Πεδιο αντιπαραθεσης η κοινωνικη πολιτικη του δημου Κομοτηνης

Οι βαριές μομφές της Φ. Καζάκου, η έκρηξη οργής από τη διοίκηση και επί της ουσίας μηδέν σε επίπεδο προτάσεων

Με μία ακόμα αντιπαράθεση, διαμειφθείσα εκ νέου ανάμεσα στις παρατάξεις της συμπολίτευσης και της μείζονος αντιπολίτευσης, ξεκίνησε το απόγευμα της Δευτέρας η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής. Αφορμή αποτέλεσε η παρέμβαση, που έκανε η επικεφαλής της παράταξης «Εμείς…η Πόλη», κ. Φελίνα Καζάκου, με αντικείμενο την κοινωνική πολιτική που ασκεί η διοίκηση του δήμου και με σοβαρές μομφές τόσο για το παραγόμενο αποτέλεσμα όσο και για τον τρόπο με τον οποίο ασκείται η συγκεκριμένη πολιτική από τα μέλη της διοίκησης και τους υπόλοιπους αιρετούς.
 
Η πρώτη μομφή της κ. Καζάκου ήταν ότι τρόφιμα, φρούτα και καύσιμη ύλη, που έχουν παραλάβει το τελευταίο διάστημα οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου παραμένουν αδιάθετα και παρατημένα, με αποτέλεσμα να μη γίνονται αποδέκτες των παροχών οι συμπολίτες μας, που βρίσκονται σε ανάγκη. Μάλιστα ανέφερε ως παράδειγμα αυτού του φαινομένου την περίπτωση της Παραδημής, όπου όπως υποστήριξε, τα είδη πρώτης ανάγκης έχουν εγκαταλειφτεί στο δημοτικό κατάστημα.
 
Επιπλέον, η κ. Καζάκου κατήγγειλε ότι συμπολίτες μας «παραλαμβάνουν τρόφιμα σε συνεχή και επαναλαμβανόμενη βάση, την ώρα που κάποιες άλλες οικογένειες στερούνται τα απαραίτητα». «Επίσης άσχετοι με το αντικείμενο και πολίτες διαχειρίζονται τις λίστες και κάνουν τη διανομή κατά βούληση», σημείωσε, διευκρινίζοντας πως οι σχετικές καταγγελίες προέρχονται από οικισμούς του δήμου.
 
Επιπροσθέτως, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης παρατήρησε με νόημα ότι «μερικοί αιρετοί εξακολουθούν να φωτογραφίζονται με τις σακούλες τροφίμων και τα είδη πρώτης ανάγκης», σπεύδοντας να αναρωτηθεί «για ποιο λόγο η διανομή γίνεται από αιρετούς; Αυτός είναι ο ρόλος τους;». 

«Κοινωνική πολιτική δεν σημαίνει διαχειρίζομαι μόνο τις όποιες παροχές του κεντρικού κράτους»

Με την ευκαιρία συνέστησε στη δημοτική αρχή να συντονίσει τις ενέργειες των υπηρεσιών του δήμου, να σταματήσει τις άστοχες εκδηλώσεις και δράσεις και κυρίως να προχωρήσει στη δημιουργία νέων κοινωνικών δομών. «Κοινωνική πολιτική δεν σημαίνει διαχειρίζομαι μόνο τις όποιες παροχές του κεντρικού κράτους», συνέχισε, «κοινωνική πολιτική σημαίνει δημιουργώ τις επιπλέον εκείνες κοινωνικές δομές, που στηρίζουν κοινωνικά και με αξιοπρέπεια τους συμπολίτες μας. Εσείς δυστυχώς θεωρείτε ακόμη επίτευγμα που λειτουργείται τους παιδικούς σταθμούς μέσω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», και διανέμεται επιτυχώς την υλική βοήθεια».
 
Ειδική αναφορά έκανε επίσης στον τομέα της κοινωνικής και ψυχολογικής υποστήριξης των οικογενειών, που χρίζουν τέτοιας συνδρομής, έναν τομέα στον οποίο διαπίστωσε ότι η πολιτική του δήμου υστερεί και απουσιάζει. Καταλήγοντας πρότεινε τη διαμόρφωση ενός στρατηγικού σχεδίου, που θα προλαμβάνει και θα αντιμετωπίζει περιστατικά στο πλαίσιο των αναγκών της κοινωνίας έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς επίσης τη δημιουργία ενός συντονισμένου οργάνου κοινωνικών δομών, που θα περιλαμβάνει τη στήριξη των συμπολιτών μας στο επίπεδο της πρόληψης και της αντιμετώπισης των έντονων κοινωνικών θεμάτων. Ζήτησε δε την πραγματοποίηση μιας ειδικής συνεδρίασης για το θέμα της κοινωνικής πολιτικής, ώστε η παράταξή της να καταθέσει συνολική πρόταση.

