Παρεπομενα δημοτικου συμβουλιου

Τοπικά συμβούλια νέων

Ανάμεσα στα θέματα που πέρασαν στο προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής ήταν ο καθορισμός ημερομηνίας εκλογής για ανάδειξη ΔΣ του τοπικού συμβουλίου νέων, η οποία είναι η Κυριακή 30 Μαρτίου. Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δημήτρης Ερελιάδης μέχρι τις 7 Μαρτίου ολοκληρώνεται η διαδικασία εγγραφής για τα δημοτολόγια των νέων. Πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής ορίστηκε ο Νίκος Τσαλικίδης. Μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί περίπου 20 άτομα, ενώ ήδη παρουσιάζεται κινητικότητα που αναμένεται να κορυφωθεί την τελευταία μέρα των εγγραφών. Σε σχέση με την υποβολή υποψηφιοτήτων θα βγει σχετική ανακοίνωση από το δήμο Κομοτηνής.

Όροι δόμησης και χρήσης γης ΒΙΠΕ Κομοτηνής

Σε ό,τι αφορά στο θέμα των όρων δόμησης και χρήσεων γης στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής υπήρξαν δυο προτάσεις. Η μία πρόταση προερχόταν από τη ΒΙΠΕ ΑΕ, η οποία ζητούσε την αύξηση του συντελεστή δόμησης στα βιομηχανικά τετράγωνα από 1,2 σε 1,6, την αναδιατύπωση των χρήσεων στα βιοτεχνικά και βιομηχανικά τετράγωνα και την προσθήκη κοινωφελών εξυπηρετήσεων στα κοινόχρηστα τετράγωνα. Από την πλευρά του δήμου Κομοτηνής είχε υποβληθεί μια πρόταση σε αντιστάθμισμα αυτής της απόφασης να δοθεί μια έκταση στο δήμο από τη ΒΙΠΕ. Η πρόταση της ΒΙΠΕ ΑΕ πέρασε με 16 ψήφους υπέρ και 8 κατά.

Επίσης δόθηκε η έγκριση της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Κομοτηνής και του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης για το έργο της αξιοποίησης – ανακαίνισης του κτιρίου της Νέστωρος Τσανακλή. «Η σύμβαση προβλέπει το πώς θα ξεκινήσουν οι αρχιτεκτονικές, στατικές, μηχανολογικές μελέτες για την αποκατάσταση του κτιρίου» εξήγησε ο Δ. Ερελιάδης.

Αρνητικό το συμβούλιο σε κεραία της WIND

•469 υπογραφές από Επιτροπή Πρωτοβουλίας Πολιτών

Κάτοικοι της περιοχής Γ. Κονδύλη διαμόρφωσαν Επιτροπή Πρωτοβουλίας Πολιτών και παρεβρέθησαν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με σκοπό να ζητήσουν την αρνητική θέση του σώματος στην εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας της TELESTET – TIM – WIND. Σύμφωνα με αίτησή τους προς το δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο παρακαλούσαν, όπως. «Με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ν’ απαγορεύσετε την τοποθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας μέσα στον πολεοδομικό ιστό, έχοντας επίγνωση ότι τα επιτρεπόμενα όρια μη ιοντιζουσών ακτινοβολιών, όπως ορίζονται από το Ν.3134/2006 είναι πολύ υψηλά στην Ελλάδα σε σχέση με τις αναπτυγμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε συνεργασία με τη διεύθυνση ΠΕΧΩ της περιφέρειας ΑΜ-Θ να μην εγκρίνεται καμία περιβαλλοντική έκθεση υφιστάμενου σταθμού βάση κινητής τηλεφωνίας». Η Δώρα Κάσσα, ως εκπρόσωπος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Πολιτών Κομοτηνής εξήγησε ότι 469 πολίτες με υπογραφές τους ζητούν την απομάκρυνση της κεραίας, με συγκεκριμένη αιτιολογία. «Σε ακτίνα μικρότερη των 300 μέτρων υπάρχουν 14 ευαίσθητοι κοινωνικοί χώροι, ήτοι 3 παιδικοί σταθμοί, 3 δημοτικά, 3 γυμνάσια, δύο λύκεια, μια μαθητική εστία. Πιστεύω ότι δεν πρέπει να εκτιθέμεθα στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία έστω κι αν τα επίπεδά της είναι κάτω από τα επιτρεπτά.

