Παραδειγμα δασικης διαχειρισης το αλσος της Νυμφαιας

21η Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας

Χαρακτηριστικό παράδειγμα βελτίωσης που εφαρμόζει για δεκαετίες η Δασική Υπηρεσία Ροδόπης θεωρεί το περιαστικό δάσος Νυμφαίας η κ. Μαρίνα Γκοτζαρίδου, Δασολόγος, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Ροδόπης, που περιέγραψε, με αφορμή την 21η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας.
 
Η 21η Μαρτίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα της Δασοπονίας το έτος 1973, από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.), αναδεικνύοντας την πολύπλευρη προσφορά του Δάσους, στις σύγχρονες κοινωνίες.
 
Η παρατεταμένη οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα, σημείωσε, έχει αφενός προκαλέσει λειτουργικά προβλήματα στη Δασική Υπηρεσία και αφετέρου παρατηρείται αύξηση της παραβατικότητας στον δασικό χώρο.
 
Παρ όλες τις δυσκολίες όμως, η Δασική Υπηρεσία καθημερινά, καλείται να προστατεύει τη χλωρίδα και πανίδα των δασικών οικοσυστημάτων, από ανθρωπογενείς κυρίως διαταράξεις, να διατηρεί και να αυξάνει τη βιοποικιλότητά τους, τη ζωτικότητά τους και την παραγωγικότητά τους, εφαρμόζοντας τις αρχές της αειφορικής διαχείρισης.
 
Στην πολύχρονη λειτουργία της, η Δασική Υπηρεσία Ροδόπης, έχει να παρουσιάσει σημαντικό έργο, λιγότερο ή περισσότερο γνωστό. Οι προσπάθειες βελτίωσης των δασών και δασικών εκτάσεων του ορεινού χώρου, για να είναι ουσιαστικές, απαιτούν πολύ χρόνο. 

Δημιουργία διατήρηση και ανάδειξη του άλσους Νυμφαίας 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας βελτίωσης, σημείωσε, είναι η δημιουργία, η διατήρηση και η ανάδειξη ενός δυναμικά εξελισσόμενου σταθερού οικοσυστήματος, του περιαστικού δάσους Νυμφαίας.
 
Το περιαστικό δάσος Νυμφαίας, τοποθετείται σε απόσταση έξι χιλιομέτρων βορειοανατολικά της πόλης της Κομοτηνής και η συνολική του έκταση ανέρχεται σε 5.000στρέμματα περίπου. Καταλαμβάνει τις νότιες λοφώδεις πλαγιές των λεκανών απορροής του δυτικού (Πος-Πος) και του κεντρικού χειμάρρου (Μπουκλουτζά) Κομοτηνής.
 
Η αρχική βλάστηση φυλλοβόλων πλατύφυλλων ειδών (δρυς γαύρος, φράξος) υποβαθμίστηκε ραγδαία κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου και της κατοχής. Το πυκνό υδρογραφικό δίκτυο σε συνδυασμό με την αποσάθρωση του μητρικού πετρώματος συνέβαλλαν στη δημιουργία φαινομένων διάβρωσης. Από το 1950, η Δασική Υπηρεσία άρχισε εργασίες φυτοτεχνικής διευθέτησης των παραπάνω χειμάρρων με σκοπό την σταθεροποίηση του εδάφους και την προστασία των πεδινών εκτάσεων από πλημμυρικά φαινόμενα. Κατασκευάστηκαν λιθόδμητα και ξηρολίθινα φράγματα καθώς και κλαδοπλέγματα. Επίσης φυτεύτηκε ψευδακακία και σπάρτο στις διαβρωσιγενείς επιφάνειες ενώ η τραχεία πεύκη χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα στις γυμνές επιφάνειες. Σποραδικά φυτεύτηκε και το κυπαρίσσι.
 
Τα θετικά αποτελέσματα αυτών των ενεργειών στη βλάστηση και το έδαφος άρχισαν να γίνονται αντιληπτά και τη δεκαετία του 1980 διενεργούνται επεμβάσεις δασοκομικές και κατασκευαστικές, για την οργάνωση του δάσους σε χώρο αναψυχής. Μεταγενέστερα, απομακρύνονται από όλη την έκταση τα ξερά δένδρα, με σκοπό τη βελτίωση και την εξυγίανση του δάσους και την ενίσχυση του προστατευτικού του ρόλου. 

Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση 

Επιδίωξη της γιορτής, είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών ώστε να γίνει κοινή συνείδηση σε όλους, ότι το δάσος δεν αποτελεί ανεξάντλητο φυσικό πόρο, μόνο προς οικονομική εκμετάλλευση, αλλά απαραίτητο δομικό συστατικό της ανθρώπινης επιβίωσης. Για αυτό άλλωστε στο πλαίσιο του εορτασμού, διοργανώθηκε ενημερωτική δράση στα δύο νηπιαγωγεία στην έδρα του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών, διανομή δωρεάν δενδρυλλίων από το χώρο του Δασονομείου Σαπών σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αναδασώσεων ΑΜΘ, ενώ έχουν ήδη αποσταλεί μηνύματα για τον εορτασμό και αφίσες σε σχολεία του δήμου. «Ας κατανοήσουμε, ότι η προστασία των δασών, δεν μπορεί να μετατεθεί στο απώτερο μέλλον, γιατί όπως έχει ειπωθεί, τα δάση τα δανειστήκαμε από τα παιδιά μας» τόνισε κλείνοντας η κ. Γκοτζαρίδου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.