Γιώργος Πετρίδης «Επιεικώς αστείο να δέχεται κριτική η διοίκηση του δήμου για τον τομέα της κοινωνικής πολιτικής»

Η αιχμηρή τοποθέτηση της κ. Καζάκου προκάλεσε την έντονη αντίδραση του δημάρχου Κομοτηνής, κ. Γιώργου Πετρίδη, καθώς επίσης του αντιδημάρχου κοινωνικών θεμάτων και των τοπικών συμβούλων, που παρευρίσκοντο στη συνεδρίαση. Ο πρώτος στάθηκε καταρχήν στη μορφή της παρέμβασης της επικεφαλής της μείζονος, παρατηρώντας ότι «συνεχίζετε την προσφιλή τακτική, να πετάτε ένα πυροτέχνημα στην αρχή του δημοτικού συμβουλίου και να διανέμετε μετά ένα κείμενο υπό μορφή δελτίου τύπου στον τύπο». «Δικαίωμά σας κι επιλογή σας», επισήμανε, «αλλά δικαίωμα και της κοινωνίας να κρίνει τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζετε τα θέματα, που φέρνετε στο δημοτικό συμβούλιο, όταν τα φέρνετε με τον τρόπο που τα φέρνετε και τα διοχετεύετε στον τύπο με τον τρόπο που τα διοχετεύετε».
 
Περνώντας στην ουσία των αιτιάσεων της κ. Καζάκου, ο κ. Πετρίδης χαρακτήρισε καταρχήν «επιεικώς αστείο» να δέχεται κριτική η διοίκησή του για τον τομέα της κοινωνικής πολιτικής. «Δεν ισχυρίζομαι ότι έχουμε λύση έτοιμη σε όλα τα προβλήματα της κρίσης, αλλά και των υπόλοιπων χαρακτηριστικών της τοπικής κοινωνίας, ή ότι έχουμε εξυπηρετήσει και ανταποκριθεί στις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν στην κοινωνία», σημείωσε. «Αλλά είναι πραγματικά αστείο το να δεχόμαστε κριτική, και σε ό,τι αφορά στις επιλογές μας για συνολική αντιμετώπιση της κοινωνικής μας πολιτικής και σε ό,τι αφορά στη μικροκομματική ή άλλη αξιοποίηση αυτών των επιλογών μας».
 
Απαντώντας στο σχόλιο, που αφορούσε στην αξιοποίηση προγραμμάτων του ΕΣΠΑ στους παιδικούς σταθμούς, σημείωσε με καυστικό ύψος ότι «Μου κάνει εντύπωση ότι θεωρήσατε αυτονόητη την αξιοποίηση προγραμμάτων του ΕΣΠΑ», για να επισημάνει ότι από τα 40 παιδιά, που ωφελούνταν από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα το 2010 στους παιδικούς σταθμούς, την τελευταία χρονιά ωφελήθηκαν 440. «11 φορές παραπάνω παιδιά φιλοξενούνται δωρεάν στους παιδικούς σταθμούς μέσα από το πρόγραμμα αυτό, που εσείς θεωρείτε αυτονόητο», σημείωσε απευθυνόμενος στην κ. Καζάκου, θέτοντας το ερώτημα ταυτόχρονα «σε ποιον άλλο δήμο στην Ελλάδα είχαμε μέσα σε 5 χρόνια αύξηση κατά 1.100% σε αυτόν τομέα;». «Επειδή το θέμα της κοινωνικής πολιτικής είναι κάτι που μας έχει αγγίξει τα τελευταία 5 χρόνια και είναι αυτό στο οποίο έχουμε δώσει την αιχμή της προσπάθειάς μας», συνέχισε, «μπορώ να σας φέρω σε κάθε θέμα που θέσατε κι από ένα παράδειγμα αντίστοιχο».
 
