Παρουσιαστηκε η διακηρυξη θεσεων και αρχων

Συνέντευξη τύπου και παρουσίαση της διακήρυξης θέσεων και αρχών της πολιτικής κίνησης των Βασίλη Κοντογιαννόπουλου, Στέφανου Μάνου και Γιάννη Μπουτάρη έγινε χθες το μεσημέρι στην Κομοτηνή από τους Στέφανο Μάνο, Αντύπα Καρίπογλου, Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη και Γιάννη Κτιστάκι.

Ο Σ. Μάνος έδωσε έμφαση στα σημεία τομής των ατόμων που σχημάτισαν τη ΔΡΑΣΗ για τις πράξεις που η κοινή λογική ορίζει να γίνουν ως αντίπαλο δέος στα λόγια, δηλαδή το «κάνω απέναντι στο λέω».

Ο Σ. Μάνος χαρακτήρισε τις ευρωεκλογές «εθνικές», με την έννοια ότι αφορούν την Ευρώπη και είπε ότι έχουν ένα ψηφοδέλτιο σε όλη την Ελλάδα και δεν αναζητούν ανά περιοχή υποψηφίους, απλά τόνισε ότι θέλουν να έχουν τους καλύτερους δυνατούς. Είπε ότι θ’ ανακοινώσουν την τελευταία στιγμή το ψηφοδέλτιό τους και θα είναι το «καλύτερο απ’ όλα» και θα καλέσουν τους δημοσιογράφους να συγκρίνουν τα ψηφοδέλτια.

Σχολίασε ότι οι Έλληνες απέναντι στις ευρωεκλογές έχουν την ευκαιρία να δείξουν εάν είναι ευχαριστημένοι με τα κόμματα που έχουν και είπε πως «αντί να στέλνουν τους καλύτερους ανθρώπους στις Βρυξέλλες στέλνουν ό,τι περισσεύει ή ό,τι βοηθάει τα κόμματα και τους κομματικούς μηχανισμούς.

Σε ερώτηση για το τι θα κάνουν ως πολιτική κίνηση αν γίνουν άμεσα εκλογές, ο κ. Μάνος είπε ότι αν αυτό συμβεί τώρα δεν θα είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν, αλλά μετέφερε και την άποψη ότι «δεν θα γίνουν εκλογές πριν το επόμενο έτος. Μπορεί να πέσω έξω και να ρίξουν τον Καραμανλή γιατί θέλουν ν’ αυτοκτονήσουν ομαδικά στη ΝΔ. Θα στοιχημάτιζα ότι εκλογές θα γίνουν του χρόνου ή και αργότερα».


Μιλώντας για την πολιτική πραγματικότητα ο Στέφανος Μάνος έγινε «ταύρος» βρισκόμενος στην ιδιαίτερη πατρίδα του υπουργού Μεταφορών, με αφορμή την απόφασή του για τους λεωφορειόδρομους. «Να τον χαίρεστε τον βουλευτή σας, τον κ. Στυλιανίδη, ο οποίος ένα μέτρο που καθιέρωσα πριν 19 χρόνια στην Αθήνα, τους λεωφορειόδρομους, υπέκυψε στους ταξιτζήδες για να τους κάνει το χατίρι ενόψει ευρωεκλογών. Θα πρέπει να τον καταδικάσουν όλοι οι Αθηναίοι.

Τότε, είχα πει ότι προτεραιότητά μου είναι να διευκολύνω τα μέσα μαζικής μεταφοράς για να πηγαίνουν γρήγορα στη δουλειά τους όσοι χρησιμοποιούν τα λεωφορεία.

Ο προκάτοχός του, ο Λιάπης είχε κάνει το ίδιο στη Θεσσαλονίκη, με το επιχείρημα ότι γίνονται τα έργα του μετρό. Στην Θεσσαλονίκη, η πόλη είναι αδιαπέραστη. Ενδέχεται να χάσεις μια ώρα μέσα στην πόλη εξαιτίας του χάους που επικρατεί στην κυκλοφορία. Ο συνδυασμός Λιάπη και δημάρχου έχουν διαλύσει την Θεσσαλονίκη».

