Πηγη εσοδων για τους δημους της χωρας τα ανακυκλωσιμα υλικα

Σε θέματα ανακύκλωσης εκπαιδεύτηκαν αιρετοί των δήμων της ΠΑΜΘ

Θέματα σχετικά με τα οφέλη του διαχωρισμού αποβλήτων και βιοαποβλήτων για το περιβάλλον, τη συνεργασία ΟΤΑ με Συλλογικά Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ), τις διαδικασίες συλλογής και διαχείρισης ανακυκλώσιμων υλικών, τα οικονομικά οφέλη του νέου τρόπου διαχείρισης, τα Πράσινα Σημεία και γενικότερα θέματα εναλλακτικής διαχείρισης των αποβλήτων συζητήθηκαν κατά την Εκπαιδευτική Ημερίδα με θέμα «Εκπαίδευση Δήμων Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης σε θέματα Ανακύκλωσης» που πραγματοποίησε ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) στην Κομοτηνή.
 
Η ημερίδα, που διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και το Δίκτυο ΦΟΔΣΑ, είχε σαν στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων στον πρώτο βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έτσι ώστε να ενισχυθούν οι ικανότητες τους και να αναδειχθεί ο κοινωνικός ρόλος τους για μια αποτελεσματική και αποδοτική ανακύκλωση.
 
Άλλωστε απώτερος σκοπός είναι να μεταβούμε σιγά σιγά στη δημιουργία τεσσάρων «ρευμάτων» ανακύκλωσης, (χαρτί, πλαστικό, μέταλλο και γυαλί) γιατί με αυτό τον τρόπο μπορούν να επιτευχθούν καλύτερα αποτελέσματα με λιγότερο χρόνο διαλογής. 

Δημήτρης Πολιτόπουλος «Αυτό που το πετάμε σήμερα και το πληρώνουμε σε μεταφορές και θάψιμο θα μπορούσαμε να το αντιστρέψουμε και οι Δήμοι να βοηθηθούν οικονομικά»

 

Ο ΕΟΑΝ έχει εδώ και έξι μήνες ξεκινήσει να πραγματοποιεί ανάλογες ημερίδες ενημέρωσης για τους εμπλεκόμενους φορείς, τόνισε ο Πρόεδρός του κ. Δημήτρης Πολιτόπουλος, με στόχο να έχουν καλύτερα αποτελέσματα και στον τρόπο συλλογής, και στον τρόπο ενεργοποίησης του πολίτη ώστε να επιτύχουν αργά αλλά σταθερά καλά αποτελέσματα στην ανακύκλωση στο πνεύμα της κυκλικής οικονομίας.
«Η κυκλική οικονομία είναι ο νέος τρόπος με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα υλικά, δηλαδή προσπαθούμε να επαναχρησιμοποιήσουμε τα υλικά και οι πρώτες ύλες που υπάρχουν στη γη να υπάρχουν για περισσότερα χρόνια» σημείωσε.
 
Παρόλο που η χώρα μας βρίσκεται αρκετά πίσω σε αυτό τον τομέα, ο ίδιος θεωρεί πως οι δήμοι τον τελευταίο χρόνο έχουν αντιληφθεί τι πρέπει να κάνουν και πετυχαίνουν σταθερά καλύτερα αποτελέσματα.
 
Η πολιτεία από την πλευρά της έχει θεσπίσει μια σειρά νόμων, εξασφαλίζοντας περισσότερους πόρους στους Δήμους και ωθώντας τους να πωλούν τα ανακυκλώσιμα προϊόντα τους ώστε να μειώσουν το κόστος διαχείρισης των αποβλήτων τους.
«Αυτή είναι η βούληση πλέον της πολιτείας, θέλουμε οι δήμοι να έχουν έσοδα από τη διαχείριση των ανακλυκλώσιμων γιατί αυτά έχουν πλέον μεγάλη αξία, ξεκινώντας από τα 70-80 ευρώ το χαρτί ο τόνος και φτάνει τα 1000 ευρώ ο τόνος το αλουμίνιο».
 
Συνολικά υπολογίζεται πως κάθε χρόνο στη χώρα μας ανακυκλώνονται περίπου 500 χιλιάδες τόνοι, ενώ θα μπορούσαν να ανακυκλώνονται περίπου 2 εκ. τόνοι υλικού, κάτι που σημαίνει πως «αυτό που το πετάμε σήμερα και το πληρώνουμε σε μεταφορές και θάψιμο που έχει ένα κόστος, θα μπορούσαμε να το αντιστρέψουμε και οι Δήμοι να βοηθηθούν οικονομικά» σημείωσε ο κ. Πολιτόπουλος.
Σε αυτό θα βοηθήσει και η δημιουργία των τεσσάρων ρευμάτων ανακύκλωσης, ώστε από τις «βαριές» μονάδες διαλογής να έχουμε μικρές μονάδες χειροδιαλογής κοντά στους Δήμους που θα συγκεντρώνουν τα υλικά που θα πωληθούν προς όφελός τους.
 