Στις μομφές, τέλος, που αφορούσαν στη διανομή προϊόντων από άσχετους με το αντικείμενο πολίτες, ο κ. Πετρίδης απάντησε ότι «ο δήμος προφανώς δε διαθέτει υπαλλήλους σε κάθε ένα από τα 46 χωριά του», επισημαίνοντας ότι «σε όλες τις διοικήσεις του δήμου οι πρόεδροι ή εκπρόσωποί μας στις τοπικές κοινότητες και στα τοπικά συμβούλια, όπως και οι πολιτιστικοί σύλλογοι, μετείχαν σε αυτήν την προσπάθεια». «Μακάρι να είχαμε προσωπικό και υπαλλήλους σε κάθε χωριό», συνέχισε, «για να μπορούν να κάνουν τη δουλειά αυτή. Όπου δεν υπάρχουν αυτοί, για παράδειγμα το Κρανοβούνιο ή την Παραδημή, που είναι από τους παλιούς «καποδιστριακούς» οικισμούς του δήμου, όπου δεν υπάρχουν τοπικοί εκπρόσωποι, εκεί λοιπόν αναλαμβάνει ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Κομοτηνής μαζί με το συμβούλιο και πολλές φορές μπορεί να χρειαστεί σε κάποιο χωριό, να υπάρχει κάποιος ο οποίος γνωρίζει τους παππούδες ή τις γιαγιάδες και να βοηθήσει σε αυτήν την δουλειά». 

Νίκος Σωτηρακόπουλος «Όταν ήσασταν εσείς κάποτε στις αντιδημαρχίες δεν το εκμεταλλευτήκατε, εγώ το εκμεταλλεύτηκα»

Επί προσωπικού ζήτησε και πήρε τον λόγο ο αντιδήμαρχος, κ. Νίκος Σωτηρακόπουλος, ο οποίος εμφανίστηκε εξοργισμένος από τις μομφές της κ. Καζάκου και απάντησε με αυστηρό ύφος. «Όταν συζητούμε για την κοινωνική πολιτική, πρέπει να έχουμε μία σοβαρότητα», υπογράμμισε, για να επισημάνει ότι εκ μέρους της κ. Καζάκου δε διέκρινε αυτή τη σοβαρότητα. «Διότι ουδέποτε ήρθε σε εμένα να συζητήσουμε, όπως έχουν έρθει άλλοι δημοτικοί σύμβουλο», συνέχισε, «αλλά κάνει μία «ακροβατική» πολιτική, χωρίς να έχει ενημερωθεί και γι’ αυτό κάνει πολλά λάθη. Γιατί αν είχε ενημερωθεί από μένα, σήμερα δε θα έκανε αυτές τις ερωτήσεις».
 
Μεταξύ άλλων υπενθύμισε ότι τα κονδύλια για την κοινωνική πολιτική έχουν διπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο, ενώ απαντώντας στα περί διαχείρισης των παροχών του κεντρικού κράτους, επικέντρωσε στα προγράμματα μέσω των οποίων διανέμονται φρούτα για έκτακτες ανάγκες, υποστήριξε ότι τέτοια υπήρχαν από παλιά και σχολίασε καυστικά, απευθυνόμενος στην κ. Καζάκου, ότι «όταν ήσασταν εσείς κάποτε στις αντιδημαρχίες δεν το εκμεταλλευτήκατε, εγώ το εκμεταλλεύτηκα».
 
Επίσης, απαντώντας στα περί φωτογράφησης αιρετών μπροστά από σακούλες τροφίμων, μια αναφορά που είχε να κάνει με την πρόσφατη παράδοση των προϊόντων, που συλλέχθηκαν από τη δράση «Ο Αη Βασίλης άργησε μια μέρα», ο κ. Σωτηρακόπουλος εμφανίστηκε εκ νέου καυστικός, αναρωτώμενος χαρακτηριστικά αν έπρεπε να βάλει μια ταμπέλα ή μια εφημερίδα μπροστά του στη διάρκεια της επίμαχης συνάντησης και της συνέντευξης τύπου, που παραχωρήθηκε. «Εσείς έχετε φωτογραφηθεί άπειρες φορές», τόνισε προς την κ. Καζάκου, για να συνεχίσει λέγοντας «δηλαδή τι θέλετε; Να μη φωτογραφηθούμε; Μπορώ να μη φωτογραφηθώ, αν το θέλετε εσείς. Αν θέλετε την επόμενη φορά να μη φωτογραφηθώ, ελάτε εσείς να φωτογραφηθείτε»
 
Τέλος, για το παράδειγμα της Παραδημής, που ανέφερε η κ. Καζάκου, εγκαλώντας τις κοινωνικές υπηρεσίες για ολιγωρία στη διανομή, ο κ. Σωτηρακόπουλος εξήγησε ότι επειδή στον οικισμό δεν υπάρχει τοπικός σύμβουλος, το έργο της διανομής ανατέθηκε αρχικά στον Πολιτιστικό Σύλλογο, που όμως άργησε να το διεκπεραιώσει, και έτσι τα προϊόντα ανέλαβε να τα μοιράσει ο παππάς του χωριού. 
 