Για το αν είναι ώριμες οι συνθήκες για ένα νέο κόμμα, ο Στέφανος Μάνος εξήγησε ότι αν ήταν ψηφοφόρος θα επέλεγε για την Ευρωβουλή κάποιον ικανό για την χώρα κι όχι κάποιον βλάκα. Κάλεσε τους δημοσιογράφους να σκεφτούν τι τους συμφέρει στην επιλογή ευρωβουλευτή και κάλεσε να στηρίξουν τη ΔΡΑΣΗ.

Ποιος φταίει

Σε ερώτηση για την οικονομική κρίση και το πώς συνδέεται με την ήττα του φιλελευθερισμού, ο κ. Μάνος διαφώνησε. Παρέπεμψε στις ΗΠΑ. «Αφέθηκαν οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί να κάνουν πράγματα, ν’ αναλάβουν κολοσσιαία ρίσκα χωρίς καμία εποπτεία κι έλεγχο κι αυτό μόλυνε την οικονομική ζωή της υφηλίου λόγω παγκοσμιοποίησης. Στην Ελλάδα, δεν λέμε ότι κατέρρευσε η Ελλάδα, ότι έχουμε ένα φορολογικό σύστημα που αφήνει δεκάδες χιλιάδες φοροφυγάδες να μην πληρώνουν. Αυτό δεν είναι ήττα του συστήματος αλλά της φορολογικής αρχής που δεν κάνει τη δουλειά της.

Η κρίση στην Ελλάδα δεν προέρχεται από χρηματοπιστωτικές επιπολαιότητες. Έχουμε πρόβλημα – θα το ζήσουμε πιο έντονα από ό,τι νομίζουμε – από αντανάκλαση. Όταν όλοι οι άλλοι θα συμμαζεύονται θα περιοριστεί ο τουρισμός από τον οποίο ζούμε. Το 20% της οικονομίας μας είναι ο τουρισμός.

Το πρόβλημα στην Ελλάδα, είναι ότι έχουμε ένα πολιτικό σύστημα, κόμματα που ξοδεύουν τα χρήματα που μαζεύουν από την φορολογία.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Προβόπουλος είπε ότι το 30% των κρατικών δαπανών δεν ξέρουμε ποιος τις παίρνει. Από τα 3 δις ευρώ που πληρώνει το κράτος, δεν ξέρουμε πού πήγαν.

Η τελευταία κυβέρνηση παρέλαβε ένα χρέος 170 δισεκατομμύρια τον Δεκέμβρη του 2003 και μετά από πέντε χρόνια, τα 170 έγιναν 260 δις. ευρώ. Προστέθηκαν 90 δις ευρώ χρέη, σε πέντε χρόνια. Αυτά τα πέντε χρόνια είχαμε πολύ καλούς ρυθμούς ανάπτυξης και σε καλή περίοδο καταφέραμε να ξοδέψουμε περισσότερα από όσα εισπράξαμε, 90 δις ευρώ».

Για τον κ. Μάνο το πρόβλημα είναι ότι μάθαμε να ζούμε με χρήματα που δεν έχουμε και πρόσθεσε ότι μέχρι τον Σεπτέμβρη «η κυβέρνηση θ’ ανακαλύψει ότι από τα φετινά φορολογικά έσοδα θα λείπουν τουλάχιστον 10 δις. ευρώ».


Μίλησε επίσης για δεκάδες χιλιάδες πεθαμένους που εισπράττουν σύνταξη.

