Πενθημερες και 15νθημερες συνταγες για φαρμακα «ναρκωτικα»

Για τη μορφίνη και την πεθιδίνη, φάρμακα που προέρχονται από το κρατικό μονοπώλιο και αφορούν ασθένειες με έντονους πόνους, όπως ο καρκίνος, θα πρέπει να προηγείται απόφαση από την εκάστοτε Διεύθυνση Υγείας εάν η συνταγή ξεπερνά τις τρεις ενέσιμες αμπούλες. Η δε καταστροφή τους, όταν λήγουν, δεν ακολουθεί τη διαδικασία των υπολοίπων φαρμάκων αλλά γίνεται μέσα από την επιστροφή τους στο ΑΧΕΠΑ. Εξάλλου, τα φάρμακα που έχουν λήξει καταστρέφονται μόνο παρουσία του νομιάτρου, του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου, ενός εφοριακού για φορολογικούς λόγους κι ενός υπαλλήλου του δήμου όπου θα καούν ή θα θαφτούν τα φάρμακα, αφού γίνει η καταγραφή τους.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης Αλέκος Τσαπέκος εξήγησε ότι η μορφίνη και η πεθιδίνη λαμβάνονται από το Παράρτημα Βορείου Ελλάδος που εδρεύει στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. «Χορηγούνται με δίγραμμη ιατρική συνταγή η οποία πρέπει να παραμείνει στο φαρμακείο για τρία χρόνια κι όταν υπερβαίνει τις τρεις ενέσιμες αμπούλες θα πρέπει να εκδοθεί απόφαση από τη Διεύθυνση Υγείας». Για παράδειγμα, εάν κάποιος ασθενής προσέλθει σ’ ένα φαρμακείο με μια συνταγή που αναγράφει 15 μορφίνες ο φαρμακοποιός δε θα μπορέσει να δώσει περισσότερες από τρεις. Ο ασθενής θα πρέπει να προσέλθει στη Διεύθυνση Υγείας, να εγκριθεί για ένα μήνα η χορήγηση ανάλογου φαρμάκου – μορφίνης ή πεθιδίνης – και στη συνέχεια ανά πενθήμερο να λαμβάνει την ποσότητα του πενθημέρου. «Η απόφαση από τη Διεύθυνση Υγείας, θα πρέπει ν’ αναφέρει ότι για τον συγκεκριμένο ασθενή και το συγκεκριμένο φαρμακείο, θα χορηγηθεί η συγκεκριμένη ποσότητα για το μήνα αυτό και ανά πενθήμερο θα εκτελείται η συνταγή του πενθημέρου. Υπάρχει, για παράδειγμα, το ενδεχόμενο να πεθάνει κάποιος στο διάστημα αυτού του μήνα και να μην εκτελεστεί όλη η συνταγή. Εάν δηλαδή ο ασθενής δικαιούται 100 ενέσεις το μήνα θα λάβει τις 100 σε έξι δόσεις».

Η μορφίνη και η πεθιδίνη είναι φάρμακα που δίνονται σε καρκινοπαθείς που υποφέρουν από ισχυρούς πόνους.

Σε άλλα παυσίπονα, όπως τα αυτοκόλλητα ντουροτζέσικ, δε θα πρέπει να ξεπερνιέται η 15νθήμερη συνταγή. Ανώτερη δόση, όπως εξήγησε ο κ. Τσαπέκος, είναι τα 300 mg. Πρόκειται για ένα διαδερμικό παυσίπονο που χορηγείται σε ασθένειες με έντονους πόνους όπως είναι ο καρκίνος. «Κολλάει στο δέρμα το παυσίπονο και στο διάστημα το τριημέρου γίνεται ελεγχόμενη αποδέσμευση του φαρμάκου. Υπάρχει δόση των 25, των 75 και των 100 mg» εξήγησε.

Ο κ. Τσαπέκος διευκρίνισε ότι φάρμακα από το μονοπώλιο είναι η μορφίνη και η πεθιδίνη κι όταν λήγουν θα πρέπει να επιστρέφονται στο ΑΧΕΠΑ. «Τα φάρμακα που λήγουν δεν μπορεί να τα πετάξει κάποιος όπου θέλει. Ο ενδιαφερόμενος φαρμακοποιός καλεί τη Διεύθυνση Υγείας και ενημερώνει ότι θέλει να καταστρέψει μια ποσότητα φαρμάκων που έχουν λήξει. Τα φάρματα τα καταστρέφουμε παρουσία του νομιάτρου, του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου, ενός εφοριακού για φορολογικούς λόγους κι ενός υπαλλήλου του δήμου όπου θα καούν ή θα θαφτούν τα φάρμακα. Γίνεται μια καταγραφή των φαρμάκων που καταστρέφονται κι εκεί ανήκουν όλα τα φάρμακα πλην της μορφίνης και της πεθιδίνης».

Ο κ. Τσαπέκος θέλησε να τονίσει το αδιάβλητο της διαδικασίας δίνοντας έμφαση στο ότι ο νομίατρος Ροδόπης πηγαίνει όταν προσκαλείται από ένα φαρμακοποιό για καταστροφή φαρμάκων κι έχει συμβεί πολλές φορές να πάνε μαζί.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.