«Πηγαινουμε σε εξαφανιση των νεων δικηγορων»

Την άποψη ότι δεν δόθηκαν έγκαιρα και με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο οι μάχες ενώπιον των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. προκειμένου να διαφυλαχθεί η ιδιαιτερότητα της άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος στην Ελλάδα, διατυπώνει μιλώντας στον ΠτΘ, ο γνωστός ποινικολόγος και καθηγητής στο Δ.Π.Θ. Θεοχάρης Δαλακούρας.

 

Εμφανίζεται επιφυλακτικός σε σχέση με τις προοπτικές που διαγράφονται για το μέλλον και επισημαίνει ότι το πρόβλημα των δικηγόρων σήμερα, είναι πρόβλημα απονομής της δικαιοσύνης και διαχέεται σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

ΠτΘ: Πώς κρίνετε τις εξελίξεις στον χώρο του δικηγορικού επαγγέλματος μετά την πολύμηνη αποχή σας και την μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση;
Θ.Δ.:
Είναι τόσο σύνθετο το ζήτημα που πραγματικά θέτει δύο επιμέρους στοιχήματα. Το πρώτο είναι αν πραγματικά υπάρχουν διέξοδοι σε μια διαδικασία που ρυθμίζεται από την Ε.Ε. Εννοώ την οδηγία «Μπόλγκενσταιν», η οποία ενσωματώθηκε και στο εθνικό δίκαιο, η οποία ρυθμίζει τα ζητήματα άσκησης των επαγγελμάτων, μεταξύ των οποίων και αυτό των δικηγόρων. Το άνοιγμα των φερόμενων ως κλειστών επαγγελμάτων δεν γίνεται αναίμακτα και δεν λαμβάνονται ιδιαιτερότητες σε κάθε επιμέρους χώρα. Όλες αυτές οι οδηγίες έχουν ένα συγκεκριμένο πλαίσιο εφαρμογής, αφήνουν κάποια περιθώρια επιφυλάξεων και δημιουργούν και κάποιες δυνατότητες εναρμόνισης από το εκάστοτε κράτος-μέλος.

 

Θεωρώ ότι υπήρχαν κάποιες δυνατότητες που χάθηκαν. Δεν θέσαμε επιφυλάξεις για να διαφυλάξουμε τις ιδιαιτερότητες της άσκησης του νομικού επαγγέλματος στην Ελλάδα. Και ως κλάδος βέβαια, θα μπορούσαμε ορισμένα ζητήματα να τα έχουμε χειριστεί διαφορετικά.

 

Από την άλλη πλευρά η ζώσα πραγματικότητα στον κλάδο δεν είναι καλή και φαίνεται ότι δεν υπάρχουν περιθώρια αισιοδοξίας σε βάθος χρόνου. Και αυτό συμβαίνει γιατί δεν έχουμε πλέον όλες εκείνες τις λογικές προστασίας που μας οδηγούσαν να εξασφαλίσουμε κυρίως για τους νέους δικηγόρους κάποια ισχυρά στάνταρ λειτουργίας.
Οι νέες συνθήκες, όπως διαμορφώνονται, θέτουν τρία επιμέρους στοιχεία. Από εδώ και στο εξής, θα μπορεί οποιοσδήποτε, από όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη να ασκήσει δικηγορία στην Κομοτηνή, για παράδειγμα. Τα παράβολα, εφόσον καταργηθούν, θέτουν εν αμφιβόλω και αυτή την ύπαρξη των δικηγορικών συλλόγων. Τα παράβολα διασφαλίζουν, ταυτόχρονα με την προ-είσπραξη που πηγαίνει κατευθείαν στο κράτος, την βιωσιμότητα του ίδιου του μηχανισμού απονομής της δικαιοσύνης. Τέλος, πρέπει να σημειώσω ότι το δικηγορικό επάγγελμα θα περάσει κρίση λόγω της ποσότητας των δικηγόρων, λόγω της μη εξασφάλισης του δικηγορικού επαγγέλματος και λόγω των ειδικών προβλέψεων. Η οδηγία «Μπόλγκενσταιν», καταργεί την αναγκαιότητα της έδρας για τον δικηγόρο, αλλά και την εντοπιότητα που εξασφάλιζε την βιωσιμότητα των δικηγορικών συλλόγων αλλά και τον ανταγωνισμό. Μέσα από αυτή την διαδικασία προωθείται ο ελεύθερος ανταγωνισμός που ευνοεί τα ολιγοπώλια, που είναι κατά βάση ευρωπαϊκά, και οδηγεί σε εξαφάνιση τους μεμονωμένους δικηγόρους.

ΠτΘ: Το θέμα είναι ποια περιθώρια υπάρχουν ώστε να αλλάξει αυτή η εικόνα και να θωρακιστεί το νομικό επάγγελμα, από την στιγμή που πλέον αυτές οι αναφορές έχουν ενσωματωθεί στο εθνικό μας δίκαιο;
Θ.Δ.:
Με την αποχή μας θέλαμε να δείξουμε ότι τίποτα δεν είναι μονόδρομος. Έχω την αίσθηση ότι οδεύουμε στον σωστό δρόμο, αν κατορθώσουμε να διατηρήσουμε τα παράβολα. Διότι έτσι εξασφαλίζουμε την δυνατότητα συνέχισης της ύπαρξης των δικηγορικών συλλόγων και της διασύνδεσής τους με την κοινωνία. Ο τρόπος απονομής της δικαιοσύνης δεν είναι ζήτημα που αφορά μόνο τους δικηγόρους, αλλά εντέλει την ίδια την κοινωνία. Υπό αυτή την έννοια θέλαμε να εμπλακεί η ίδια η κοινωνία αφού δεν έχουμε να κάνουμε με μια συντεχνιακή διεκδίκηση αλλά με ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.