Κυρ. Μητσοτακης: Ναι, στον πολιτικο γαμο ομοφυλων ζευγαριων, οχι στην παρενθετη μητροτητα

Δεν θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας προς τους διαφωνούντες βουλευτές

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στη δημόσια τηλεόραση ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, άνοιξε τα χαρτιά του γύρω από το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτόν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως είναι θέμα το οποίο ενδιαφέρει πολύ την ελληνική κοινωνία και το άνοιξε ο ίδιος με δική του πρωτοβουλία. Σημείωσε δε πως αυτό το οποίο προτίθεται να φέρει προς ψήφιση δεν είναι κάτι επαναστατικά διαφορετικό από αυτό το οποίο ήδη ισχύει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, και έχει νομοθετηθεί σε 20 χώρες στην Ευρώπη εκ των οποίων οι 15 είναι στην Ε.Ε..

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως σέβεται απόλυτα όλες τις απόψεις και δεν θέλει αυτό το θέμα να διχάσει την ελληνική κοινωνία, αλλά να δούμε αν μπορούμε να καταλήξουμε σε έναν κοινό τόπο. «Σέβομαι απόλυτα και τους συμπολίτες μας που έχουν διαφορετική άποψη, όπως σέβομαι και την άποψη της Εκκλησίας. Προφανώς και θα ακούσουμε τις απόψεις της Εκκλησίας, δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε, θα σεβαστούμε τη διαφορετική άποψη, αλλά νομοθετεί η Πολιτεία, δεν συνομοθετεί με την Εκκλησία, όπως έχει συμβεί και πολλές φορές στο παρελθόν», συμπλήρωσε.

«Τι θα γίνει με τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών»

Ο Πρωθυπουργός είπε επίσης ότι θέλει να ωριμάσει αυτή η συζήτηση στην κοινωνία, πριν φέρει κάτι προς εισήγηση στο υπουργικό συμβούλιο και κατέθεσε την εκτίμηση ότι οι πιο πολλοί πολίτες δεν έχουν επί της ουσίας αντίρρηση στο γάμο και εκεί που υπάρχει πάντα μια επιφύλαξη και την ακούει με προβληματισμό είναι για το τι θα γίνει με τα παιδιά.

«Παιδιά υπάρχουν σήμερα. Και δεν νομίζω ότι κανείς αμφισβητεί μια πραγματικότητα: ότι τα ομόφυλα ζευγάρια έχουν παιδιά και δεν θα σταματήσουν αυτά τα παιδιά να υπάρχουν, δεν θα εξαφανιστούν. Και ρωτώ ειλικρινά και κοιτάω στα μάτια όλους αυτούς οι οποίοι μπορεί να έχουν κάποια επιφύλαξη για το θέμα αυτό: εξυπηρετούμε τα δικαιώματα των παιδιών τα οποία ήδη υπάρχουν με το να μην ρυθμίσουμε τα λίγα παιδιά, τα λίγα ζευγάρια που τελικά τους αφορά το ζήτημα; Και τους αφορά πολύ, ξέρετε», ανέφερε.

«Δεν θα αλλάξουμε τίποτα στο καθεστώς της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής»

Ερωτηθείς σε τι διαφοροποιείται η πρόταση της κυβέρνησης από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε πως η κυβέρνηση δεν θα πειράξει καθόλου το καθεστώς της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. «Αυτή η έννοια, δηλαδή, γυναικών οι οποίες μετατρέπονται σε μηχανές παραγωγής παιδιών κατά παραγγελία, αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Θέλω να είμαι απολύτως σαφής, άρα δεν κάνουμε τίποτα στο καθεστώς της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Δεν αλλάζουμε τίποτα. Αυτή είναι μια σημαντική διαφοροποίηση από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ», υπογράμμισε.

«Η αποχή είναι μια αξιοπρεπής στάση»

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι ο διάλογος για το θέμα δεν θα κρατήσει πολύ, ενώ για τους βουλευτές είπε ότι είναι θέμα συνείδησης και δεν θα βάλει κομματική πειθαρχία, ενώ για τους υπουργούς και τους υφυπουργούς δήλωσε: «Οι βουλευτές ψηφίζουν, όχι οι Υπουργοί. Και με τη βουλευτική τους ιδιότητα προσέρχονται σε αυτή την ψηφοφορία. Όμως, προφανώς, όταν κάποιος είναι Υπουργός υπάρχει μεγαλύτερη δέσμευση σε μία συλλογική απόφαση που παίρνει το Υπουργικό Συμβούλιο.

Θέλω να θυμίσω ότι τα νομοσχέδια εγκρίνονται από το Υπουργικό Συμβούλιο, από τους Υπουργούς. Αλλά και αυτό θα σας έλεγα είναι μία λεπτομέρεια, διότι ξέρω πολύ καλά ότι για να ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο, από τη στιγμή που εκτιμώ ότι δεν θα το ψηφίσουν όλοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, προφανώς είναι σημαντικό να μπορέσουμε να πείσουμε και βουλευτές και από άλλα κόμματα να το ψηφίσουν».

Ερωτηθείς αν η αποχή των βουλευτών που διαφωνούν μπορεί να είναι διέξοδος είπε: «Η αποχή είναι μια αξιοπρεπής στάση που μπορεί κάποιος να εκφράσει την διαφωνία του, δηλαδή να μην υπερψηφίσει, χωρίς να δημιουργήσει και πρόβλημα στην κυβερνητική πλειοψηφία. Είναι μια επιλογή την οποία μπορεί να έχουν οι βουλευτές».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.