Παραδοσιακα καλαντα Ανατολικης Ρωμυλιας

Από αρχοντικό σπίτ’ βγήκαμε σ’ αρχοντικό θα πάμε
Άναψε κόρημ’ το κερί και βάλτο στο φανάρι
Και φέγγε μου να περπατώ, να περπατώ το βράδυ, να περπατώ το βράδυ
Να πω στην κόρη π’ αγαπώ στην κόρη που γυρεύω, στην κόρη που γυρεύω…

Τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα κάλαντα τα οποία έφεραν οι πρόγονοί τους από το Σιναπλί της Ανατολικής Ρωμυλίας τραγούδησαν στο νέο δήμαρχο Κομοτηνής Γιώργο Πετρίδη και στον απερχόμενο δήμαρχο Αιγείρου Βαγγέλη Λίτσο οι γυναίκες του Λαογραφικού Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσσούνης το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής στην αίθουσα του Συλλόγου.

Προλογίζοντας η πρόεδρος του Συλλόγου Ιωάννα Δραγανίδου μετέφερε ότι τα κάλαντα τα τραγουδούσαν νέοι άντρες σε όλο το χωριό περνώντας από κάθε σπίτι. Δεν τραγουδούσαν όμως μόνο για το Χριστό αλλά και για το κάθε μέλος της οικογένειας υπήρχαν οι ανάλογοι στίχοι, δηλαδή για το ανδρόγυνο, για την κόρη, για τους αρραβωνιασμένους, για τους νιόπαντρους. Οι νοικοκυραίοι εκείνα τα χρόνια τους πρόσφεραν υλικά αγαθά από αυτά που είχαν στο σπίτι. Οι κάτοικοι της Μεσσούνης μέχρι πριν τριάντα χρόνια διατηρούσαν το έθιμο αυτό και έτσι παλικάρια τα τραγουδούσαν στεφανωμένα με κλαδιά αμπέλου. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του ο Σύλλογος αποφάσισε να αναβιώσει τα κάλαντα, κάτι που, όπως είπε η πρόεδρος του Συλλόγου Ιωάννα Δραγανίδου, δημιουργεί αισθήματα ευτυχίας στους ανθρώπους του χωριού…

 

Βαγγέλης Λίτσος «Εύχομαι οι γυναίκες να δουλεύουν με ομόνοια και ομοψυχία»

Ο κ. Λίτσος αναφέρθηκε στα δώδεκα χρόνια της ενασχόλησής του με το δήμο Αιγείρου τονίζοντας ότι από τα δέκα χωριά του δήμου «οι πιο γνήσιοι άνθρωποι βρίσκονται στη Μεσσούνη». «Είναι συγκινητικό» συνέχισε, «να συμμετέχω τελευταία φορά ως δήμαρχος στην εκδήλωση του Συλλόγου της Μεσσούνης, ένα σύλλογο που τον είδα να αναγεννιέται από τα πρώτα του βήματα σε ένα χώρο, για τον οποίο δουλέψαμε μαζί, ώστε να στηθεί και να είναι λειτουργικός. Χαίρομαι γιατί ακριβώς όπως τα είχαν σχεδιάσει και τα είχαν υποσχεθεί οι γυναίκες τα τηρούν και βλέπουμε ένα σύλλογο με μεγάλη δραστηριότητα. Στο χρόνο που δραστηριοποιείται ο σύλλογος είδαμε και τον χώρο του να έχει οργανώσει και το εκκλησάκι του Αγίου Τρύφωνα σχεδόν να το έχει ολοκληρώσει και να μετέχει ενεργά στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής. Θέλω να ευχηθώ να συνεχίσουν έτσι δραστήρια με ομόνοια, ομοψυχία, όπως μέχρι σήμερα έχουν μάθει να δουλεύουν και να αναδεικνύουν κάθε φορά αυτή την πλούσια παράδοση που έφεραν οι πρόγονοί τους από την Ανατολική Ρωμυλία».

Ο κ. Λίτσος ευχήθηκε στο μέλλον τα πράγματα να είναι καλύτερα και εστίασε στις προγραμματισμένες δράσεις του συλλόγου και συγκεκριμένα στη γιορτή του Αγίου Τρύφωνα, «η οποία έχει σημείο και αναφορά της τη Μεσσούνη, αλλά έχετε υποχρέωση αυτή τη γιορτή να την αναδείξετε σε πανθρακικό αντάμωμα. Την γιορτή του Τρύφωνα δεν θα πρέπει να το βλέπουμε στενά ως αναβίωση ενός παραδοσιακού εθίμου αλλά και σε διάσταση αναπτυξιακή για την περιοχή που θα δημιουργήσει προοπτική για το μέλλον»

