Παρουσιαστηκε το «Ποντιακο Θεατρο» του Ερμη Μουρατιδη

Το συγγραφικό έργο του Ερμή Μουρατίδη «Το Ποντιακό Θέατρο στην Ελλάδα» παρουσιάστηκε το Σάββατο στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Κομοτηνής, η ΔΕΠΑΚ και ο Πολιτιστικός Όμιλος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς». Η ανταπόκριση του κοινού ήταν θερμή λόγω της στενής σχέσης που έχει αναπτύξει ο Ερμής Μουρατίδης με τη συγγραφή έργων θεατρικών, τα οποία συνδέονται με το συλλογικό ασυνείδητο του ποντιακού ελληνισμού.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε μια σημαντική για το συγγραφέα περίοδο, καθώς ο συγγραφέας Γιώργος Γιαννόπουλος έχει αναλάβει την επιμέλεια μιας έκδοσης αφιερωμένης στα άπαντα του Μουρατίδη, ο οποίος μετέφερε την πικρία του για την απουσία του ποντιακού θεάτρου από τις ελληνικές θεατρικές σκηνές και μάλιστα τις κρατικές, παρά το γεγονός του πλούσιου υλικού που υπάρχει.

Η παρουσίαση του συγγραφικού έργου του κ. Μουρατίδη έγινε από τον Γιώργο Γιαννόπουλο, ποιητή, μυθιστοριογράφο, εκδότη του περιοδικού «ΕΝΕΚΕΝ» και επιμελητή της έκδοσης των δύο τελευταίων τόμων της τετράτομης Ιστορίας του Ποντιακού Θεάτρου του Ερμή Μουρατίδη.

Ο Ερμής Μουρατίδης είναι μέλος του Ελληνικού Κέντρου Θεάτρου και της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, η οποία έχει δημοσιεύσει πολυάριθμες μελέτες του για το ελληνικό θέατρο.

Για ανεξερεύνητη ιστορία του ποντιακού θεάτρου που αποτελεί παρακαταθήκη για τον ποντιακό ελληνισμό, και όχι μόνο, έκανε λόγο ο κ. Ερμής Μουρατίδης, ενώ αναφέρθηκε και στην πρόταση που έκανε στο Εθνικό Θέατρο για να αποκαλυφθεί ο πλούτος του ποντιακού θεάτρου. «Το Ποντιακό Θέατρο εκφράζει μια ιστορία Ελλήνων εκείθεν του Αιγαίου και εντεύθεν του Αιγαίου, άγνωστη μέχρι τώρα. Βέβαια, κατά καιρούς σε διάφορα κρατικά θέατρα, όπως στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), ανέβηκαν κάποια έργα από τους πρόσφυγες, αλλά πέραν αυτού έμεινε άγνωστο ως είδος. Προτάσεις έχω υποβάλλει και στο Εθνικό Θέατρο με στόχο να αποκαλυφθεί το τι κρύβει αυτό το θέατρο, αυτή η θεατρική μορφή. Δεν έγιναν ευμενώς δεκτές από τον γνωστό ηθοποιό, διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

Φέτος ελπίζουμε να υπάρξει, όπως και πέρσι, ποντιακό θεατρικό έργο για ν’ αποκαλυφθούν κάποια πράγματα άγνωστα στο κοινό, όπως η ιστορία των ελληνικών πράξεων και της ελληνικής γλώσσας εκείθεν του Αιγαίου μέχρι και την Μαριούπολη της Ουκρανίας και εντεύθεν του Αιγαίου, εδώ στην Ελλάδα μέχρι το 1922, γιατί είναι τελείως άγνωστα.

Γνωρίζουμε πάρα πολλά για το Κρητικό θέατρο. Ποιος γράφει όμως σοβαρές μελέτες για το θέατρο της «Φιλικής Εταιρείας» σε εκείνες τις περιοχές στην Οδησσό; Οι Θεατρικές Σχολές του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κρήτης, Θεσσαλονίκης, της πρωτεύουσας των προσφύγων, λένε ένα σωρό ωραία και άσχημα, πολλές φορές, πράγματα για το Σαίξπηρ, λόγου χάρη, για τον Ίψεν, αλλά αγνοούν τελείως αυτό το θέατρο. Ανεβάζουμε στο Εθνικό ή στο Κρατικό Θέατρο τον «Ερωτόκριτο» – και καλά κάνουμε – αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Οι «Φιλικοί» στην Οδησσό ήξεραν πολύ καλά και ήθελαν να περάσουν τις ιδεολογίες αυτής της επανάστασης που οργανώνανε και μέσα απ’ το θέατρο. Είναι εκπληκτικό να μάθετε ότι ανέβασαν ποντιακό έργο γιατί όλη η περιοχή κατοικείτο από Έλληνες του Πόντου, της Κριμαίας, του Καυκάσου. Είναι όμως άγνωστο στο ευρύ κοινό. Τα λέω πολλές φορές στους θεατρολόγους μας στο Πανεπιστήμιο τα όσα δεν ξέρουν για να ψάξουν και να μάθουν. Επιχειρούμε με τη σημερινή μας παρουσία στην Κομοτηνή να κάνουμε γνωστό αυτό το είδος του θεάτρου, αυτή τη μορφή και το τι κρύβει».

