Παρουσιαση Προγραμματων που υλοποιηθηκαν στο σχολειο

Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας, Αγωγής Σταδιοδρομίας, που υλοποιήθηκαν από τους μαθητές του 3ου Γυμνασίου Κομοτηνής κατά τη σχολική χρονιά 2004-2005, παρουσιάστηκαν σε χθεσινή εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο χώρο του συγκεκριμένου σχολείου. Φορέας υλοποίησης των προγραμμάτων ήταν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

«Όπως κάθε χρόνο σήμερα θα παρουσιάσουμε μια εκδήλωση με την οποία θα δούνε οι μαθητές μας και οι συνάδελφοι μας τα προγράμματα τα οποία υλοποιήσαμε όλη τη χρονιά, προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αγωγής υγείας, αγωγής σταδιοδρομίας» δήλωσε η υπεύθυνη καθηγήτρια περιβαλλοντικής εκπαίδευσης κα. Παρασκευούλα Μαραγκάκη.


Στα πλαίσια της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης υλοποιήθηκαν 2 προγράμματα, στα οποία συμμετείχαν 45 μαθητές από τη Β΄ και Γ΄ τάξη με υπεύθυνους καθηγητές την κ. Μαραγκάκη και τον κ. Κλεόβουλο Hλιάδη. «Το πρώτο είχε σαν θέμα «Ο ποταμός Κοψάτος στη φύση, στην παράδοση και στην οικονομία» και το δεύτερο «Ήχος και φύση».

Κατά την υλοποίηση του προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης οι μαθητές ενημερώθηκαν στο χώρο του σχολείου από ειδικούς επιστήμονες και καθηγητές. Συμμετείχαν σε διάφορα περιβαλλοντικά παιγνίδια. Επισκέφτηκαν μεταξύ άλλων το Κέντρο Ενημέρωσης της Βιστωνίδας, το γραφικό χωριό της Μαρώνειας, τις εγκαταστάσεις της οινοποιίας Τσάνταλη, το Κέντρο Ενημέρωσης Δέλτα του ποταμού Έβρου, το Περιβαλλοντικό Κέντρο Πορογϊων του νομού Σερρών, το Κέντρο Ενημέρωσης του Νέστου, την Κόνιτσα του Νομού Ιωαννίνων. Συμμετείχαν σε πρόγραμμα δενδροφύτευσης του Δήμου Κομοτηνής.

Από την άλλη στα πλαίσια της Αγωγής Υγείας υλοποιήθηκαν τα προγράμματα «Διαπροσωπικές Σχέσεις», «Επιθετικότητα: μπαίνοντας στη θέση του άλλου – πρόληψη επιθετικότητας», «Βουνό και Υγεία», «Άσκηση και Διατροφή».

Σύμφωνα με την κ. Μαραγκάκη στο πρόγραμμα «Διαπροσωπικές Σχέσεις» εξετάστηκαν οι σχέσεις που αναπτύσσονται ανάμεσα στους μαθητές με τους καθηγητές, μεταξύ των μαθητών, ανάμεσα στους μαθητές και στους γονείς τους. Ενώ στα πλαίσια του προγράμματος «Βουνό και Υγεία», με τη συνεργασία της Ομάδα Διάσωσης έγιναν πάρα πολλές εξορμήσεις στο βουνό.

Τέλος στα πλαίσια της Αγωγής Σταδιοδρομίας υλοποιήθηκε πρόγραμμα με τίτλο «Εμπνέομαι, Ζωγραφίζω, Δημιουργώ» με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Φωτάκη. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 15 μαθητές.

Η Ελένη Δανιήλ μαζί με την καθηγήτρια κ. Παπαγεωργίου δούλεψε στο πρόγραμμα μορφές επιθετικότητας και καταπολέμηση. «Το τμήμα μας χωρίστηκε σε 6 μικρές ομάδες, οι οποίες σε συχνά χρονικά διαστήματα άλλαζαν, μας ανέθεσαν ορισμένες γραπτές εργασίες και ως πρωταρχικό μας βήμα ήτανε να μπαίνουμε στη θέση του άλλου έτσι ώστε να μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε την επιθετικότητα που βγαίνει αυθόρμητα από μέσα μας». Η Ελένη Δανιήλ πιστεύει ότι υπάρχει επιθετικότητα μεταξύ των μαθητών, αλλά μπορεί να καταπολεμηθεί αν «μπούμε στη θέση του άλλου».

Η Ζωή Μαυρίδου, στο πρόγραμμα «Διαπροσωπικές Σχέσεις» μαζί με την κ. Σαλαμβά ασχολήθηκε με τα κείμενα του Ευριπίδη και συγκεκριμένα την «Ελένη». «Μέσα από αυτά τα κείμενα προσπαθήσαμε να βρούμε τις διαπροσωπικές σχέσεις ανάμεσα στα άτομα, φτιάξαμε ποιήματα, κάναμε διάφορα αντικείμενα, παιχνίδια».

Η Στέλλα Γκαντζούλη συμμετείχε στο πρόγραμμα της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. «Μάθαμε πάρα πολλά πράγματα που δεν θα είχαμε τη δυνατότητα να μάθουμε μέσα στο σχολείο, πάρα πολύ ενδιαφέροντα όλα. Ευχαριστούμε πολύ όλους τους καθηγητές μας. Πραγματικά ήτανε κάτι ξεχωριστό και θα μείνει βαθιά χαραγμένη στη μνήμη μας».

Ας σημειωθεί τέλος αυτές τις μέρες το 3ο Γυμνάσιο Κομοτηνής, στα πλαίσια του μαθήματος Τεχνολογίας, φιλοξενεί μια έκθεση με τα έργα των μαθητών της Α΄ και Β΄ τάξης.

Σιμπέλ Χατζή Αλή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.