«Ποιος ο κερδισμενος του Φεστιβαλ Φαναριου;»

Σχόλια, παρατηρήσεις, συμπεράσματα και προτάσεις από την Φ. Καζάκου

Με αφορμή την ολοκλήρωση του festival Φαναρίου, η δημοτική παράταξη «Εμείς… πόλη» δια της επικεφαλής της κ. Φελίνας Καζάκου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταθέτει τις απόψεις της σχετικά με την αξιολόγηση αλλά κυρίως με τα προσδοκώμενα αποτελέσματα του Φεστιβάλ.
 
«Πρόκειται για μια αξιόλογη αρχική προσπάθεια που τείνει να γίνει θεσμός, της οποίας ο αρχικός  σχεδιασμός  μας έβρισκε σύμφωνους και τον στηρίξαμε» παραδέχεται αρχικά η κ. Καζάκου στην ανακοίνωση για να καταθέσει το ερώτημα «ποια είναι όμως τα πραγματικά- ουσιαστικά αποτελέσματα για το Δήμο Κομοτηνής;».
 
Η κ. Καζάκου επικεντρώνει της παρατηρήσεις της επί του Φεστιβάλ σε τρία σημεία:
1. Πρόκειται για ένα φεστιβάλ καθαρά συναυλιακό -ψυχαγωγικό το οποίο τελικά οργανώνει μια ιδιωτική επιχείρηση – εταιρεία ψυχαγωγίας που εδρεύει εκτός Κομοτηνής, η οποία διαφαίνεται ότι αποχωρεί από την Κομοτηνή εισπράττοντας τεράστια ποσά χωρίς κανένα οικονομικό όφελος  του Δήμου Κομοτηνής, ενώ την ίδια στιγμή επιβαρύνει με έξοδα  τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού για την μίσθωση της εξέδρας, έξοδα διαφήμισης-προβολής καθώς επίσης και της τεχνικής υποστήριξης.
2. Η απουσία της ταυτότητας  του  Δήμου εμφανής…Καμία ενέργεια τουριστικής προβολής και ανάδειξης του Δήμου Κομοτηνής καθώς στο χώρο δεν υπήρχε κανένα point με προωθητικό υλικό.
3.  Το μόνο επίτευγμα αυτού του φεστιβάλ ήταν η επισκεψιμότητα του Φαναρίου για λίγες μόνο ώρες πριν τις τρεις συναυλίες, όπου δούλεψαν περιστασιακά οι επιχειρήσεις. Μαρτυρίες των ξενοδόχων της περιοχής λένε πως η επισκεψιμότητα ήταν η συνήθη καθώς τα ΣΚ είναι πάντα μεγάλη.
 
Παράλληλα καταθέτοντας τις δικές της προτάσεις για το Φεστιβάλ Φαναρίου προτείνει τον επανασχεδιασμό της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας «καθώς  η διοίκηση δεν έχει καταφέρει ακόμη να θεσμοθετήσει ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός που να αναδεικνύει ολοκληρωμένα πολιτιστικά στοιχεία  του Δήμου Κομοτηνής». Πιο συγκεκριμένα η κ. Καζάκου προτείνει:
 
–  To festival πρέπει να είναι πολυήμερο και να συμπεριλαμβάνει και τοπικές πολιτιστικές δράσεις  που να του προσδίδουν τη δική του ταυτότητα
–  Να δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής και ανάδειξης ταλέντων,δικών μας καλλιτεχνών από την ευρύτερη περιοχή
–  Να υπάρξει ανάπτυξη δράσεων και ενεργειών στον αστικό ιστό και σε κάποιους παραδοσιακούς οικισμούςγια επιτύχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή παραμονή των επισκεπτών
–  Να αναδείξουμε και να προβάλουμε ταυτόχρονα τα τοπικά μας προϊόντα, πιθανόν με την πραγματοποίηση μιας έκθεσης
–  Να επιδιώξουμε την συμμετοχή και εμπλοκή πολιτιστικών συλλόγων και φορέων
– Να διεκδικήσει ο Δ. Κομοτηνής ως συνδιοργανωτής μέρος των εσόδων ή εναλλακτικά την στήριξη μιας κοινωνικής δομής του δήμου
 
«Με λίγα λόγια η διοίκηση του Δήμου Κομοτηνής πρέπει να δημιουργήσει εκ νέου ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός και να διαφοροποιηθεί από τα υπόλοιπα περιφερειακά φεστιβάλ. Για να πετύχει το εγχείρημα χρειάζεται να εμπλουτιστεί και  να πάψει να έχει μόνο συναυλιακό χαρακτήρα. Διαφορετικά δε θα έχει διάρκεια στο χρόνο αλλά και δε θα επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
 
Παράδειγμα προς μίμηση το Φεστιβάλ Άρδα, το Φεστιβάλ Νέστου, Φεστιβάλ Δραμοινογνωσίας, Γιορτή Κρασιού   και αλλά περιφερειακά eventsτα οποία δεν είναι μόνο συναυλιακά, είναι πολυθεματικά και έχουν κερδίσει το ενδιαφέρον των Ελλήνων αλλά και των γειτόνων επισκεπτών.
 
Συνεπώς χρειάζεται επανασχεδιασμός, εμπλοκή τοπικών φορέων, ενεργή συμμετοχή φορέων και συλλόγων και λοιπών ιδιωτικών πρωτοβουλιών. Το στοίχημα λοιπόν της διοίκησης του Δήμου Κομοτηνής είναι να «πάρει επάνω της» το σχεδιασμό και την υλοποίηση του φεστιβάλ, να εμπλέξει και να συμπαρασύρει  την τοπική κοινωνία (βλ. Γιορτές Παλιάς Πόλης Ξάνθης)» καταλήγει στην ανακοίνωσή της η κ. Καζάκου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.