Οι διαδικασίες τοποθέτησης της κεραίας ήταν νόμιμες, διότι εγκρίθηκε το 1999, οπότε δεν απαιτούνταν περιβαλλοντική μελέτη, ενώ τώρα ο νόμος τους δίνει περιθώριο ενός έτους για να την καταθέσουν.

Για μας, επειδή η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία συνεχώς προστίθεται είναι επικίνδυνη. Ζητήσαμε τη συνδρομή πολλών φορέων και ο μόνος που ανταποκρίθηκε ήταν ο Συνήγορος του Πολίτη, ο οποίος ανέλαβε την υπόθεσή μας από το Σεπτέμβρη». Οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν μέχρι στιγμής ενημερωθεί.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δημήτρης Ερελιάδης «το δημοτικό συμβούλιο έχει πάγια θέση και δεν εγκρίνει την εγκατάσταση γιατί δεν γνωρίζουμε τις επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών. Υπάρχουν πολλές διφορούμενες επιστημονικές απόψεις».

Στέγη «Αγάπη»

Η Ευτυχία Παρσαλίδου και ο Αλκιβιάδης Ξενητίδης ανέλαβαν να περιγράψουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ως ένοικοι της εστίας «Αγάπη» στην οδό Μπότσαρη, ενώ παρόντες στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου ήταν κι άλλοι ένοικοι. Η κ. Παρσαλίδου μίλησε για το προσωπικό της πρόβλημα, εξηγώντας ότι μετά από ένα ατύχημα βρέθηκε στην «Αλληλεγγύη». «Εδώ και 8 μήνες είμαι χωρίς ρεύμα και νερό. Αγωνίστηκα, ρώτησα γιατί μού έκοψαν το ρεύμα και το νερό. Επικοινωνώ με τον κόσμο, είμαι διερμηνέας στα δικαστήρια και οι ένοικοι γνωρίζουν τι άνθρωπος είμαι». Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δ. Ερελιάδης τι ρώτησε ποιος ήταν ο λόγος που δεν έχει ρεύμα και νερό και απάντησε. «Μού είπαν ότι δέχομαι δήθεν διάφορους άγνωστους άντρες, αλλά αυτό δεν πρόκειται να είναι. Επίσης, θα μας αποκλείουν την επικοινωνία με τον κόσμο; Είμαστε φυλακή;» ρώτησε, ρωτώντας επίσης τι θα κάνουν οι άποροι. Μίλησε και για τα υψηλά τιμολόγια της ΔΕΥΑΚ για τους άλλους ενοίκους.

Ο κ. Ξενητίδης εξήγησε ότι ένας συνταξιούχος παλιννοστούντας δεν έχει τα χρήματα να πληρώσει και ζήτησε να ζήσουν αξιοπρεπώς σαν πολιτισμένοι άνθρωποι.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Τάσος Παράσχου απάντησε ότι δε θα κοπεί από κανέναν το ρεύμα και το νερό και πρόσθεσε ότι με εξαίρεση την κυρία δεν έχει κοπεί το νερό σε κανέναν. Εξήγησε ότι εμφανίζουν ορισμένα διαμερίσματα παράλογη κατανάλωση και μάλιστα «δεν αιτιολογείται από χαλασμένο ρολόι γιατί το ελέγξαμε, ούτε από χαλασμένες σωληνώσεις γιατί όλες είναι καινούριες. Η μόνη λογική εξήγηση είναι ότι άφησαν τη βρύση ανοιχτή…» είπε.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.