Η αναγνωρισιμότητα Μαρκουλάκη

Περί της αναγνωρισιμότητας του Κ. Μαρκουλάκη, ο κ. Μάνος είπε ότι εμφανίστηκε ο ίδιος ο ηθοποιός στο γραφείο του και δήλωσε πως τάσσεται στο πλευρό του. Ο κ. Μαρκουλάκης είπε ότι για πρώτη φορά ασχολήθηκε με την πολιτική. «Είχα πάντα συγκεκριμένες απόψεις, προσπάθησα να σκέφτομαι ελεύθερα και ψύχραιμα και η ιδιότητά μου ως καλλιτέχνη με φέρνει αξιωματικά αντίθετο σε μια δεδομένη εξουσία». Μίλησε για λογαριασμό των πολιτών που συναντούν αδιέξοδα με το παράδειγμα ότι «10 στους 10 έλληνες ενοχλούνται, απαξιώνουν την πολιτική αλλά οι 6 στους 10 από μια παθογένεια, συνεχίζουν να στηρίζουν αυτό το σύστημα». Έθεσε το ερώτημα «αισθάνεστε ότι δεν εκπροσωπείστε;» και παρατήρησε ότι πολλοί blogάρουν, συζητούν. Είπε ότι «οι κακοί πολιτικοί εκλέγονται από τους καλούς πολίτες γιατί είτε δεν ασχολούνται ή ψηφίζουν επιπόλαια ή δεν πηγαίνουν να ψηφίσουν».

Μετέφερε ότι οι πολίτες πρέπει ν’ ασχοληθούν με τα όσα γίνονται εάν επιλέξουν τη ΔΡΑΣΗ και υποστήριξε ότι ο ίδιος έχει τη διάθεση να προσφέρει μέσα από τον συγκεκριμένο πολιτικό σχηματισμό.

«Πάντα έλεγα ότι είμαι φιλελεύθερος»

Μιλώντας για το σύμβολο του κόμματος, τα τρία επάλληλα τετράγωνα σε μπλε, πράσινο και κόκκινο ο κ. Μάνος μίλησε για τα σημεία τομής των μελών που σχηματίζουν την ΔΡΑΣΗ. «Το χαρακτηριστικότερο είναι ότι δεν μπορείς να τους βάλεις σ’ ένα καλούπι. Προσωπικά, πάντα έλεγα ότι είμαι φιλελεύθερος. Ο Γιάννης Μπουτάρης απάντησε ότι είναι σοσιαλδημοκράτης.

Είμαστε στο ίδιο τραπέζι γιατί υπάρχουν πράγματα που θέλουμε να γίνουν, πράγματα πρακτικά». Έφερε πάλι το παράδειγμα με την απόφαση Ε. Στυλιανίδη για να εξηγήσει ότι δεν είναι θέμα ιδεολογίας αλλά κοινής λογικής.

Όσο για την ιδεολογία και την θεωρία απέναντι στην οικονομία, ο κ. Μάνος είπε ότι «δεν υπάρχει σύστημα στον κόσμο που να λέει ότι μπορείς να ζεις συνέχεια με αυξανόμενα δανεικά.

Ίσως ξεχάσαμε ότι βρεθήκαμε σε μια πρακτική πέραν των ιδεολογιών. Θα πρέπει να διορθώσουμε τα πρωτοφανή και μετά ν’ αρχίσουμε να σκεφτόμαστε ιδεολογικά».



Ο κ. Μαρκουλάκης επί της ιδεολογίας της ΔΡΑΣΗΣ είπε ότι σε πολλά επιμέρους θέματα συμφώνησαν στην πρώτη συνάντηση που είχε ο ίδιος μαζί τους. «Οι συγγένειες ανάμεσα σε ανθρώπους που θέλουν να προοδεύσει ο τόπος τους και να δοθούν λύσεις στα προβλήματα είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτούς που αυτοορίζονται σοσιαλδημοκράτες, δεξιοί ή αριστεροί. Δεν καταλαβαίνω πλέον αυτόν τον διαχωρισμό, θεωρώ ότι δεν λειτουργεί στην εποχή μας».

