Ποδηλατο, το πιο ιδανικο μεταφορικο μεσο
Το ποδήλατο ως ιδανικό μεταφορικό μέσο στις πόλεις, είναι το μήνυμα που έστειλαν χθες οι μαθητές του 9ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής, οι οποίοι συμμετείχαν στην ποδηλατοδρομία με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών στο πρόβλημα των κλιματικών αλλαγών.
Το ποδήλατο αποτελεί το ιδανικό μεταφορικό μέσο στις πόλεις, αφού δε ρυπαίνει, συμβάλλοντας στον περιορισμό των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Επιπλέον, δεν σπαταλά ενέργεια, γυμνάζει το σώμα, διευκολύνει τη μετακίνηση πεζών και δεν καταλαμβάνει χώρο για τη στάθμευση. Αυτό το μήνυμα ήθελαν να περάσουν στους κατοίκους της Κομοτηνής οι μαθητές του 9ου Δημοτικού Σχολείου της πόλης μας, μέσα από τη συμμετοχή τους στην πορεία που ξεκίνησε στις 10.00 το πρωί από το 9ο Σχολείο και κατέληξε στην περιοχή του ΟΑΕΔ όπου έγινε συμβολική χάραξη ποδηλατοδρόμου από μαθητές.
Η δράση αυτή έγινε στα πλαίσια των προγραμμάτων που υλοποιούνται στα σχολεία, έχοντας σαν στόχο να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές, αλλά και τους γονείς τους στο να αυξηθεί η χρήση του ποδηλάτου στην πόλη. Η διαδρομή από τη μια άκρη της πόλης μέχρι την άλλη κράτησε μόνο 12 λεπτά, όπως μετέφερε ο Γεώργιος Ιωαννίδης, υπεύθυνος Αγωγής Υγείας, ενώ η μετακίνηση με αυτοκίνητο θα διαρκούσε περισσότερη ώρα, με όποια αρνητικά όπως το μποτιλιάρισμα, τα καυσαέρια, το στρες σε περίπτωση καθυστέρησης. «Με τη χρήση του ποδηλάτου δίνουμε την ευκαιρία στα παιδιά να γυμναστούν, να νιώσουν πιο άνετα κυκλοφορώντας με ποδήλατο, αλλά συγχρόνως να ευαισθητοποιηθούν και για την βοήθεια που πρέπει να προσφέρουμε στην προστασία του ίδιου του πλανήτη», δήλωσε ο κ. Ιωαννίδης, ο οποίος δεν παρέλειψε να τονίσει την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ φορέων με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας μέσα από τη δημιουργία περισσότερων ποδηλατοδρόμων στην πόλη.
«Η ποιότητα ζωής αναβαθμίζεται με τη χρήση του ποδηλάτου. Θα πρέπει όμως μια σειρά από φορείς να συνεργαστούν ούτως ώστε να γίνουν περαιτέρω και περισσότεροι ποδηλατοδρόμοι στην πόλη για να αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής όλων μας».
Η Βενετία Βουνίδου, αντιπρόεδρος του Ποδηλατικού Συλλόγου Κομοτηνής «Θράκας Ιππέας» μίλησε για τις προσπάθειες του Συλλόγου που αποσκοπούν στην ένταξη του ποδηλάτου στην καθημερινή ζωή των Κομοτηναίων. «Είμαστε πάντα αρωγοί σε όποια προσπάθεια γίνεται για το ποδήλατο. Προσπαθούμε να προωθήσουμε τα ιδεώδη του ποδηλάτου, να το εντάξουμε μέσα στη ζωή της Κομοτηνής που αποτελεί μεγάλη ανάγκη», σύμφωνα με την κ. Βουνίδου, η οποία ευελπιστεί ότι μ’ αυτές τις κινήσεις οι τοπικές αρχές θα ευαισθητοποιηθούν και θα κάνουν ποδηλατοδρόμους γιατί η Κομοτηνή είναι μια πόλη που «ενδείκνυται για ποδηλατοδρόμους, μια πόλη που είναι ίσως η πιο επίπεδη πόλη της χώρας». Θεωρεί δε ότι το ποδήλατο είναι το πιο οικολογικό μεταφορικό μέσο, το οποίο «βοηθά στην υγεία μας, στην ευχάριστη ζωή, τα παιδιά το λατρεύουν. Πρέπει και οι μεγάλοι να μάθουν να έχουν το ποδήλατο στη ζωή τους».
Μαρία Παπαδοπούλου
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
