Περιφερειακη Πολιτικη και μη κρατικα πανεπιστημια

Με επιστολή του με αποδέκτες τον Πρωθυπουργό κ. Καραμανλή, τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, κ. Παπανδρέου, τη Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ,κ. Παπαρήγα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ.Αλαβάνο, τους Γενικούς Γραμματείς και Νομάρχες Περιφερειών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας, Βορείου Αιγαίου, την Ε.Ν.Α.Ε και την Κ.Ε.Δ.Κ.Ε ο Πρόεδρος της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης – Έβρου κ. Χατζόπουλος αναφέρεται στο θέμα της σύνδεσης της περιφερειακής πολιτικής με την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Στην επιστολή τονίζονται τα εξής:

«Τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας έχει ανοίξει το μεγάλο ζήτημα της Ανώτατης Παιδείας. Μάλιστα η συζήτηση ενόψει της αναθεώρησης του Συντάγματος έχει επικεντρωθεί στο άρθρο 16 του καταστατικού χάρτη της χώρας που αφορά το καθεστώς λειτουργίας των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Θα ήθελα κύριε Πρωθυπουργέ να σας κάνω γνωστές κάποιες σκέψεις μου εάν και εφόσον η Βουλή αποφασίσει την αναθεώρηση του άρθρου 16 και επιτρέψει σε ιδιώτες να ιδρύσουν Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Είναι γνωστό ότι η χώρα μας ταλαιπωρείται από τις μεγάλες περιφερειακές ανισότητες. Είναι γνωστό επίσης κύριε Πρόεδρε πως οι ανισότητες αυτές δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην συνολική ανάπτυξη της χώρας. Είναι γνωστό επίσης ότι η χώρα μας δαπανά ελάχιστα χρήματα όσον αφορά την έρευνα και την τεχνολογία. Με λίγα λόγια είναι γνωστό ότι υπολειπόμαστε αισθητά από άποψη δαπανών για θέματα Παιδείας.

Αν λοιπόν κύριε Πρωθυπουργέ, η Βουλή αποφασίσει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, θεωρώ ότι πρέπει να θέσει και κάποιους σημαντικούς όρους, πέραν του επιπέδου σπουδών και των συνολικών όρων λειτουργίας τους. Οφείλει να συνδέσει την ίδρυση μη κρατικών ιδρυμάτων με την περιφερειακή πολιτική, με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφευχθεί η συγκέντρωση πόρων και ιδρυμάτων στην Αθήνα και στα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα, και να κατευθυνθούν οι ιδιώτες αυτοί, στις πιο φτωχές περιφέρειες της χώρας, όπως είναι η Ήπειρος, η Δυτική Μακεδονία, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Περιφέρειες που από άποψη εισοδήματος υπολείπονται του εθνικού μέσου όρου και βεβαίως βρίσκονται κάτω από το 75% του κοινοτικού μέσου όρου Είναι χαρακτηριστικό κύριε Πρόεδρε πως το ετήσιο εισόδημα της περιφέρειάς μας εν προκειμένω δεν υπερβαίνει τα 11.000 ευρώ.

Επί σειρά ετών κύριε Πρωθυπουργέ οι ελληνικές κυβερνήσεις μέσω των αναπτυξιακών νόμων επιδότησαν και επιδοτούν την βιομηχανία. Σήμερα φαίνεται πως αυτή η πολιτική έχει αγγίξει τα όρια της και η βιομηχανία ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα μεταναστεύει ζητώντας φτηνότερο εργατικό κόστος. Μόνο τα τελευταία χρόνια από την βιομηχανική περιοχή της Κομοτηνής χάθηκαν περίπου 2000 θέσεις εργασίας. Ήταν λάθος επίσης η υποβάθμιση του τουρισμού στη δεκαετία 1990-2000 που επιδοτήθηκε στα πλαίσια των αναπτυξιακών νόμων μόνο με 80 δις ενώ η βιομηχανία ξεπέρασε τα 800 δις. Νομίζω ότι επέστη ο καιρός ώστε οι ελληνικές κυβερνήσεις να αλλάξουν στόχο. Δεν ζητώ να σταματήσουν οι επιδοτήσεις στη βιομηχανία αλλά να μειωθούν. Και ένα ποσοστό να είναι επιδοτήσεις στη γνώση, στα ερευνητικά ινστιτούτα και στα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Συνηγορούν πολλά σε αυτή την πρόταση. Αναφερόμενος κυρίως στη περιοχή μου, θα ήθελα να σημειώσω ότι μια περιοχή κοντά στα σύνορα, που εδώ και χρόνια γνωρίζει υστέρηση, μπορεί να προοδεύσει αν συνδυάσει τις επενδύσεις αυτές στη γνώση με την διασυνοριακότητα. Αν με λίγα λόγια καταστεί κέντρο, τόσο για τους Έλληνες φοιτητές, όσο και για αλλοδαπούς, είτε από την Τουρκία, είτε από αραβικές χώρες, είτε από τα ανατολικά Βαλκάνια. Τόσο η ποιότητα ζωής σε αυτές τις περιφέρειες, όσο και οι συνθήκες κλίματος, αλλά και οι δυνατότητες που έχουν για διασυνοριακές συνεργασίες, εξαιτίας της εγγύτητας, είναι πρόδηλο ότι δημιουργούν ένα ευνοϊκό πλαίσιο για τέτοιου είδους επενδύσεις. Και είναι επίσης σαφές πως οι επενδύσεις στη γνώση, στην έρευνα, στην τεχνολογία, πριμοδοτούν και την αναγκαία για την οικονομία εξωστρέφεια. Παράλληλα τέτοιου είδους πραγματικές επενδύσεις δημιουργούν πολλές θέσεις εργασίας και μεγαλώνουν το περιφερειακό εισόδημα . σε περιοχές που η ανεργία παρουσιάζει αυξητικές τάσεις

Κύριε Πρωθυπουργέ η περιφέρεια φθίνει και αντιμετωπίζει μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα στην οικονομία της. Χρειάζονται επενδύσεις που θα δίνουν πειστικές απαντήσεις στα προβλήματα της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, επενδύσεις που θα προάγουν τη γνώση. Αυτό άλλωστε είναι το ζητούμενο σήμερα. Όπως επίσης ζητούμενο είναι η παροχή υψηλών προδιαγραφών ανώτατης παιδείας, ανεξαρτήτως καθεστώτος δημόσιου ή ιδιωτικού για τους Έλληνες και όχι μόνο.

Κλείνοντας κύριε Πρωθυπουργέ την επιστολή αυτή οφείλω να σημειώσω πως οι φτωχές περιφέρειες της χώρας έχουν ανάγκη από επενδύσεις στην Παιδεία και για έναν επιπρόσθετο λόγο: Για να καλύψουν το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα σε αυτές και στις πλέον εύπορες».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.