Ο κ. Καρίπογλου έφερε ένα παράδειγμα κοινών θέσεων και είπε ότι με τον Γιάννη Μπουτάρη συμφωνούν ως προς το ότι τα πανεπιστήμια πρέπει να είναι ανοιχτά και μετά θα συζητήσουν εάν θα είναι υπέρ των ιδιωτικών (είναι υπέρ ο ίδιος) ή των δημόσιων. «Θα μιλήσουμε για ιδεολογικές διαφορές αφού πρώτα δημιουργήσουμε ένα επίπεδο το οποίο θα μπορούμε να διαχωρίσουμε» είπε.

Για το αν η ΔΡΑΣΗ θα περιλαμβάνει μειονοτικούς υποψηφίους επανέλαβε ότι στην λίστα των ευρωεκλογών θα επιλέξουν τους καλύτερους, στη δε εθνικές εκλογές θα λάβουν υπόψη τοπικές ιδιαιτερότητες.

Η διακήρυξη θέσεων και αρχών της ΔΡΑΣΗΣ

Με τίτλο «Φτάνει πια – ΔΡΑΣΗ, τώρα!» ο κ. Κτιστάκις, Λέκτορας της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και μέλος της διοικούσας επιτροπής παρουσίασε την διακήρυξη θέσεων και αρχών.

«Ιδρύουμε νέα πολιτική κίνηση. Το όνομά της «ΔΡΑΣΗ». Γιατί αυτό χρειάζεται η Ελλάδα σήμερα. Δράση κι όχι λόγια. Δράση τώρα, κι όχι αύριο.

Η κρίση είναι εδώ

Όλοι εμείς που υπογράφουμε τη Διακήρυξη αυτή διαπιστώνουμε, μαζί με τους περισσότερους πολίτες, ότι η πατρίδα μας βυθίζεται σε μια πρωτοφανή, στα τελευταία 35 χρόνια, κρίση. Η απειλή της οικονομικής χρεοκοπίας είναι ορατή. Η εργασιακή ανασφάλεια και η ανεργία, η ακρίβεια και οι χαμηλοί μισθοί και συντάξεις, τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα και η διαφθορά, η αναβίωση της τρομοκρατίας και η κλιμάκωση της βίας και της εγκληματικότητας, συνιστούν όλο και πιο έντονα οδυνηρά βιώματα για τους Έλληνες πολίτες. Το παράλυτο κράτος και η ανυποληψία των δημοσίων θεσμών ενισχύουν το κλίμα ανασφάλειας και απαισιοδοξίας. Ο εφιάλτης μιας κοινωνίας χωρίς συνοχή και αλληλεγγύη, χωρίς δικαιοσύνη, χωρίς κοινωνική προστασία, χωρίς σεβασμό για τον πολίτη και τα δικαιώματα του είναι εδώ, μπροστά μας.

Τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας αδυνατούν να βγάλουν τη χώρα από την πολύπλευρη κρίση, γιατί τα ίδια συνιστούν το κύριο μέρος του προβλήματος. Ενώ η κρίση απαιτεί συναίνεση και συνεργασίες τα δύο αυτά κόμματα τις απορρίπτουν. Καταφεύγουν σε όσα μας έφεραν στο σημερινό χάλι: τον λαϊκισμό, τη δημαγωγία, τη παροχολογία, την εκλογολογία. Αγωνιούν, όχι για το πώς θα αντιμετωπίσουν την κρίση, αλλά για τις επόμενες δημοσκοπήσεις.

Κόμμα καταλύτης

Στην κατάσταση που περιγράψαμε απαντούμε: «Φτάνει πια. Δεν πάει άλλο». Στο δίλημμα μοιρολατρία ή δράση, επιλέγουμε τη ΔΡΑΣΗ.