 

Χριστόδουλος Μαμσάκος «Το μυστικό της ανακύκλωσης είναι η διαπαιδαγώγηση των παιδιών από τα σχολεία» 

Ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία της ανακύκλωσης και της γενικότερης διαχείρισης των απορριμμάτων εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ και Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο οποίος σημείωσε πως οι μπλε κάδοι έχουν πλέον αναπτυχθεί σχεδόν σε όλη την περιφέρεια και ξεκινά πλέον η ανάπτυξη των ξεχωριστών υποδοχέων ανακυκλώσιμων υλικών.
 
Άλλωστε πλέον λειτουργούν τέσσερα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), σε Δράμα, Ξάνθη, Κομοτηνή και Διδυμότειχο, ενώ έχει εγκριθεί ο νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός και απομένει η έγκριση της ΚΥΑ ώστε να οριστικοποιηθεί η επικαιροποίησή του.
 
Μάλιστα ήδη έχουν καταθέσει τέσσερις προτάσεις προς αξιολόγηση, και βρίσκονται σε άψογη συνεργασία με τους Δημάρχους της Περιφέρειας, ώστε να μην μπει σε περιπέτειες η Περιφέρεια και τα πρόστιμα.
 
Όσο για την ευαισθητοποίηση του κοινού, ο ίδιος θεωρεί πως η κατάσταση συνεχώς βελτιώνεται, τονίζοντας πως το μυστικό της ανακύκλωσης είναι η διαπαιδαγώγηση των παιδιών από τα σχολεία και η γενικότερη εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των πολιτών. 

Γιώργος Πετρίδης «Δυστυχώς η νοοτροπία αλλάζει με πιο αργούς ρυθμούς από ό,τι θα περίμενε ο καθένας από εμάς» 

Την ανάγκη καλύτερης ενημέρωσης των πολιτών και τη δημιουργία κουλτούρας ανακύκλωσης τόνισε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, επισημαίνοντας πως στους κλασικούς μπλε κάδους προστίθενται πλέον στην πόλη μας οι κάδοι με το κίτρινο καπάκι, στους οποίους μπαίνουν τα χαρτιά και οι κώδωνες για τα γυαλιά.
 
«Δυστυχώς η νοοτροπία αλλάζει με πιο αργούς ρυθμούς από ό,τι θα περίμενε ο καθένας από εμάς» σημείωσε, τονίζοντας πως αυτό αποτελεί ευθύνη και των δήμων, για αυτό και συνεχίζουν να ενημερώνουν το κοινό και τους μαθητές των σχολείων για την ανακύκλωση.
 
Παρόλα αυτά θεωρεί πως χρειάζεται ακόμη δουλειά, γιατί από το υλικό που συγκεντρώνεται από τους μπλε κάδους το 25-30% δεν είναι ανακυκλώσιμα, και επιστρέφονται από το κέντρο διαλογής της Αλεξανδρούπολης, αυξάνοντας το κόστος και δυσχεραίνοντας το έργο των κέντρων διαλογής.
 
Την ίδια ώρα συνεχίζεται η απόρριψη ανακυκλώσιμων στους κανονικούς κάδους, επιβαρύνοντάς αχρείαστα το ΧΥΤΑ Κομοτηνής, που πλέον δέχεται απορρίμματα από τη Ροδόπη και τον Έβρο, ώστε να κλείσουν οι ανεξέλεγκτες χωματερές του γειτονικού νομού.
 
Παρόλα αυτά η λύση αυτή είναι ενδιάμεση, μέχρι να λειτουργήσει η σχεδιαζόμενη μονάδα της Αλεξανδρούπολης, ενώ ο Δήμος φροντίζει να τηρούνται οι  περιβαλλοντικοί όροι ώστε να μην επιβαρύνονται υπερβολικά τα καινούρια κύτταρα, παρόλο που ο Δήμος έχει μπροστά του την πρόκληση της αποκατάστασης του παλιού κυττάρου του υπάρχοντος ΧΥΤΑ, ώστε να μην αποτελέσει εστία προβλημάτων στο μέλλον.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.