Περιφερειακη συνδικαλιστικη συσκεψη στην Κομοτηνη

Με αφορμή τη γενική απεργία της 2ας Απριλίου, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 28 Μαρτίου, στο Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής από τη ΓΣΕΕ η περιφερειακή συνδικαλιστική σύσκεψη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, με συμμετοχή όλων των πρωτοβάθμιων σωματείων του Νομού Ροδόπης, καθώς και των προεδρείων των Εργατικών Κέντρων των Νομών Δράμας, Ξάνθης, Καβάλας, Έβρου.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, ο οποίος συναντήθηκε με τις διοικήσεις των εργαζομένων.

Να σημειωθεί ότι στη σύσκεψη αποφασίστηκε οι εργαζόμενοι να κατέβουν στην Αθήνα για να κατασκηνώσουν έξω από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μέχρι να βγει η οριστική απόφαση για το εργασιακό τους μέλλον.

Γιάννης Παναγόπουλος, πρόεδρος της ΓΣΕΕ: «Δεν πρέπει να φορτωθούν

την κρίση οι δυνάμεις της εργασίας»

Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) Γιάννης Παναγόπουλος, μιλώντας για το καθεστώς εργασίας στις επιχειρήσεις της Β. Ελλάδας όπου οι εργαζόμενοι δουλεύουν εκ περιτροπής, ισχυρίστηκε ότι οι εργοδότες χρησιμοποιούν την οικονομική κρίση ως πρόσχημα, ακολουθώντας το πρότυπο της κυβέρνησης, για να «αποδομήσουν ακόμα περισσότερα τις εργασιακές σχέσεις και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Μετέρχονται απίθανων, παράνομων, καταχρηστικών πρακτικών προκειμένου να συμπιέσουν την εργασία και να μεταθέσουν την κρίση, την οποία ίδιοι δημιούργησαν με τις πολιτικές τους, στις δυνάμεις της εργασίας».

Η πανεργατική απεργία της 2ας Απριλίου έρχεται να καταδείξει ότι δεν πρέπει να φορτωθούν την κρίση οι δυνάμεις της εργασίας, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, λέγοντας ότι τη κρίση πρέπει να την πληρώσουν αυτοί που ευθύνονται, «οι εργοδότες, οι τραπεζίτες και βεβαίως η κυβερνητική πολιτική που βρίσκεται πίσω από όλα αυτά».

Εργατικό δυναμικό χωρίς δικαιώματα είναι η κατάσταση που επιδιώκουν να έχουν οι εργοδότες μετά την κρίση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Παναγόπουλου, διότι «συμφωνούν με την κυβέρνηση στην πολιτική της ελαστικοποίησης. Αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε».

Νομός Δράμας

«Πρωταθλητής» στο θέμα της ανεργίας παραμένει τα τελευταία δέκα χρόνια ο νομός Δράμας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Δράμας Χρήστο Βασιλειάδη. «Η Δράμα είναι ένας από τους νομούς με μεγάλη ανεργία που αγγίζει το 20%. Έχουμε την ατυχία να έχουμε εδώ και πολλά χρόνια ανεργία διότι από το 1996 έως το 2002 έφυγαν όλα τα εργοστάσια για φασόν που είχαμε, με αποτέλεσμα να χάσουν τη δουλειά τους περίπου 7.500 γυναίκες. Το 2002 έκλεισε η μεγάλη Αθηναϊκή χαρτοβιομηχανία Softex, με αποτέλεσμα όλα αυτά τα χρόνια να κουβαλάμε στην πλάτη μας την μεγάλη ανεργία», ανέφερε ο κ. Βασιλειάδης, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι οι μικρές επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν «δεν μπορούν να καλύψουν το μεγάλο κενό της ανεργίας που αντιμετωπίζουμε».

Τα ποσοστά της ανεργίας αυξήθηκαν στον νομό Δράμας πριν από ένα χρόνο περίπου, μετά το κλείσιμο τριών κατασκευαστικών εταιρειών και των Μακεδονικών βιομηχανιών που είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν στο έλεος του Θεού άλλοι 120 εργαζόμενοι. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Δράμας, αυτή τη στιγμή υπάρχουν προβλήματα σε δύο επιχειρήσεις, οι οποίες ζήτησαν από το προσωπικό τους να ακολουθήσουν μειωμένο ωράριο. «Πρόκειται για περίπου 25 άτομα». Επίσης, απλήρωτοι για 7 μήνες παραμένουν οι εργαζόμενοι μιας επιχείρησης μαρμάρων.

Μιλώντας για την εξυγίανση της κατάστασης σε ό,τι αφορά την ανεργία στο νομό Δράμας, ο κ. Βασιλειάδης ευχήθηκε η κυβέρνηση να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, «να γίνουν γρήγορα οι επενδύσεις, να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι ώστε να μην χαθεί καμία θέση εργασίας».

Νομός Καβάλας

Τις 11.500 αγγίζει ο αριθμός των ανέργων στο νομό Καβάλας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, όπως μετέφερε ο Παναγιώτης Tιάκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καβάλας. Ωστόσο, στους 38.000 ανέρχεται ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται στο στάδιο της εξεύρεσης εργασίας, που σημαίνει ότι η «μαύρη» εργασία στον νομό Καβάλας είναι της τάξης του 40%, ενώ η ανεργία αγγίζει το 25%.