Ιδρύουμε ένα κόμμα καταλύτη που θα επιδιώξει να επιβάλλει την αλήθεια και την κοινή λογική στην πολιτική μας ζωή. Διεκδικούμε την πολιτική δύναμη που θα υποχρεώσει την εξουσία να αντιμετωπίσει τα χρονίζοντα προβλήματα της χώρας και της κοινωνίας. Θέλουμε να είμαστε ένα «σωστό κόμμα», που δεν διεκδικεί την εξουσία για την εξουσία, δεν διεκδικεί την ψήφο διαμαρτυρίας για τη διαμαρτυρία, δεν στηρίζεται σε κομματικούς στρατούς, δεν συναλλάσσεται με κρατικοδίαιτες συνδικαλιστικές συντεχνίες. Στηρίζεται στη κοινή λογική και απευθύνεται στους σκεπτόμενους πολίτες.

Είναι αλήθεια ότι πολλοί από εμάς που συνυπογράφουμε ξεκινάμε από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες και στη ζωή μας είχαμε διαφορετικές προτεραιότητες. Ορισμένοι συμμετείχαμε στο πολιτικό σύστημα. Γνωρίζουμε από μέσα τις αγκυλώσεις του και γι’ αυτό γνωρίζουμε καλά τις αντιστάσεις του. Άλλοι από εμάς προέρχονται από την ενεργό κοινωνία των πολιτών ή δεν είχαμε καμιά προηγούμενη ανάμιξη στα κοινά. Τα προβλήματα που όλοι οι πολίτες αντιμετωπίζουν, επιβάλλουν να βάλουμε στην άκρη τις όποιες διαφορές μας και να αγωνισθούμε μαζί για να βγούμε από το τέλμα της ακινησίας. Η προσπάθεια μας είναι ομαδική και τη χαρακτηρίζει ο ρεαλισμός της κοινής λογικής.

Αλήθεια και κοινή λογική

• Η κοινή λογική λέει ότι δίχως ένα πολιτικά ανεξάρτητο, καλά οργανωμένο και αδιάφθορο κράτος, η χώρα είναι αδύνατο να πάει μπροστά. Η κοινή λογική λέει ότι χρειαζόμαστε ένα λειτουργικό και αποτελεσματικό κράτος, που σήμερα δεν έχουμε.

• Η κοινή λογική λέει ότι αν δεν υπάρχει ανταγωνισμός στην αγορά μέσα σ’ ένα πλαίσιο από σαφείς και δεσμευτικούς για όλους κανόνες, οι καταναλωτές ζημιώνονται και η οικονομική ανάπτυξη φθίνει.

• Η κοινή λογική λέει ότι δεν μπορείς να ξοδεύεις περισσότερα απ’ όσα έχεις και να δανείζεσαι υποθηκεύοντας το μέλλον των παιδιών σου.’

• Η κοινή λογική λέει ότι για να είναι η οικονομική ανάπτυξη βιώσιμη πρέπει να είναι φιλική προς το περιβάλλον. Ποιότητα ζωής χωρίς προστασία του περιβάλλοντος είναι αδιανόητη.

• Η κοινή λογική λέει ότι όταν προσφεύγει ο πολίτης στη Δικαιοσύνη η υπόθεσή του δεν μπορεί να εκδικάζεται έπειτα από πέντε ή δέκα χρόνια. Διαφορετικά, η έννοια του κράτους δικαίου αποδυναμώνεται.

• Η κοινή λογική λέει ότι τα νοσοκομεία πρέπει να διοικούνται με σύγχρονα συστήματα διοίκησης και όχι με κομματικούς κομισάριους ή συνδικαλιστές.

• Η κοινή λογική λέει ότι δάσκαλοι και καθηγητές πρέπει να αξιολογούνται, ότι τα σχολεία και τα πανεπιστήμια πρέπει να λειτουργούν ως κέντρα μάθησης και όχι ως κομματικά ορμητήρια αντικοινωνικών στοιχείων.

• Η κοινή λογική λέει ότι αξιοποιώντας τις μοναδικές κλιματικές και περιβαλλοντικές συνθήκες της χώρας οι Έλληνες αγρότες μπορούν να τροφοδοτούν με ποιοτικά προϊόντα τις ευρωπαϊκές αγορές και να μη περιμένουν να ζήσουν από τις επιδοτήσεις, που το 2013 θα καταργηθούν.

