίχος είπε ότι δημιουργούνται 3 δίκτυα επαγγελματιών.

• Το πρώτο δίκτυο που αφορά στο δομικό πολιτισμό, ο οποίος «περιλαμβάνει επιχειρηματίες και επιχειρήσεις που ασχολούνται με την κατασκευή και με προϊόντα κατασκευής».

• Το δεύτερο δίκτυο έχει να κάνει με επαγγελματίες διαφόρων αντικειμένων όπως «ελεύθερους δημιουργούς (αρχιτέκτονες, καλλιτέχνες, μουσικούς παραγωγούς, διαφημιστές, συντηρητές έργων τέχνης)».

• Το τρίτο δίκτυο αφορά στα παραδοσιακά προϊόντα. «Δηλαδή θα υπάρχει εκθετήριο όπου θα δίνεται η δυνατότητα στους παραγωγούς παραδοσιακών προϊόντων να εκθέσουν τα προϊόντα τους και να γίνεται η πώλησή τους με πιο σύγχρονο τρόπο, μέσω του διαδικτύου».

Επίσης, η υλοποίηση του σχεδίου για τις καπναποθήκες δίνει δυνατότητα δημιουργίας χώρων υλοποίησης ιδεών από το Πανεπιστήμιο. Έτσι, το Δ.Π.Θ. μεταφέρει εκεί τα γραφεία Διαμεσολάβησης και Σταδιοδρομίας, καθώς επίσης και κάποια εργαστήρια που «θα μεταφέρουν καινοτόμες ιδέες και ερευνητικά δεδομένα,που μπορούν μετά να μετατρέπονται σε επιχειρηματικές δράσεις».

Σ’ αυτό το χώρο υπάρχουν γραφεία υποστήριξης των επιχειρήσεων, πλήρης σύνδεση με το διαδίκτυο και πρόσβαση σε συγκεκριμένες βάσεις δεδομένων. Υπάρχουν γραφεία που στηρίζουν δημιουργικά επιχειρηματικά κεφάλαια, προκαλώντας το ενδιαφέρον των ιδιωτών-ιδιοκτητών των καπναποθηκών για κατασκευή δημιουργικών πολυχώρων ή άλλων παρεμφερών εγκαταστάσεων.

Τέλος, να σημειωθεί ότι ο φάκελος του σχεδίου υποβλήθηκε χθες στο υπουργείο Οικονομίας-Οικονομικών – Γενική Γραμματεία Επενδύσεων και Ανάπτυξης, προκειμένου να αξιολογηθεί.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.