Την πεποίθησή ότι η νέα δημοτική αρχή θα στηρίξει τους συλλόγους που έχουν δράση και ένας από αυτούς θα είναι της Μεσσούνης εξέφρασε ο κ. Λίτσος που δεν παρέλειψε να μιλήσει με τα καλύτερα λόγια για το πρόσωπο του νέου δημάρχου Γιώργου Πετρίδη, τονίζοντας ότι παρά το νεαρό της ηλικίας του έχει μακρά εμπειρία στην τοπική αυτοδιοίκηση. «Η αλήθεια είναι ότι η αρχή της δημαρχιακής του θητείας πέφτει σε μια από τις πιο δύσκολες φάσεις του ελληνικού κράτους. Ξέρω όμως ότι είναι πεισματάρης και ότι έχει πολλές ικανότητες και για αυτό και αποφάσισα να τον στηρίξω. Να τον βοηθήσετε στα πρώτα του βήματα, ώστε να μάθει την περιοχή καλά και από εκεί και πέρα είμαι σίγουρος ότι θα εντοπίσει τα σημεία που μπορεί και πρέπει ο δήμος να παρέμβη».

Γιώργος Πετρίδης, «Δέσμευσή μας σε συλλόγους που πραγματικά παρέχουν έργο ο δήμος να μη φείδεται προσφοράς»

«Είναι η πρώτη μου παρουσία μετά την εκλογή μου σε ένα τέτοιο δρώμενο. Τολμώ να πω ότι ο σύλλογος της Μεσσούνης είναι ένας από τους αγαπημένους μου συλλόγους, τον έχω επισκεφθεί δύο φορές μετά από πρόσκληση του Συλλόγου. Μακάρι όλοι οι σύλλογοι του δήμου μας να έχουν την ίδια ζεστασιά και το ίδιο ενδιαφέρον για την αναπαραγωγή δρωμένων, διότι έτσι όπως έχουν γίνει τα πράγματα στη χώρα μας οι θεματοφύλακες της παράδοσης στην επαρχία, αλλά και οριζόντια στη χώρα μας, είναι αυτοί οι σύλλογοι οι οποίοι χρειάζονται και τη στήριξη και τη βοήθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης στο βαθμό που είναι εφικτή. Σε ό,τι μας αφορά είναι δέσμευσή μας από την προεκλογική περίοδο ότι σε συλλόγους που πραγματικά παρέχουν έργο κυρίως στην κατεύθυνση της διατήρησης δρωμένων και της παράδοσης ότι ο δήμος θα πρέπει να μη φείδεται προσφοράς», τόνισε ο κ. Πετρίδης σε δήλωσή του προς τον «Παρατηρητή της Θράκης».

Απευθυνόμενος στις γυναίκες ο κ. Πετρίδης αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση τονίζοντας όμως ότι «αυτή δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία, προκειμένου να μην κάνουμε κάποια έργα απέναντι στο κόσμο Για αυτό και αποφασίσαμε με τους συνεργάτες μου, ότι μπορεί να έχουμε λιγότερα χρήματα από ό,τι παλιότερα, αλλά αυτά τα λίγα χρήματα θα πρέπει να πιάσουν τόπο. Η στήριξή μας θα είναι ανάλογη με την προσφορά του Συλλόγου στον τόπο του, στην παράδοση, στην κοινωνία. Και εσείς ως σύλλογος προσφέρεται».

 

Άνοιξ΄κυράμ’ τις πόρτες σου
Κι έρχεται η Παναγία
Με το Χριστό στην αγκαλιά
Με το Σταυρό στα χέρια
Ρίξε σκαμνιά προσκέφαλα
Να κάτσν’ τα παλικάρια
Με τσίμτσιρα με μπρόσλικα
Βαράκια φορτωμένα…

Ξεκίνησαν να τραγουδούν οι γυναίκες του συλλόγου ολοκληρώνοντας με το…

Χρόνους πολλούς, χρόνους πολλούς, να ‘ χει να δίνει…

Όσα καλά στη Μπαρμπαριά
Στην πόλη κεραμίδια
Τόσα καλά να δώσει ο Θεός
Στου νοικοκύρη το σπίτι…


Ώσπου να πήραμε το Χριστό τον αφέντη μας
Ένα καλό βαρύ κανίσκι κατατίμησε
Ο Θεός τ’ άλας, το ψωμί , τ’ ασήμι, τ’ αλογάρι
Της Βενετιάς έτσι να τιμήσουμε κι εμείς το Θεό μας τον αφέντη μας
Τ’ άλας, το ψωμί, τ’ ασήμ’, τ’ αλογάρι της Βενετιάς…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.