Πεζοδρομειται σημερα και την προσεχη Πεμπτη τμημα της 28ης Οκτωβριου στην Ξανθη

Σε μια προσπάθεια τόνωσης της Ξανθιώτικης αγοράς που ακολουθεί την πανελλαδική… παθολογία, πεζοδρομείται σήμερα το απόγευμα καθώς και το απόγευμα της προσεχούς Πέμπτης το τμήμα της οδού 28ης Οκτωβρίου μεταξύ των πλατειών Ελευθερίας και Δημοκρατίας.

Η απόφαση αυτή είχε παρθεί πριν λίγες μέρες μετά από μακρά συζήτηση, σε συνάντηση των επαγγελματιών με τον δήμαρχο Ξάνθης και μετά από πρόταση εκπροσώπων του κλάδου. Στη συνάντηση μετείχαν οι πρόεδροι της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ξάνθης (Ο.Ε.Β.Ε.Ξ.) Σωτήρης Τσιακίρογλου, του Εμπορικού Συλλόγου Ευθύμης Μίλκογλου και της Ένωσης Βιοτεχνών Χρυσούλα Γρηγορίου, ο δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Λεωνίδας Κωνσταντινίδης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Μανώλης Φανουράκης και Τάσος Θεοδωρίδης και ο διοικητής της Τροχαίας Ξάνθης Κωνσταντίνος Ρίζος.

Αρχικά είχε προγραμματιστεί να κλείσουν και οι οδοί Μιχαήλ Καραολή και Τσιμισκή, τελικά όμως και προς διευκόλυνση της κίνησης, θα κλείσει μόνο το προαναφερθέν τμήμα της 28ης Οκτωβρίου. Τα δύο απογεύματα της πεζοδρόμησης θα πλαισιωθούν από εκδηλώσεις που στόχο έχουν να προσελκύσουν κόσμο στην αγορά και να δημιουργήσουν εορταστικό κλίμα μέσα στην ομολογούμενη γενική δυσχέρεια και… ακεφιά.

Πεζοδρόμηση και δρομολογούμενες εκδηλώσεις

Με πρόσκληση που απεστάλη στα Μ.Μ.Ε. κοινοποιείται το σκεπτικό που οδήγησε στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, καθώς και το πρόγραμμα εκδηλώσεων των ημερών, ως εξής: «Η Ένωση Βιοτεχνών, η Ο.Ε.Β.Ε. Ξάνθης και ο Εμπορικός Σύλλογος, σε συνεργασία με τον δήμο Ξάνθης, το Επιμελητήριο και το περιφερειακό τμήμα Ερυθρού Σταυρού (Εθελοντές Σαμαρείτες) Ξάνθης, θέλοντας να στηρίξουν τη Ξανθιώτικη αγορά αλλά και να δημιουργήσουν Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα δίνοντας χαρά σε μικρούς και μεγάλους, διοργανώνουν την Πέμπτη 23 και 30 Δεκεμβρίου το απόγευμα εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στη κεντρική πλατεία της πόλης μας. Άγιος Βασίλης, ταχυδακτυλουργοί, μάγοι, ξυλοπόδαροι, θα διασκεδάσουν και θα μοιράσουν στους μικρούς Ξανθιώτες ζαχαρωτά και μπαλόνια. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί κλήρωση διακοσίων εισιτηρίων (εκατό κάθε Πέμπτη) για την παράσταση παραμύθι στο πάγο “Aladdin on ice” που έρχεται στην πόλη μας τον Ιανουάριο. Οι λαχνοί θα μοιράζονται στους μικρούς μας φίλους στις 23/12 τις ώρες 18:00-20:30 και θα γίνουν τρεις κληρώσεις (18:30, 19:30, 20:30). Η ίδια διαδικασία θα γίνει και στις 30/12. Καλούνται λοιπόν όλοι οι μικροί μας φίλοι την Πέμπτη το απόγευμα 23/12 και 30/12 στις 18:00 η ώρα να βρίσκονται στη κεντρική πλατεία. Για τη διευκόλυνση των καταναλωτών αλλά και την επιτυχή πραγματοποίηση όλων αυτών των εκδηλώσεων, θα πεζοδρομηθεί η 28ης Οκτωβρίου, από το ύψος της πλατείας Ελευθερίας ως την κεντρική πλατεία, ενώ η Τσιμισκή που τη διέρχεται θα παραμείνει ανοιχτή. Ελάτε λοιπόν με τα παιδιά σας να απολαύσετε τη βόλτα σας στον εμπορικό ιστό της πόλης, πραγματοποιήστε τις αγορές σας ευχάριστα και ξέγνοιαστα, αφεθείτε στη Χριστουγεννιάτικη μαγεία συντροφιά με τη μπάντα του δήμου που θα διέρχεται τους δρόμους χαρίζοντας σε όλους Χριστουγεννιάτικες μελωδίες».