Εκ μέρους των τοπικών συμβούλων, την αντίδραση στα λεγόμενα της κ. Καζάκου εξέφρασε ο κ. Ηρακλής Παρασχάκης από την Πόρπη, ο οποίος κάλεσε την επικεφαλής της μείζονος να ανακαλέσει, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «εμείς όχι μόνο βοηθήσαμε αλλά καθίσαμε μέσα στο κρύο, βάλαμε τα δικά μας τα λεφτά, κάναμε και τις συσκευασίες και μοιράσαμε σε όλον τον οικισμό 4 μέρες μέσα στο κρύο».
 
Ανταπαντώντας στις παραπάνω αντιδράσεις, η κ. Καζάκου υποστήριξε ότι μεταφέρει ως οφείλει στο δημοτικό συμβούλιο όσα εισπράττει από την τοπική κοινωνία, για να επαναλάβει το αίτημά της να πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση οργάνου με αντικείμενο συζήτησης την κοινωνική πολιτική. 

Ελένη Λαφτσή «Νομίζω ότι παίζεται ένα παιχνίδι εντυπώσεων»

Στην όλη συζήτηση παρενέβη και η κ. Ελένη Λαφτσή από την «ΠΟΛΗ-τική Ανατροπή», η οποία αναφερόμενη στη διαδικασία έκανε λόγο για «θέατρο του παραλόγου», επισημαίνοντας ότι «πρέπει να βρούμε κάποιες νέες μορφές συζήτησης και το πώς θα θέτουμε τα ζητήματα, γιατί νομίζω ότι παίζεται ένα παιχνίδι εντυπώσεων». «Αν θέλουμε, όλοι μπορούμε να παίξουμε αυτό το παιχνίδι», προσέθεσε, «το ζήτημα είναι να βγουν και πέντε πράγματα από αυτήν την συζήτηση».
 
Επιπλέον μετέφερε κι εκείνη μια καταγγελία, που δέχτηκε, κατά την οποία λαμβάνουν βοήθεια από το δήμο άτομα που δεν έχουν οικονομική ανάγκη. Η κ. Λαφτσή κράτησε επιφυλάξεις, μην αμφισβητώντας τις κοινωνικές υπηρεσίες, πλην όμως αναρωτήθηκε μήπως χρίζουν επικαιροποίησης οι λίστες με τους δικαιούχους.
 
Συμπερασματικά, μάλιστα, παρατήρησε ότι «υπάρχει ένα πελατειακό ζήτημα στη διαχείριση των κοινωνικών δομών, πάντα υπήρχε και πάντα θα υπάρχει, αλλά το ζήτημα είναι να γίνεται πραγματικά μια κοινωνική πολιτική και να φτάνουν αυτά που πρέπει στον κόσμο». «Καλό θα ήταν λοιπόν για να υπερασπιστούμε αυτές τις δομές, από τις οποίες εγώ, από όσες επαφές είχα μαζί τους, πραγματικά έμεινα πάρα πολύ ικανοποιημένη, θα πρέπει να τύχουν και κάποιας ενίσχυσης, γιατί έχουν πολύ λίγο προσωπικό», κατέληξε.
 
Με αφορμή την τελευταία αναφορά της κ. Λαφτσή, ο κ. Πετρίδης πήρε εκ νέου τον λόγο, για να υπερασπιστεί τις διοικήσεις του, τονίζοντας ότι «δεν είναι καθόλου αυτονόητο ότι υπάρχει μια πελατειακή αντιμετώπιση και αντίληψη, ως κανόνας τουλάχιστον της παράταξης της δικής μας, σε σχέση με αυτού του είδους τις συμπεριφορές». «Ενδεχομένως κάποιες εξαιρέσεις να υπάρξουν ακόμα και ατομικών συμπεριφορών ακόμα και εμού του ιδίου», προσέθεσε, «αλλά κανόνας απαράβατος και βασικός στη διοίκηση του δήμου τα τελευταία 5 χρόνια είναι ο σεβασμός της αποστολής μας και η μη εξαργύρωσή της με μικροπολιτικούς τουλάχιστον τρόπους». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.