Στην Ελλάδα ένα πράγμα χρειάζεται: πολιτική βούληση και δράση. Τώρα κι όχι αύριο.

Πρώτο βήμα

Συμμετέχουμε στις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2009. Είναι η πρώτη μας παρέμβαση για την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού. Είναι το πρώτο βήμα για να σταματήσει ο κατήφορος και να ξαναβρούμε οι Έλληνες την ελπίδα, την αισιοδοξία, και την εμπιστοσύνη.

Ναι, μπορούμε

Πως μπορεί να γίνει αυτό;

Πρώτον, με την ανατροπή του φαύλου κύκλου της δικομματικής εναλλαγής στην εξουσία. Κάθε μονοκομματική εξουσία, καλείται να επιλέξει ανάμεσα στην εξυπηρέτηση του γενικού συμφέροντος και την εξυπηρέτηση των ιδιοτελών συμφερόντων των κομματικών και συντεχνιακών δυνάμεων που την έφεραν στην εξουσία. Και φυσικά επιλέγει το δεύτερο, γιατί αδυνατεί να συγκρουσθεί με δομικά στοιχεία της συγκρότησής της, δηλαδή με τον ίδιο της τον εαυτό. Ένα κόμμα της κοινής λογικής, σοβαρό και υπεύθυνο, θα προσφέρει τις αναγκαίες ψήφους για το σχηματισμό κυβερνήσεων συνεργασίας, και στα δύο μεγάλα κόμματα, όχι για να μοιραστεί μαζί τους την εξουσία, αλλά για να πιέσει να υιοθετηθούν πολιτικές στρατηγικά επωφελείς για τη χώρα.

Δεύτερον, με τη συνειδητοποίηση ότι διαθέτουμε ένα μοναδικά περιβαλλοντικό πολιτιστικό, ιστορικό και κυρίως ανθρώπινο (εδώ και στο εξωτερικό) πλούτο, που αν τον αξιοποιήσουμε σωστά – κάνοντας τα αυτονόητα, αυτά που λέει η κοινή λογική – μπορούμε να είμαστε παραπάνω από αισιόδοξοι. Μπορούμε να ξεπεράσουμε την τωρινή κρίση με αυτοπεποίθηση, αισιοδοξία, ασφάλεια κι αξιοπρέπεια.

Συνυπεύθυνοι

Νιώθουμε συνυπεύθυνοι για την πορεία της πατρίδας μας. Καλούμε όλους τους πολίτες, που μαζί μας αναφωνούν με αγανάκτηση «φτάνει πια», να απεγκλωβιστούν από τα παρακμιακά κομματικά κατεστημένα και να συστρατευθούν μαζί μας. Καλούμε όλους τους προοδευτικούς πολίτες, κεντροαριστερούς και κεντροδεξιούς, σοσιαλδημοκράτες και φιλελεύθερους, εκσυγχρονιστές και πραγματιστές, να συνεργασθούμε, ώστε να αναστρέψουμε την ακάθεκτη πορεία μας προς την παρακμή.

Η συγκυρία είναι αυτή που επιβάλλει τη παρέμβαση ενός κόμματος καταλύτη. Αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία ίδρυσής του. Γνωρίζουμε το μέγεθος των δυσκολιών. Διακινδυνεύουμε για να πετύχουμε. Δεν γνωρίζουμε αν θα εισακουσθεί η έκκλησή μας. Θέλουμε όμως να μπορούμε να κοιτάμε αύριο στα μάτια τα παιδιά μας και τους φίλους μας λέγοντάς τους: «Εμείς τουλάχιστον τολμήσαμε».

Η διακήρυξη υπεγράφη στις 17 Μαρτίου 2009 και μέχρι στιγμής την έχουν συνυπογράψει 600 άτομα.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.