«Να κατεβεί ο κόσμος στην αγορά και να δοθεί ένας τόνος αισιοδοξίας»

Στην παραπάνω φράση του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης Ευθύμη Μίλκογλου, αποτυπώνονται οι στόχοι που περικλείονται στην πρόταση των επαγγελματιών και καταστηματαρχών της Ξάνθης. Που βέβαια βρίσκονται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, μέσα στο γενικότερο μούδιασμα που κυριαρχεί παντού…

«Αποφασίσαμε αυτή την κίνηση για να τονώσουμε λίγο την αγορά» λέει ο κ. Μίλκογλου, προσθέτοντας: «Πρόκειται για πιλοτική εφαρμογή, καθώς θα γίνει σήμερα με αρωγό τον δήμο και βλέπουμε. Αν καθόμαστε μας λένε γιατί κάθεστε, αν κάνουμε κάτι δεχόμαστε κριτική, όμως δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια μέσα σε τέτοιες εποχές. Πρέπει να γίνει κάτι κι έτσι ξεκινάμε με κλείσιμο της 28ης Οκτωβρίου, παρ’ ό,τι κάποιοι ήθελαν να κλείσουν και οι Τσιμισκή και Καραολή, κάτι που με βρίσκει κάθετα αντίθετο. Δεν θέλουμε να έχουμε μποτιλιάρισμα και γι’ αυτό ήρθαμε σε συνεννόηση και με τον διοικητή της Τροχαίας».

Ο πρόεδρος των Ξανθιωτών εμπόρων λέει ότι «θα υπάρχει η μπάντα του δήμου και κάποια happenings που θα γίνουν» και εκφράζει την αισιοδοξία του για την αποτελεσματικότητα της πεζοδρόμησης: «Θέλω να πιστεύω ότι θα δώσουμε μια Χριστουγεννιάτικη πνοή κι αυτός είναι και ο σκοπός μας. Να κατεβεί ο κόσμος στην αγορά και να δοθεί ένας τόνος αισιοδοξίας σ’ αυτές τις δύσκολες μέρες. Κάποιους τους αρέσει και κάποιους όχι, αλλά αυτό θα φανεί. Είμαστε εδώ για να κριθούμε και δεν μπορούμε να μένουμε με δεμένα χέρια». Κλείνει δε τη συνομιλία μας, υπογραμμίζοντας: «Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε ιδέα, συζητάμε με όλους και θέλουμε να κάνουμε πράγματα. Όσοι είμαστε στο διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου, είμαστε μια ομάδα φίλων που μέσα σε λίγους μήνες έκανε πράγματα που είχαν να γίνουν πολλά χρόνια».

«Για την αγορά αλλά και για τα παιδιά»

Εκτός από τη στόχευση στην αναθέρμανση της υποτονικής κίνησης στην αγορά, η πρόεδρος της Ένωσης Βιοτεχνών Ξάνθης και μέλος της Ο.Ε.Ε.Β.Ε.Ξ. Χρυσούλα Γρηγορίου, δίνει και μία άλλη παράμετρο αυτής της πρωτοβουλίας: «Οφείλω να πω ότι η πρόταση αυτή έγινε μεν για την αγορά, έγινε όμως και για τα παιδιά που δεν έχουν εκδηλώσεις ανάλογες μ’ αυτές που γίνονται σε γειτονικούς νομούς τέτοιες μέρες. Με την ευκαιρία αυτή θα δοθούν εισιτήρια για το “Holiday on ice”, θα υπάρχουν ξυλοπόδαροι και τα παιδιά θα περάσουν δύο ευχάριστα απογεύματα. Και στόχος μας είναι όλο αυτό να αγγίξει και την αγορά και να δημιουργήσει κίνηση. Αν γίνει αυτό θα σημαίνει ότι είναι κάτι επιτυχημένο».

Από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Λεωνίδα Κωνσταντινίδη, επιβεβαιώθηκαν τα παραπάνω όσον αφορά την πεζοδρόμηση και τις εκδηλώσεις, ενώ όπως δήλωσε ο ίδιος «αναμένεται η απόφαση της Αστυνομικής Διεύθυνσης που θα κοινοποιηθεί προς όλους». Γεγονός είναι πάντως ότι η χθεσινή ηλιοφάνεια έβγαλε πολλούς στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, δείχνοντας ότι ίσως κινηθεί κάτι έστω και την τελευταία στιγμή…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.