Για ολοκληρωμένη μελέτη του κ. Μουρατίδη, η οποία «πέρα από το να καταγράφει τα υπάρχοντα θεατρικά ποντιακά έργα, επιχειρεί και να τα προσεγγίσει κριτικά και ταυτόχρονα να τα εκλαϊκεύσει, όσον αφορά την οπτική τους και τη δυνατότητα που έχουμε να τα περάσουμε στον πολύ κόσμο» έκανε λόγο η πρόεδρος της ΔΕΠΑΚ κ. Σοφία Μενεσελίδου.

«Έχουμε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε στην Κομοτηνή τον Ερμή Μουρατίδη, έναν άνθρωπο που έχει ασχοληθεί εμπεριστατωμένα με το ποντιακό θέατρο και όχι μόνο. Η σημερινή παρουσίαση θα αφορά το ποντιακό θέατρο, αλλά η δουλειά του Ερμή Μουρατίδη αφορά συνολικά το θέατρο. Έχει δουλέψει μέσα στο θέατρο τόσο ως σκηνοθέτης όσο και ως θεατρικός συγγραφέας, ένας άνθρωπος πολυσχιδής που ταυτόχρονα λειτουργεί με τη ματιά, με την οπτική ενός κριτικού απέναντι στα θεατρικά δρώμενα» σχολίασε προλογίζοντάς τον.

Χ. Μαυρίδου:

«Το θέατρο δεν το ξεχάσαμε ποτέ»

Για τον καυστικό λόγο του Ερμή Μουρατίδη που τον χρησιμοποιεί στα άρθρα του σε εφημερίδες μίλησε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Ομίλου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» κ. Χρύσα Μαυρίδου.

«Πολύ σημαντική είναι η σημερινή βραδιά όχι μόνο για τον Πολιτιστικό Όμιλο Ποντίων Θρυλορίου, αλλά πιστεύω και για όλο τον ελληνισμό του Πόντου της περιοχής μας γιατί έχουμε κοντά μας τον Ερμή Μουρατίδη, τον θεατρολόγο, σκηνοθέτη, συγγραφέα, ερευνητή, έναν άνθρωπο που μας αφήνει μια πολύ σημαντική παρακαταθήκη.

Συγκέντρωσε την ιστορία του ποντιακού θεάτρου σε τέσσερις τόμους, κάτι που μέχρι τώρα δεν υπήρχε. Σ’ αυτούς τους τόμους μπορούμε να βρούμε την ιστορία από τα αρχαία χρόνια μέχρι και σήμερα. Και αυτά που δηλώνει είναι πάρα πολύ καυστικά και σημαντικά. Εξάλλου, τον κ. Μουρατίδη κάπως έτσι τον γνωρίσαμε μέσα από τα άρθρα του σε εφημερίδες, όπου ξεχωρίσαμε τον καυστικό του λόγο. Είναι αυστηρός πρώτα με τον εαυτό του και μετά αυστηρός με τους υπόλοιπους. Τον φιλοξενήσαμε πέρσι σε εκδηλώσεις της Αγίας Μαρίνας να μας συμβουλέψει στην παράσταση «Φούφουτα» που ανεβάσαμε, να μας δείξει τον σωστό δρόμο σε ό,τι αφορά το ποντιακό θέατρο».

Ένα κομμάτι του ποντιακού ελληνισμού που το διατηρούν οι Πόντιοι μέσα από τις ερασιτεχνικές θεατρικές παραστάσεις είναι το θέατρο, σχολίασε η κα Μαυρίδου. «Το θέατρο είναι ένα κομμάτι που δεν το ξεχάσαμε ποτέ εμείς σαν Πόντιοι μέσα από τις ερασιτεχνικές θεατρικές παραστάσεις που γίνονται από τους διάφορους πολιτιστικούς συλλόγους. Όμως η διάσταση που δίνει ο κ. Μουρατίδης και η συμβολή του ποντιακού θεάτρου στην πορεία του ελληνικού θεάτρου γενικότερα είναι πολύ σημαντική και πιστεύω ότι ήρθε η στιγμή να τη μάθουμε», υποστήριξε η κ. Μαυρίδου, ενώ ευχαρίστησε τόσο το δήμαρχο Κομοτηνής κ. Βαβατσικλή, όσο και την πρόεδρο της ΔΕΠΑΚ κ. Μενεσελίδου για την ευκαιρία που δίνεται στους Ποντίους της περιοχής να διατηρήσουν την παρακαταθήκη που τους άφησαν οι πρόγονοί τους.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.