Παραδεισος των Γαστρονομικων Ταξιδιων η Θρακη

Μετά από μια μοναδική εμπειρία, οι Συνταγές από το Σεντούκι της Γιαγιάς θα επιστρέψουν στη Θράκη μέσω… Φρουτοπίας

Να επανέλθει τον Αύγουστο, με περισσότερους ταξιδευτές στις γεύσεις της Θράκης, στοχεύει η ομάδα Συνταγές από το Σεντούκι της Γιαγιάς, με την Food blogger, κ. Αναστασία Καδρέβη να επαναλαμβάνει το ταξίδι που έκαναν ως ομάδα τις προηγούμενες ημέρες, όταν και γνώρισαν τις ομορφιές, τα αξιοθέατα και τις γεύσεις της Θράκης.
 
Το ταξίδι αυτό, το οποίο διοργανώθηκε σε συνεργασία με την επιχείρηση Φρουτοπία ΙΚΕ του κ. Απόστολου Παπαδόπουλου, το γνωστό και πετυχημένο εργαστήρι παρασκευής γλυκών κουταλιού, μαρμελάδων και τουρσιών κ.α. στην Κομοτηνή, στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία, δείχνοντας και τις ομορφιές της περιοχής, αλλά και τις δυνατότητες που έχει σε αυτό τον τομέα του τουρισμού και της γευσιγνωσίας.
 

Οι συμμετέχοντες στην εκδρομή, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο φωτογράφος κ. Ανδρέας Σμαραγδής, περιηγήθηκαν στην Μαρώνεια, επισκεπτόμενοι και το Αρχαίο Θέατρο, ενώ συνέχισαν την εκδρομή τους στο Σουφλί, το δάσος της Δαδιάς, την Αλεξανδρούπολη αλλά και την «Φρουτοπία» όπου έφτιαξαν γλυκά, μαρμελάδες, τουρσί και μυήθηκαν στα μυστικά του καβουρμά.
 
Στη συνέχεια γευμάτισαν κάτω από τα πλατάνια στην Καρυδιά, ενώ στο δρόμο της επιστροφής επισκέφτηκαν και την Ξάνθη. 

Αναστασία Καδρέβη «Είναι ανεπανάληπτα αυτά που ζήσαμε» 

«Το ευχαριστηθήκαμε πάρα πολύ, περάσαμε υπέροχα, όλοι είπαν ότι ήταν σαν να κάναμε 10 μέρες διακοπές, και είναι ανεπανάληπτα αυτά που ζήσαμε» σημείωσε η κ. Καδρέβη, τονίζοντας πως ακόμα και αν δεν μπορέσουν, για οποιοδήποτε λόγο, να κάνουν την εκδρομή τον Αύγουστο, σίγουρα θα επαναλάβουν το εγχείρημα κάποια άλλη στιγμή.
 
Η ιδέα για την εκδρομή αυτή ήταν δική της, όμως πιστεύει ότι δεν θα γινόταν πραγματικότητα και δεν θα είχε την επιτυχία που είχε αν δεν βοηθούσε ο κ. Παπαδόπουλος από την Φρουτοπία, μιας και μεταξύ των άλλων, οι άνθρωποι που είναι από την περιοχή γνωρίζουν καλύτερα τι αξίζει να δει κάποιος.
 

Αυτό που την ενδιαφέρει άλλωστε, σε κάθε εξόρμηση που κάνουν, είναι να γνωρίζουν και να ζουν τον τόπο, να γίνουν ένα με την κοινωνία τις ημέρες εκείνες, και να γευτούν τοπικές συνταγές.
 
Η εμπειρία, τόνισε, ήταν ανεπανάληπτη, γνώρισαν την Θρακιώτικη φιλοξενία αλλά και είδαν τα τοπία, γνώρισαν ιστορίες για την περιοχή και τις ιδιομορφίες της, που δεν θα μπορούσαν να μάθουν από μια τυπική εκδρομή.
 
Οι μέρες ήταν γεμάτες εμπειρίες και επισκέψεις, αλλά δεν ήταν κουραστικές, και πέρασαν πολύ ευχάριστα για όλους.
 
Το φαγητό είναι κουλτούρα, και κάθε τόπος έχει τις δικές του συνταγές και επηρεάζεται από τους ανθρώπους, την καταγωγή τους, τις συνήθειες, αλλά και το κλίμα του» σημείωσε, μιας και η γαστρονομία κάθε περιοχής επηρεάζεται τόσο από τα προϊόντα που παράγονται σε αυτόν όσο και από τους ανθρώπους που πέρασαν ή εγκαταστάθηκαν σε αυτή.
 
Αυτό θέλουν να ζήσουν, γιατί είναι απλό να παραγγείλουν ένα πιάτο φαγητό, όμως να βρεθούν μαζί με τους ντόπιους όπως έκαναν στη Θράκη και την Κομοτηνή, είναι ανεπανάληπτο, και θα το ξανακάνουν. 

Απόστολος Παπαδόπουλος «Οι άνθρωποι θέλουν όχι μόνο να γνωρίζουν γεύσεις, τις παραδοσιακές συνταγές του τόπου μας, αλλά να έρθουν και να το νιώσουν» 

Από την πλευρά του ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε πως έμειναν ενθουσιασμένοι από τις ομορφιές της Θράκης. Ακόμα και ο κ. Σμαραγδής, ο οποίος είχε βρεθεί στην περιοχή μας παλιότερα για επαγγελματικούς λόγους, αυτή τη φορά εντυπωσιάστηκε από όλη την εμπειρία.
 
Το πλάνο της τριήμερης επίσκεψης βγήκε μετά από μια αρκετά μεγάλη διαδικασία και μετά από πολλές επαφές μεταξύ του ίδιου και της κ. Καδρέβη. Απώτερος σκοπός τους είναι να κάνουν όλο αυτό το πρόγραμμα καλύτερο και μεγαλύτερο, προσελκύοντας και εκδρομείς από το εξωτερικό, κάτι βέβαια που απαιτεί και σωστές συνεργασίες.
 

Οι εν λόγω καλές συνεργασίες άλλωστε ήταν και αυτές που βοήθησαν να είναι πετυχημένη αυτή η πρώτη εκδρομή, εντάσσοντας εκτός από τη γαστρονομία και το πολιτιστικό, το αρχαιολογικό, το λαογραφικό στοιχείο στο πρόγραμμα.
 
Έτσι έκαναν και στη Φρουτοπία, όπου ο κ. Παπαδόπουλος κέρασε μαλεμπί τους επισκέπτες, και στη συνέχεια μίλησαν για την ιστορία της περιοχής των Ασωμάτων, όπου βρίσκεται το εργαστήριο, μεταξύ της οποίας είναι και η ιστορία του Παπίκιου.
 
Τελικά κατέληξαν στον Θρακιώτικο καβουρμά, τον οποία μαγείρεψαν και οι ίδιοι. «Οι άνθρωποι θέλουν όχι μόνο να γνωρίζουν γεύσεις, τις παραδοσιακές συνταγές του τόπου μας, αλλά να έρθουν και να το νιώσουν, να ανακατέψουν την κατσαρόλα, να κόψουν ένα κομμάτι κρέας, να ρίξουν αλάτι» σημείωσε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.