Παραδοσιακο πανηγυρι στο Χιλια

Στην τοποθεσία «Χίλια» κοντά στον Κέχρο στην ορεινή Ροδόπη, θα πραγματοποιηθεί και φέτος το καθιερωμένο τριήμερο παραδοσιακό πανηγύρι. Τα τελευταία χρόνια το πανηγύρι έχει εξελιχθεί κυρίως σε χώρο προβολής πολιτιστικών εκδηλώσεων και αγώνων πάλης.
Ο σύλλογος «Χίλια» ανέλαβε και φέτος τη διοργάνωση του πανηγυριού, που έχει γίνει θεσμός και συγκεντρώνει όλο και περισσότερο κόσμο κάθε χρόνο.
Οι εκδηλώσεις του ιστορικού πανηγυριού των μπετακτσήδων, που ξεκινούν αύριο Παρασκευή 1 Αυγούστου, αναμένεται να κορυφωθούν την τελευταία μέρα, δηλαδή Κυριακή 3 Αυγούστου, οπότε αναμένεται και η άφιξη επισήμων από όλη τη Θράκη, αλλά και από την γειτονική Τουρκία. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι στο φετινό πανηγύρι το «παρών» θα δώσει πολυμελής αποστολής Τούρκων βουλευτών.
Οι αγώνες πάλης είναι το κυρίαρχο στοιχείο του πανηγυριού στα Χίλια, που θα πλαισιωθεί όμως και με πολιτιστικές εκδηλώσεις και πλανόδιους μικροπωλητές. Οι εκδηλώσεις αναμένεται να κορυφωθούν την τελευταία μέρα, δηλαδή Κυριακή 3 Αυγούστου, οπότε αναμένεται και η άφιξη επισήμων από όλη τη Θράκη, αλλά και από την γειτονική Τουρκία. 10.000 θεατές αναμένεται φέτος να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις του τριημέρου.

Πολυμελής τουρκική αποστολή στη Ροδόπη

Κατά δεκάδες αναμένεται να συρρεύσουν βουλευτές και δήμαρχοι από την Τουρκία, συνοδευόμενοι από νομάρχες και άλλους αξιωματούχους στο Πανηγύρι στα «Χίλια», του Ορεινού Κέχρου, την Κυριακή. Ήδη έχει γνωστοποιηθεί στους διοργανωτές ότι θα προσέλθει στο Πανηγύρι στα «Χίλια», πολυμελής αντιπροσωπία, είκοσι ατόμων από τη Βουλγαρία και πενήντα ατόμων από την Τουρκία, ανάμεσά τους 18 βουλευτές και δήμαρχοι. Επικεφαλής της επίσκεψης θα είναι ο πρόεδρος της οργάνωσης του ΑΚΡ στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Μεχμέτ Μουεζίνογλου, ο οποίος κατάγεται από τα Αρριανά της Ροδόπης, θεωρείται δε δεξί χέρι του πρωθυπουργού Ερντογάν. Συνοδεία γυναικών και τέκνων, θα δηλώσουν το «παρών» τους σε μια παραδοσιακή κατά τα άλλα συνάντηση, οι ρίζες της οποίας χάνονται στα βάθη των αιώνων.
Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου – φέτος στις 1, 2 και 3 του μηνός – συγκεντρώνονται τουλάχιστον 10.000 μουσουλμάνοι πολίτες για να παρακολουθήσουν τους αγώνες πάλης που διεξάγονται στο τριήμερο αυτό με την συμμετοχή αθλητών από τη Βουλγαρία και την Τουρκία,

Το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων «ΧΙΛΙΑ» 2008

1η Αυγούστου 2008
Παρασκευή
Ώρα: 11:00 Μεβλίτ (περιοχή «Χίλια»)
20:00 Συναυλία της ορχήστρα City

2 Αυγούστου 2008
Σάββατο
Ώρα: 10:00 Άφιξη του «Αγά» στην περιοχή «Χίλια»
12:00 Ιπποδρομίες
13:00 Αγώνες ανώμαλου δρόμου Μεχμέτ Χιλμή
15:00 Έναρξη παραδοσιακής πάλης.
18:30 Τελικός ποδοσφαιρικών αγώνων «Χίλια»
20:00 Αφήγηση ποιημάτων από μικρά παιδιά
20:30 Θεατρική παράσταση από τον «Όμιλο Φοιτητών» του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης
21:00 Συναυλία από τον «Όμιλο Λαϊκής Μουσικής» του «Υπουργείου Πολιτισμού» της Τουρκικής Δημοκρατίας.
22:30 Συναυλία Λαϊκών τραγουδιών Ρουμελίας από τον καλλιτέχνη του TRT, Ρουστέμ Αβτζί και των συντρόφων του.

3 Αυγούστου 2008
Κυριακή
Ώρα: 11:00 Υποδοχή Επισήμων
12:00 Ομιλίες Επισήμων
14:30 Εκδήλωση δημοτικών χορών Νότιας Έβρου του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης
15:00 Εκδήλωση από τον «Όμιλο Λαϊκών Χορών» της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης»
15:30 Συναυλία από τον «Όμιλο Λαϊκής Μουσικής» της «Ένωσης Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής»
16:00 Συναυλία του «Ομίλου Λαϊκής Μουσικής» του «Υπουργείου Πολιτισμού» της Τουρκικής Δημοκρατίας.
17:00 Απονομή Βραβείων και Πλακιδίων
17:30 Έναρξη παραδοσιακής Πάλης και απονομή μεταλλίων

Μ.Ν. – Α.Χ.

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.