Παρουσιαση του Προγραμματος Περιβαλλοντικης Εκπαιδευσης του Λυκειου Φερων

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης σε συνεργασία με το Γραφείο Πολιτιστικών Θεμάτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ξάνθης και το Βιβλιοπωλείο «Παπασωτηρίου», διοργανώνουν την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2004 ώρα 19.30 στην παρουσίαση του προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης 2003-2004 του Ενιαίου Λυκείου Φερών με τίτλο: «Η σχέση της περιοχής του Νομού Έβρου με την Κωνσταντινούπολη από τη Βυζαντινή περίοδο έως το 1922».

Κύριος στόχος της παρουσίασης και του ομότιτλου εκπαιδευτικού ηλεκτρονικού υλικού είναι η συζήτηση και ο προβληματισμός των εκπαιδευτικών για τη δημιουργία πολιτιστικών και περιβαλλοντικών προγραμμάτων σχετικών με την τοπική ιστορία της Θράκης.


Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από το 3ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ) με φορέα διαχείρισης το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και ενισχύθηκε οικονομικά από τον Δήμο Φερών. Η Παιδαγωγική Ομάδα αποτελούταν από τους καθηγητές: Θανάση Κούγκουλο (Φιλόλογο) και Βασίλη Χατζηφιλιππίδη (Μαθηματικό) ενώ συνολικά συμμετείχαν 38 μαθητές και μαθήτριες από την Α’ και Β’ τάξη του Λυκείου.

Βασικοί παράγοντες επιλογής του συγκεκριμένου θέματος ήταν το γεγονός ότι οι ιστορικές μνήμες της Κων/πολης συγκροτούν αναπόσπαστο τμήμα της πολιτιστικής ταυτότητας των κατοίκων της Θράκης και ότι στο κέντρο των Φερών (της Βυζαντινής Βήρας) δεσπόζει ένα σπάνιο δείγμα βυζαντινής αυτοκρατορικής αρχιτεκτονικής της Κων/πολης, το καθολικό της Παναγίας Κοσμωσώτηρας.

Πραγματοποιήθηκαν πολύπλευρες εκπαιδευτικές συνεργασίες με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σουφλίου, με τη μαθητική Ομάδα «Εξόρμηση 2004» του Γυμνασίου Κολεγίου Αθηνών (18-21 Μαρτίου 2004) και με τους μαθητές και τους καθηγητές του Ζωγραφείου Λυκείου Κωνσταντινούπολης.

Το Πρόγραμμα περιλάμβανε τις φάσεις: 1. Συζήτηση της Παιδαγωγικής Ομάδας με τους μαθητές/τριες για τον καθορισμό των δραστηριοτήτων και τον ομάδων εργασίας. 2. Προβολή ντοκιμαντέρ για τα μνημεία, τους αρχαιολογικούς χώρους και το φυσικό περιβάλλον του Ν. Έβρου. 3. Παροχή ενδεικτικής βιβλιογραφίας για περαιτέρω μελέτη. Δημιουργία παιδαγωγικού υλικού για την Περιβαλλοντική Αρχαιολογία. 4. Εκπαιδευτικές επισκέψεις σε σχετικά Μουσεία του Ν. Έβρου. 5. Έρευνες πεδίου στα Βυζαντινά, Οθωμανικά και Μεταβυζαντινά μνημεία του Ν. Έβρου. 6. Προσομοίωση επιφανειακής αρχαιολογικής έρευνας με τη χρήση περιβαλλοντικών μεθόδων στον αρχαίο Δορίσκο. 7. Εκπαιδευτικό ταξίδι στην Κωνσταντινούπόλη (22-25 Απριλίου 2004). 8. Συγγραφή εργασιών – δημιουργία CD. 9. Παρουσίαση και αξιολόγηση.

Η συνεργασία με το Κολέγιο Αθηνών και η εκπαιδευτική επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη στάθηκαν πολύτιμες εμπειρίες για τους μαθητές/τριες του Προγράμματος. Ιδιαίτερα στην Πόλη είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν πλήθος ξακουστών βυζαντινών και οθωμανικών μνημείων, να βιώσουν τον απόηχο της ιστορίας, να συναντηθούν με τους ομογενείς μαθητές της Βασιλεύουσας και να ακούσουν από κοντά τον μεστό και εύστοχο λόγο του Παναγιότατου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

Η παρουσίαση εντάσσεται στις εκδηλώσεις του εορτασμού των 30 χρόνων λειτουργίας της Πολυτεχνικής Σχολής του Δ.Π.Θ. στην Ξάνθη και θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Λίλιαν Βουδούρη» στο κτίριο του Ιδρύματος στην οδό 12 Αποστόλων –Οδ. Ανδρούτσου στην Ξάνθη τηλ. 2541026635

Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης

Οδυσ. Ανδρούτσου – 12 Αποστόλων, ΞΑΝΘΗ 67100

Τηλ. 25410 29282, 25410 26635. fax 25410 62086, www.thraceland.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.