Παρουσιαστηκε η «Ιστορια του Μοναχισμου στο Παπικιο Ορος»

Την εικόνα της μοναχικής κοινότητας που ήκμαζε κατά τον 10-14 αι. στο Παπίκιο Όρος παρουσίασε επιτυχώς στο κοινό της Κομοτηνής μέσα από το βιβλίο του «Ιστορία του Μοναχισμού στο Παπίκιο Όρος» ο κ. Μαρίνος Βαβατσικλής. Στην κατάμεστη αίθουσα του ΔΗΠΕΘΕ το απόγευμα της Δευτέρας έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του από τον κ. Αθανάσιο Καραθανάση, τακτικό καθηγητή εκκλησιαστικής ιστορίας Α.Π.Θ., ο οποίος έχει διδάξει και στο Τμήμα Ιστορίας-Εθνολογίας του Δ.Π.Θ. και από τον κ. Γρηγόρη Λιάντα, διδάκτορα θεολογίας στο Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας.

Ως μια απλή μεταπτυχιακή εργασία που ξεκίνησε πριν χρόνια και στη συνέχεια αποστασιοποιήθηκε και μετουσιώθηκε σε ένα βιβλίο αναφέρει την ιδέα του βιβλίου ο κ. Μαρίνος Βαβατσικλής. Για την έρευνα και τη συλλογή των στοιχείων, που περιλαμβάνονται στο βιβλίο αυτό, χρειάστηκαν περίπου 2,5 χρόνια.

«Το Παπίκιο Όρος ήταν μια μοναστική κοινότητα που άκμασε από τον 10ο έως τον 15 αιώνα βορειοδυτικά του Σώστη. Το βιβλίο περιγράφει την τοπική ιστορία, την ιστορία του Μοναχισμού στο Παπίκιο Όρος, βιβλίο το οποίο έχει αρκετά πρωτότυπα και καινοτόμα στοιχεία για την περιοχή. Είναι η προβολή του τοπικού μοναχισμού».

Ο κ. Αθανάσιος Καραθανάσης εξέφρασε μεγάλη χαρά δεχόμενος την πρόταση του παλιού του μαθητή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης του κ. Μ. Βαβατσικλή να παρουσιάσει το ωραίο του βιβλίο. «Το βιβλίο αυτό αναφέρεται στο Παπίκιο Όρος και είναι μόχθος έρευνας 2,5 περίπου ετών. Μέσα απ’ αυτό το βιβλίο ο κ. Βαβατσικλής αναδεικνύει το μοναχισμό στο Παπίκιο Όρος».

Ως ένα κεφάλαιο πολύ ενδιαφέρον της τοπικής ιστορίας του νομού Ροδόπης, ένα κεφάλαιο άγνωστο εν πολλοίς χαρακτήρισε ο κ. Καραθανάσης το βιβλίο αυτό, το οποίο δείχνει ότι «η περιοχή της Ροδόπης και ο ευρύτερος χώρος της Θράκης έχει αναπτύξει μια πνευματική κίνηση και ζωή στους βυζαντινούς χρόνους με πολυάριθμα μοναστήρια.

Αυτό σημαίνει ότι η Θράκη ήταν ένας χώρος που ενδιέφερε το Βυζάντιο και το ενδιέφερε και από την πνευματική ζωή, αλλά και την κοινωνία διότι ο μοναχισμός δεν ήταν κάτι το εκκεντρικό, αλλά έχει και ευρύτερες προεκτάσεις. Ένας χώρος που οι πηγές ανεβάζουν σε 200 τα μοναστήρια και που χάθηκαν μετά την οθωμανική προέλαση προς τη Θράκη, μετά τα μέσα του 14 αι. όταν παύει και ο μοναχισμός».

Τέλος, μιλώντας για την επιτυχημένη δουλειά του κ. Βαβατσικλή, τόνισε ότι «προσπάθησε και νομίζω αρκετά επιτυχώς να δώσει αυτή την εικόνα μέσα από τις βυζαντινές πηγές», ενώ αναφέρθηκε και στον διακεκριμένο Κομοτηναίο, δάσκαλό του κ. Στύλπωνα Κυριακίδη, ο οποίος «οριοθέτησε την ακριβή θέση του ευρέως μοναχισμού στο Παπίκιο Όρος».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.