Αναφερόμενος στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης -που πλήττει όχι μόνο τη χώρα μας- ο κ. Tιάκας έκανε λόγο για το κλίμα που επικρατεί στις σχέσεις εργοδότη-εργαζόμενου. «Οι εργοδότες έχουν μεταφέρει την αντίληψη ότι την κρίση πρέπει να την πληρώσουν οι εργαζόμενοι. Έτσι, το 8ωρο έχει γίνει 10ωρο, το 4ωρο έχει μετατραπεί σε 6ωρο. Η πλήρης απασχόληση έχει γίνει μερική απασχόληση, με αποτέλεσμα τα εργοστάσια κατά 70% στην παραγωγική διαδικασία να δουλεύουν μ’ αυτό το μοντέλο».

Στη συνέχεια, ο κ. Tιάκας μίλησε για τους απλήρωτους μισθούς των εργαζομένων, αλλά και για τη συμφωνία που έχουν κάνει οι εργοδότες για την πληρωμή των ενσήμων των εργαζομένων στο ΙΚΑ. Ειδικότερα, 2.595 επιχειρήσεις στο νομό Καβάλας έχουν κάνουν ρύθμιση του να πληρώνουν τις εισφορές τους σύμφωνα με το νέο νόμο. «Αντιλαμβάνεστε ότι τα 36 εκατ. ευρώ, τα οποία πρέπει να είναι στα ταμεία του ΙΚΑ, δεν είναι διότι οι εργοδότες δεν πληρώνουν τις εισφορές και από την άλλη πλευρά μαζεύουν τα χρήματα από τους εργαζόμενους. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί, γι’ αυτό και θα απεργήσουμε στις 2 Απριλίου διεκδικώντας την ίδια τη δουλειά μας, για την ίδια την ύπαρξή μας. Το αναπάντεχο φοβούνται πλέον όλοι οι εργαζόμενοι».


Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, αυξάνεται συνεχώς η ανεργία και στον νομό Καβάλας, καθώς κατά τους δύο τελευταίους μήνες έχουν γίνει πάνω από 2.500 απολύσεις. «Αυτά συμβαίνουν στο 2009 επί της κυβερνήσεως του κ. Καραμανλή, ο οποίος μας λέει ότι «όλα είναι εντάξει».

Ο κ. Πιάκας θεωρεί ότι πρέπει να ακολουθηθεί μια διαδικασία ώστε να καταμετρηθεί αν πραγματικά υπάρχει πρόβλημα στην παραγωγική διαδικασία των όποιων επιχειρήσεων, με στόχο την παροχή στήριξης από πλευράς της κυβέρνησης και φυσικά, τη διαλεύκανση της όλης κατάστασης όσον αφορά κάποιες επιχειρήσεις που «χρησιμοποιούν ως άλλοθι την οικονομική κρίση».

Νομός Ξάνθης

Ελαστικό ωράριο εφαρμόζεται εδώ και πέντε μήνες και στα εργοστάσια του νομού Ξάνθης, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης Γιώργο Γιαχοντίδη, ενώ έχουν κλείσει και δύο συνεταιριστικές επιχειρήσεις. «Ναι μεν έχει ψηφιστεί μια τροπολογία στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία το προσωπικό των επιχειρήσεων αυτών θα προσληφθούν είτε στην περιφέρεια, είτε στους δήμους, ωστόσο, αυτό δεν εμποδίζει τα υπόλοιπα εργοστάσια να εφαρμόζουν σε μεγάλο βαθμό το ελαστικό ωράριο».

Ο κ. Γιαχοντίδης αναφέρθηκε και στο Καζίνο της Ξάνθης, το οποίο συνεχίζει να εφαρμόζει μονομερείς συμβάσεις. «Απειλεί τους εργαζόμενους, λέγοντάς τους ότι αν δεν υπογράψουν θα απολυθούν». Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι η κατάσταση στον νομό, γενικά, «είναι πάρα πολύ άσχημη».

Νομός Ροδόπης

Τραγική η κατάσταση και στον νομό Ροδόπης όσον αφορά την ανεργία, καθώς από τα 92 εργοστάσια λειτουργούν μόνο τα 10, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής Παντελής Μαγαλιός. «Μπορεί να είναι ανοιχτά 47 εργοστάσια, ωστόσο, τα 10 εργοστάσια είναι αυτά που λειτουργούν πραγματικά έχοντας παραγωγική διαδικασία».

Το 25% έχει υπερβεί η ανεργία στον νομό Ροδόπης, αποτελώντας καταπέλτη για τον νομό με το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την κατάρρευση της Βιομηχανικής Περιοχής της Κομοτηνής. «Δεν μιλάμε μόνο για τη ΒΙ.ΠΕ., καθώς μέσα είναι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Για παράδειγμα, 400.000 ήταν η μισθοδοσία των «Κλωστηρίων» και 117.000 της ΒΕΑΚ. Αυτά τα χρήματα έχουν εξαλειφθεί, άρα, έχει πρόβλημα και η μικρομεσαία επιχείρηση».


Όπως ανέφερε ο κ. Μαγαλιός, η «ΑΛΟΥΚΟΜ» του Ομίλου «Αλουμύλ-Μυλωνάς» απασχολούσε 117 άτομα, ενώ αυτή τη στιγμή εργάζονται μόνο για 6,5 ώρες ημερησίως και οι αποδοχές τους έχουν μειωθεί κατά 20%. Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στην «ΑΛΦΙΝ». «Όπως καταλαβαίνετε, δύο μεγάλα εργοστάσια έχουν να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.