Παπανδρεου: Καλεσμα συστρατευσης προς την Κοινοβουλευτικη Ομαδα του ΠAΣOΚ

Με στόχο να κατευνάσει τις εσωκομματικές αντιδράσεις στο ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου συγκάλεσε σε συνεδρίαση την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, λίγες μόνο ώρες πριν από την έναρξη της συζήτησης του προϋπολογισμού. Απαντήσεις περιμένουν από τον Παπανδρέου οι βουλευτες του ΠΑΣΟΚ. Βεβαίως, επισήμως από το ΠΑΣΟΚ η συνεδρίαση παρουσιάζεται ως η συνήθης ετήσια, που προηγείται πάντα της συζήτησης του προϋπολογισμού. Εξ ου και, κατά παράδοση, δεν θα τοποθετηθεί κανείς βουλευτής. Θα αρχίσει και θα τελειώσει με την ομιλία του πρωθυπουργού. Πάντως, το μέγαρο Μαξίμου δεν αναμένει, τουλάχιστον επί του παρόντος, περαιτέρω διαρροές κατά την ονομαστική φανερή ψηφοφορία επί του προϋπολογισμού, που θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 22 Δεκεμβρίου. Παρά ταύτα δίνουν περαιτέρω έμφαση στο γεγονός ότι, ούτως ή άλλως, η ψηφοφορία αυτή ενέχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

 

Η κυβερνώσα παράταξη κατάφερε την περασμένη Τρίτη στη Βουλή να περάσει το πρώτο crash test με την ψήφιση του νομοσχεδίου-«σκούπα», με το οποίο άλλαξαν ανεπιστρεπτί οι εργασιακές σχέσεις για το σύνολο των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Η απώλεια ακόμη ενός μέλους της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, που μάλιστα βρισκόταν πολύ κοντά στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου από πολλών ετών, του Β. Παπαχρήστου, τάραξε τα νερά της κυβερνώσας παράταξης, χωρίς ωστόσο να έχει δραματικές συνέπειες στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία του κόμματος, το οποίο, αυτή τη στιγμή, αριθμεί 156 βουλευτές. Η κίνηση αυτή ωστόσο του κ. Παπαχρήστου, του πρώτου που καταψηφίζει νομοσχέδιο επί της αρχής (Δημαράς, Σακοράφα, Οικονόμου είχαν δηλώσει παρόντες και είχαν διαγραφεί από την Κ.Ο.) δημιούργησε φόβους, καθώς ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής δεν είναι ο μόνος αντιδρών στη λαίλαπα των μέτρων. Τουλάχιστον 12 ακόμη αντέδρασαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στο νομοσχέδιο-«σκούπα» (Μακρυπίδης, Γείτονας, Κουρουμπλής, Καρτάλης, Σαλαγιάννης, Νασιώκας, Βάσω Παπανδρέου, Τόνια Αντωνίου, Αμοιρίδης, Κουκουλόπουλος, Μαγκούφης, Κατερίνα Μπατζελή), ενώ ένας, ο βουλευτής Μεσσηνίας Οδ. Βουδούρης, απείχε από τη συζήτηση.

Το μπλοκ

Οι δυσαρεστημένοι δεν είναι μόνον όσοι εκδηλώθηκαν δημόσια την περασμένη εβδομάδα, δίχως κατ’ ανάγκη να συνιστούν «αντικυβερνητικό μπλοκ» εντός των κόλπων του ΠΑΣΟΚ, καθώς η κριτική τους εκκινείται από διαφορετικές αντιλήψεις. Για παράδειγμα, στην ίδια κατηγορία θα μπορούσαν να ενταχθούν οι λεγόμενοι «εκσυγχρονιστές» (Φλωρίδης, Καρτάλης, Αλευράς) που και με κοινή τους τοποθέτηση προ δύο εβδομάδων άσκησαν κριτική στον συντονισμό και τις καθυστερήσεις του κυβερνητικού έργου. Μια δεύτερη αντίληψη είναι αυτή της κυρίας Βάσως Παπανδρέου και του πρώην προέδρου της Βουλής Απ. Κακλαμάνη, της λεγόμενης «παλαιάς φρουράς του ΠΑΣΟΚ». Και μια τρίτη, η «αριστερή πτέρυγα», που διαφωνεί επί της ουσίας με τα μέτρα (Γ. Παναγιωτακόπουλος).

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.